論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛問僱傭公司,而家請印僱要九千大洋(包單程機票,第一年只需補文件費及機票可免費換工人),他們説印尼政府要收取高昂費用,所以貴得咁緊要,佢仲話請菲僱都要九千,人地得X要過萬添!

兩年前是續約,沒留意那時新請的要多少錢,但感覺而家真係好貴!

jm們覺得呢個價合理嗎?

男爵府

回覆:雪雪媽 的帖子

我夾埋6500-7000左右,包機票包驗身

雪雪媽  PM了你,唔該哂!   發表於 14-10-24 08:13

伯爵府

好媽媽勳章

但第一年免費換人,都幾好,好少公司是這樣的。但最好白紙黑字寫明條款。

伯爵府

好媽媽勳章

另外,這個收費會包埋驗身、保險等費用嗎?

收得平那些,收完服務費之後,會其他收費,例如政府收費、機票、驗身、保險費等嗎?

不可以就咁睇錢,之後逐樣計,可能更貴。

其實經紀唔收你收續費任你換,你都要小心的。因為炒人的話,你要賠工人人工、來回機票、新工人驗身、簽証費之類。

而Agent又可以向工人收介紹費,有可能為左要你不斷換工人,而介紹一些不好的比你。

EDMOND888  有些換人只可換斷約或   發表於 14-10-24 08:44

子爵府

如果包2年保險包驗身同市價相約。

大宅

回覆:請外僱要$9000,合理嗎?

我個agent收$8100,菲,唔包保險,三個月內換工人半價收費

男爵府

引用:如果包2年保險包驗身同市價相約。

原帖由 tuenmunoasia 於 14-10-24 發表
如果包2年保險包驗身同市價相約。
唔包保險,忘記了問驗身

男爵府

引用:剛問僱傭公司,而家請印僱要九千大洋(包單

原帖由 雪雪媽 於 14-10-24 發表
剛問僱傭公司,而家請印僱要九千大洋(包單程機票,第一年只需補文件費及機票可免費換工人),他們説印尼政 ...
元朗?咁似我間衰中介既

男爵府

引用:Quote:原帖由+雪雪媽+於+14-10-24+發表剛問

原帖由 baby_112 於 14-10-24 發表
元朗?咁似我間衰中介既
唔係呀,不過 d手法可能差不多。

所以我咪上嚟問下行情囉

大宅

我嗰間要10000不過我自己問左幾間....由7000-10000都有...最後揀左而家呢間...包visa..驗身...機票...香港驗身..一個禮拜training.....我有問佢如果有問題要換點計...個agent話佢咁多年未試過要換妹....如果真係咁唔好彩就5000...

wcpcelia    發表於 14-10-24 13:54

子爵府

shinghin 發表於 14-10-24 10:43
我嗰間要10000不過我自己問左幾間....由7000-10000都有...最後揀左而家呢間...包visa..驗身...機票.. ...
咁多年無人要換女傭?咁嘅大話都講得出口你要小心你個agent囉,白痴都唔信!

大宅

而家係好貴..我半年前請印都要$8500.唔包保險.
新agent話印政府再收貴d.呢個月起$9000.賓要10k.

別墅

我問左一間,八千,吾包香港驗身,保險,仲要自己俾埋姐姐係菲律賓保險千幾蚊,加加埋埋起碼要萬二蚊……好貴,乜依家要幫姐姐係菲律賓買多份保險?

侯爵府

我請local 完約,不包機票,$8500

大宅

回覆 tuenmunoasia 的帖子

其實我都係摶下架炸...但有熟人介紹...個AGENT仲話唔係有人介紹佢唔會接...(都唔知真定假)話佢嗰D姐姐個個都做好耐既....通常都做3-4個約....又話佢D姐姐黎左就只可以跟佢呢間AGENT...唔可以轉去第二間...講到個個姐姐都好聽佢話....希望唔好同佢講既差太遠啦...

複式洋房

我都岩岩請左,海外菲9千 唔包香港保險同菲律賓保險
Total $12000

子爵府

回覆 shinghin 的帖子

其實我覺得好agent都一定有衰女傭,唔通籮底橙就唔賣咩,我新請的女傭好好,但之前同一個agent見過兩三個都請唔落手,同時好女傭遇到衰僱主亦會斷約,好似我家女傭第一次來港遇到個打人的僱主,日日鬧又唔俾比食,一日兩條菜一粒魚蛋半碗飯,最終佢白做7個月還清agent就走人。

thankyoutina  其實我唔信在香港有唔   發表於 14-10-24 19:42

大宅

回覆 tuenmunoasia 的帖子

個AGENT話佢親自去印尼學校揀姐姐...顧主就一定係熟客介紹先做...可能佢咁講黎顯得佢勁啦...不過暫時睇都未有咩問題....希望姐姐到後唔會太激心就好喇...

男爵府

引用:Quote:原帖由+baby_112+於+14-10-24+發表元

原帖由 雪雪媽 於 14-10-24 發表
唔係呀,不過 d手法可能差不多。

所以我咪上嚟問下行情囉
我8800

複式洋房

我請左個緬傭都要差唔多一萬,而家用左三個月,教到我嘔血,決定唔用佢啦
想請番個菲傭,睇過好多間都要7000-10000左右

雪雪媽  Wow, 緬僱真係咪試⋯   發表於 14-10-24 22:24

首頁

尾頁

跳至