家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

但係樓價升咗咁耐, 其實係咪會回吐一下呢! 現在國內房地產已向下走, 香港可能有機會, 而今次佔中後, 又唔知有咩後遺症?

男爵府

好媽媽勳章

回覆:現在環境,你會買樓收租嗎?

但租金真係冚到供樓的洗費嗎?因娘家有間屋已供斷,出租30k,但俾利得稅、差餉管理費、出租前裝修和全橦大樓裝修埋已洗突。而且裝修期間冇租收,如果仲要供樓咪好大支出?

複式洋房

引用:但租金真係冚到供樓的洗費嗎?因娘家有間屋

原帖由 twllc 於 14-10-21 發表
但租金真係冚到供樓的洗費嗎?因娘家有間屋已供斷,出租30k,但俾利得稅、差餉管理費、出租前裝修和全橦大樓 ...
同意,隨便一隻收息股都4厘,準時入賬。

男爵府

畀面勳章

買樓有leverage, 息又低,用現金full pay買股票回報不同,同一筆錢回報差甚遠

複式洋房

槓桿 = +回報+風險, 判斷asset 平貴喺用return on asset 唔喺用槓幾多倍。股票都可以槓其實

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

考慮緊。

男爵府

其實就算經濟逆轉楼價下跌負資產,只是按時供楼,銀行系吾會call loan,但我覺得最重要系有筆備用現金去捱過呢段經濟低潮,因為根據金融風暴同沙士經驗,减人工,裁員,放冇薪假系必定出現!

大宅

經濟有週期,樓市都一樣,不過睇長遠d,樓係無得輸,有人幫你供,到退休時靠收租穩陣d,唔通靠MPF咩

宜家努力儲錢,等合適時間買多間

首頁

尾頁

跳至