時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

想問大家一條問題, 支持與唔支持佔中唔關要, 支持與唔支持警察都無問題,
但想問, 大家唔同立場既人仕支唔支持有真普選權利, 希望大家表態下,

佔中影響民生係必然, 所以一定有人反對, 拖得越長, 反對聲一定越大,

而我個人認為支持有普選 唔等於一定要支持佔中及反對警察, 當然私刑我係反對的

反對佔中無所謂, 但希望可以知道支持警方執法既人, 支唔支持有真普選

大宅

引用:想問大家一條問題, 支持與唔支持佔中唔關要

原帖由 choichoi28 於 14-10-24 發表
想問大家一條問題, 支持與唔支持佔中唔關要, 支持與唔支持警察都無問題,
但想問, 大家唔同立場既人仕支唔支 ...
回理性討論:由開始時,我反對袋住先,到而家,我嘅結論係不支持真普選,經歷了呢場浩劫,我認為香港人未夠成熟去行佢哋口中嘅真普選

大宅

引用:Quote:原帖由+choichoi28+於+14-10-24+發表

原帖由 WinWindow 於 14-10-24 發表
回理性討論:由開始時,我反對袋住先,到而家,我嘅結論係不支持真普選,經歷了呢場浩劫,我認為香港人未夠 ...
不支持立即有真的普選,一來啟動急速政策方向改動只怕效果不會如斯理想,二來亦睇見香港未係真的有咁高質的開放態度去接納相反的聲音,好怕會引起更加激進的社會運動。其實歷史那麼多可以借鏡的,泰國台灣等地也演了那麼多兩邊陣營對抗事情,不難想像香港會變成點⋯

實在一步登天不太可行,何不慢慢推動可以改善的空間?要麼放棄2017 又原地踏步?期待佔領街道的示威者可以讓香港人在冷靜之後再去思考、公開討論,尋找出路吧!

禁止訪問

子爵府

引用:從不認為公民提名適合現在的香港+

原帖由 勁揪 於 14-10-24 發表
從不認為公民提名適合現在的香港
總不能沿用四大界別,1200人提名过半,剔除14000收入人士吧?如果提委会有一半全民直選,而只要20%~25%出閘,你地接受嘛?你地覺得合理嘛?

禁止訪問

子爵府

引用:回覆+werty+的帖子剔除低下階層當然不可能

回覆 werty 的帖子

剔除低下階層當然不可能亦不能接受啦, 要點樣組成一個有廣泛代表性既提委會, 就係社會 ...
我咪比左我個方案你批評咯,咁都唔敢講你自己嘅想法?

男爵府

有一個北美洲民主大國,在它國內,有數以百萬計的公民

無論年齡如何 , 身份如何 , 學識如何 , 居住年期如何 , 財富如何 , 無論如何忠誠愛國 ..... 到死的那一刻都無權參選國家最高領導人選舉

這樣的選舉 ,算真普選嗎 ?

假如算,人大的方案 , 問題在那裡 ?

- 華人民主國家 ,香港人極嚮往,新興移民升學熱門 - 台灣 , 仲好笑 .

參選總統 , 首先要付 15000 萬台幣

在台灣,親民黨主席宋楚瑜在總統選舉,得票不足5%,1500萬元新台幣保證金沒收 ...

689 講得對 , 窮人彈開
說得坦白 , 窮人自卑 , 打擊太大 , 接受不了 , 可憐 .

anyway 窮人無得參選的選舉 , 算真普選否 ?

假如算 , 人大的方案 , 問題在那 ?

補充內容 (14-10-24 10:51):
typo, 是 1500 萬,不是15000 萬

禁止訪問

子爵府

引用:回覆+werty+的帖子每個階層都有佢想要既,+

每個階層都有佢想要既, 呢個係你既想法, 不是我接不接受既問題, 你係要我表態, 但我認 ...
請教一下,幾多先唔低呢,你覺得?

大宅

引用:回覆+werty+的帖子剔除低下階層當然不可能

剔除低下階層當然不可能亦不能接受啦, 要點樣組成一個有廣泛代表性既提委會, 就係社會 ...
這觀點我也同意,觀乎差不多一個的佔領運動,佔領者只是希望與政府誠意傾,最後換來的是什麼呢!大家也有眼看吧!

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

引用:回覆+werty+的帖子過半提委出閘

過半提委出閘
如果個提委會全民直選出來的,我又不反對过半出閘喎。

禁止訪問

子爵府

引用:回覆+werty+的帖子我認為咁樣既話,+正正就

我認為咁樣既話, 正正就係向低下階層傾斜, 做唔到均衡參與, 照數字去計確實如此, 你認 ...
咁你用50%出閘,又不直選提委,不是正正剝削一般香港人?我地不是要找平衡點嗎?

禁止訪問

大宅

引用:想問大家一條問題, 支持與唔支持佔中唔關要

原帖由 choichoi28 於 14-10-24 發表
但想問, 大家唔同立場既人仕支唔支 ...
我希望一半提委由市民直接選出。

男爵府

回覆:理性問題, 希望大家表態討論一下

我都唔贊成普選,因有一班唔係真心愛香港的人,會令到普選冇公平。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

2018復活節勳章

經過呢次佔中, 萬萬不能公民提名. 否則香港玩完

首頁

尾頁

跳至