在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 noproblemom 的帖子

可能公司HR覺得長痛不如短痛

其實咁對大家都好,好過你番左三個月你上晒手先同你講唔適合

大宅

引用:Quote:原帖由+guzzia+於+14-10-24+發表吓唔

原帖由 noproblemom 於 14-10-25 發表
冇啦,嬲到爆,就算同到佢對話,佢講既野會係真話?我唔信囉,只會係令佢有位走既說話。

...
Same here. 其實我一早收到小小風,我上一個working day特登問下我大佬黎緊forecast,佢都仲好好戲咁同我解釋點做,又send 曬email 俾我for reference.㸃知轉頭真係有新同學跟曬我d account. 佢講ga野我吾會再信,所有解釋都係廢話。利用完你就bye bye lor

禁止訪問

侯爵府

所以轉工要小心, 好多時做得好無錯吾等於可以繼續做, 知道有 d 公司有好混亂 project 或 jobs 想人攪好佢, 短期無人做唯有當長工請, 攪拈後就踢人走, 做個個就慘花左 record, 只好吾好寫係呢間公司做過

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

cookiekid 發表於 14-10-20 13:46

我之前間公司個老細都係咁「莫須有」罪名...仲要係即日4點同你講你聽日唔洗返工 ...
我覺得係好事黎喎!因為無啦啦放一個月有薪假期,如果試用期唔啱的話,我都想老細炒我,唔使做補足一個月人工,好過想唔做都要做足一個月。有假期又可以慢慢搵工,隨時去面試,唔使請假唔使一路做野一路搵工咁攰,不知幾爽~

公爵府

回覆:noproblemom 的帖子

佢唔想用你,乜理由都假

大宅

引用:Quote:cookiekid+發表於+14-10-20+13:46+回

原帖由 catcatcati 於 15-10-06 發表
我覺得係好事黎喎!因為無啦啦放一個月有薪假期,如果試用期唔啱的話,我都想老細炒我,唔使做補足一個月人 ...
我咪就係咁law,事原我返左一星期工,我上司已經辭職,做左2個月到有新上司,未夠3個月佢已經出pass probation信俾我,傾好曬我ga岡位。咁我都吾打算再揾工,㸃之我係公司第4個月,佢開始做d野迫我自已走。
唉,其實如果係咁好心吾好過我probation好過,而家做左5個月,落CV又吾得,中間side曬我好多心機時間呀。
PS:其實當初公司出第一次offer我reject左,佢之後再搵我我係試下心態,一路都想走

侯爵府

所以覺得reference check 係多餘,好多時D人被炒係公司內部問题,好多被炒者都係能斡之士,辦公室政治下既受害者我都見吾少,新上司上任即炒舊下屬又有,被炒吾等於下一份工有問題,但攪到呢批人揾工有問題,都幾吾公平

Lazycat128    發表於 15-10-8 06:44
good_pig    發表於 15-10-8 00:16

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

noproblemom 發表於 14-10-20 08:45
之前份工做咗10幾年做中層管理, 果行已經冇得做, 諗住搵到就轉低d人工轉行再慢慢學, 慢慢捱, 點知新工返咗 ...

我都試過一星期係咁, 不過我都覺得間野怪怪地....如果唔係賠錢走O既..我又覺得冇乜損失

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:新工返咗兩星期就叫我走

我4年前都試過,話就話contract一年,因為replacement, 上手做咗差不多10年,問佢點解唔做,係因為想休息吓,休息夠玩夠才揾新工,點知做咗三個月就炒,話我唔適合這個位,跟住第二日原來個上手同事回歸,原來請我係用來攝期!我知道咗都好嬲,整花我份CV.

男爵府

回覆:cookiekid 的帖子

你咪好囉, 我係臨收工前5分鐘先叫我唔返, 但又要我交帶番d野, 結果果日我差不多8點先走得

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

引用:Quote:cookiekid 發表於 14-10-20 13:46 回

原帖由 catcatcati 於 15-10-06 發表
我覺得係好事黎喎!因為無啦啦放一個月有薪假期,如果試用期唔啱的話,我都想老細炒我,唔使做補足一個月人 ...
無補一個月,其實只計足兩星期人工就叫我走。

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

引用:你咪好囉, 我係臨收工前5分鐘先叫我唔返,

原帖由 kennyrita 於 15-10-10 發表
你咪好囉, 我係臨收工前5分鐘先叫我唔返, 但又要我交帶番d野, 結果果日我差不多8點先走得

...
好賤,用到賮

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

侯爵府

可能你講左 d 或做左 d 你上司吾鍾意既野, 有時一單小事已可致命, 如果女上司更加要小心

別墅

算吧啦,呢d公司留係度都曬你時間,早走早著數!

男爵府

HR 會不停IN 入, 你返左2星期, 我估係急人用, 咪叫你返住先囉..
你都無法啦....
快D再搵工啦...加油~

^^

侯爵府

2 weeks就叫你走,間公司都好折墮,揾人頂產假果d仲賤,大家都係人地父母,揹住頭家,人地quit左份工take 個offer,真係人停口停,祝佢地d仔女大左一世遇到賤公司!

男爵府

要妳走總會有呢樣過樣嘅理由,唔好灰心,相信自己會搵到份更加好嘅。

侯爵府

前同事見新間公司要三次,考尼考路幾粒鐘,reference check 前吾知幾多份工,要前僱主填幾頁纸,呢樣我覺得好騷擾前催主,所有前催主話呢個人好好,抵請,,但間新公司可以三星期內就踢人走話吾岩,咁短時間D野都未熟,搅咁多野簡直浪費公司資源同所有人時間,咁不如check 下有冇犯罪纪錄算

首頁

尾頁

跳至