烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

Vitavit呢set 係唔係已經最抵買?

呢個二速,同三速分別大嗎?

男爵府

回覆 6siuwa 的帖子

1) 二速, 要查下是否有NO.1 及NO.2 選的個個. 英國同美版 (您個歐版一定要問), NO.1 壓力細一些, 做菜或不想太淋之食品 (氣壓XX , 忘了), 而2度是最最常用, 燉炆牛腩, 豬骨用之度數, (氣壓75 BA), 牛腩炆15分鐘, 等如個多2個鐘個MODE.

三速, 有2 種理解. 歐洲 : NO.1 及NO.2, 加一個冇氣可用的制是三個制, 叫三速.
香港本土, NO.1 NO.2 加埋NO.3, 是指 好大壓, 為炆野之亞洲人做 (95BA), 即炆10分鐘牛腩, 等如個多小時. (慳了好少時間. 而且見好多BLOGGER 有NO.3, 都不用, 用返NO.2, 可能太勁, 未必LIKE)

您要問 : 二速代表什麼 ? SALES 先知, (我個是英國版, 未必同您而家一樣.) NO.1 及NO.2 定是 冇壓同75 BA.
是兩樣野來.

2) 6L 是否您夠用. 4人湯, 如多料, 剛剛好, 10L 大, 8L 但最好用. 記住, 6L 是煲之總大小. 用FISSLER 是半煲, 至7成水位,才可開動.

3) 另送一個小的煲, 是否可以用同一個壓力蓋. 好重要... 如YES, 您做湯就大煲, 做小小地炆野, 小煲.
一蓋一煲, 都貴呀, FISSLER 好材料來.

4), HK$2990 如上列之CONSIDRATIONS, 您自己都是正面的. 2套煲及一壓一正常蓋, 蒸架. 都平, 因為唔使比運費即刻可以玩.

最主要6L 夠可夠, (最好賣是8L 同10L, 好少PROMO.) 少人飲湯, 就OK.

LAST : 您問下單買一個6L 多少錢. (SORRY 少看細SIZE, 不可告知. ) 朋友德國買一個10L--2 快速加冇氣三制, 送蒸架. 退稅是$2800 HK$. 不過自己抱回港.

男爵府

PS, 如果所謂二速即是藍點, 就未必是平. 您SEARCH一下.

男爵府

有NO.1 及NO.2之二速應夠用, 因為冇氣制, 您冷卻了, 放了壓, 開到個蓋. 換GLASS COVER. 咪冇氣只煲,方便情況少了DD. 要等半小時. 放壓, 但仍是炆煮中. OK .

大宅

引用:回覆+6siuwa+的帖子PS,+如果所謂二速即是藍

原帖由 kyky123 於 14-10-22 發表

PS, 如果所謂二速即是藍點, 就未必是平. 您SEARCH一下.
不是blue point, 我已有一個6L的Vitaquick (即係blue point 的新版).

6L已夠用,想要多個細炆野,但單買細好貴,所以考買呢set 賣咗個Vitaquick

男爵府

明白. 如果是如此, 在香港買, 呢SET不貴呀. 您有2個好鋼水之煲 .

大宅

回覆:kyky123 的帖子

有速同無速的分別大嗎?(用緊無得調速,所以唔知)請指教

男爵府

我唔知藍點是多少BA 的. 相信都是NO.2速, 最常用煲湯.

反之NO.1, 我好少用到. 因為不會做蔬菜. 肉都是用NO.2 去做.

對我來說冇分別.

唔知您個藍點是否紅綠燈式, 監視氣壓. 呢個OK. 易用. ( 即見個制, 升到什麼色位, 就較小火).

SALES 話二制, 三制D蓋是新D之設計, 安全性有加強. (但一制而家都賣緊. FISSLER 德國人可好信心).

男爵府

冇氣制個MODE, 我都是好少用.

多做一些菜類可能NO.1 才有用. 不是呢, 用來用去都是個個75BA (2號制)

男爵府

請看上2個POST.

別墅

引用:Vitavit呢set+係唔係已經最抵買?呢個二速

原帖由 6siuwa 於 14-10-22 發表
Vitavit呢set 係唔係已經最抵買?

呢個二速,同三速分別大嗎?
我都係睇緊呢set, $29xx , 你係咪喺永安睇?我問過sogo 個promo 亞姐話下月thanksful week 應該會平d喎

大宅

引用:Quote:原帖由+6siuwa+於+14-10-22+發表Vita

原帖由 灰色貓 於 14-10-23 發表
我都係睇緊呢set, $29xx , 你係咪喺永安睇?我問過sogo 個promo 亞姐話下月thanksful week 應該會平d喎

...
係永安呀

大宅

回覆:fissler 高速煲

今日終於係sogo買咗套6L+3.5L 套裝$2988 但要3星期才有貨取!

複式洋房

回覆:fissler 高速煲

我沉日係一田買左呀,其實各位jm覺得好唔好用

大宅

回覆:vickiding 的帖子

好用!最後我單買咗一個3.5L

男爵府

回覆 vickiding 的帖子

Good ! My best buy of the year

首頁

尾頁

跳至