論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問大家,如果我唔同姐姐續約,要唔要早一個月通知佢?

子爵府

無規定要一個月通知,但唔續約我覺得早一個月通知好合理佢要時間搵新僱主,不過咁佢可能比你還緊張一定會提早問你是否續約。

別墅

回覆:唔續約

我十二月完約,佢完全無問我續吾續,我應該幾時同佢講好呢?
到夠期,係咪揾返agent攪?thx!

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:我十二月完約,佢完全無問我續吾續,我應該

原帖由 mhcbaby 於 14-10-21 發表
我十二月完約,佢完全無問我續吾續,我應該幾時同佢講好呢?
到夠期,係咪揾返agent攪?thx!
續約呢啲嘢,我覺得應該由僱主主動出聲問。十二月完約,你而家就要問,工人見你唔出聲,佢自己都可能搵緊工,如果工人做得好,你就早啲同佢商量啦!
續約我會搵間平嘅公司嚟做。

主 賜 平 安

別墅

回覆:tuenmunoasia 的帖子

但佢無問我

別墅

引用:Quote:原帖由 mhcbaby 於 14-10-21 發表我

原帖由 ecling 於 14-10-21 發表
續約呢啲嘢,我覺得應該由僱主主動出聲問。十二月完約,你而家就要問,工人見你唔出聲,佢自己都可能搵緊工 ...
其實我吾唸住續、吾再用工人,幾時出聲好呢?thx!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ecling 於 14-10-21 發表續約

原帖由 mhcbaby 於 14-10-22 發表
其實我吾唸住續、吾再用工人,幾時出聲好呢?thx!
十月尾就要講,因至少要有一個月通知期比工人。

主 賜 平 安

別墅

引用:Quote:原帖由 mhcbaby 於 14-10-22 發表其

原帖由 ecling 於 14-10-22 發表
十月尾就要講,因至少要有一個月通知期比工人。
已通知,下一步做d咩?請指教!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ecling 於 14-10-22 發表十月

原帖由 mhcbaby 於 14-10-27 發表
已通知,下一步做d咩?請指教!
出機票。有工人要錢唔要機票,因你可能會搵工。如果關係好,可以比錢佢,否則出張單程機票,唔好益佢。
大假安排。如第一個約,應該有十四日大假,你可選擇比工人提早十四日離開。

主 賜 平 安

別墅

引用:Quote:原帖由 mhcbaby 於 14-10-27 發表已

原帖由 ecling 於 14-10-27 發表
出機票。有工人要錢唔要機票,因你可能會搵工。如果關係好,可以比錢佢,否則出張單程機票,唔好益佢。
大 ...
係咪所有野自己攪,完全不用揾返以前agent?
之後通知入境署就完晒。 謝謝你回覆。

男爵府

回覆 ecling 的帖子

我想問,如果工人在合約前放年假,有無風險,因為她的visa 仲未到期!工人仍是 under 僱主的!Thank you.

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ecling 於 14-10-27 發表出機

原帖由 mhcbaby 於 14-10-28 發表
係咪所有野自己攪,完全不用揾返以前agent?
之後通知入境署就完晒。 謝謝你回覆。
我係自己攪。唔會經agent 。
工人完約我冇通知入境處,因visa到期工人一定要走,如果工人再搵工,佢自己會搵agent 攪。

主 賜 平 安

珍珠宮

引用:回覆 ecling 的帖子我想問,如果工人在合約

原帖由 ROCKMAMA 於 14-10-28 發表
回覆 ecling 的帖子

我想問,如果工人在合約前放年假,有無風險,因為她的visa 仲未到期!工人仍是 under ...
呢點我又唔覺有風險,好多僱主都係咁做。
其實除非你以薪代假,否則工人一定係在合約期內放假的。

主 賜 平 安

首頁

尾頁

跳至