烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

新手報到,黎緊搬屋想買過個焗爐、微波爐、麵包機,請問各位媽媽有無好推介牌子或model?大概幾錢?

唔該曬大家

侯爵府

回覆:想問焗爐、微波爐、麵包機推介

仲有一問,光波爐好唔好用?

大宅

去億世家轉個圈睇下.. 平平地試下....用過睇下咩最岩自己先買貴架喇..

侯爵府

引用:去億世家轉個圈睇下..+平平地試下....用過

原帖由 tt13 於 14-10-24 發表
去億世家轉個圈睇下.. 平平地試下....用過睇下咩最岩自己先買貴架喇..
好,謝謝您的意見

子爵府

畀面勳章

回覆:想問焗爐、微波爐、麵包機推介

JM 見到你喇
廚房幾大? 放唔放到大焗爐?

侯爵府

引用:JM+見到你喇廚房幾大?+放唔放到大焗爐?

原帖由 懿仔媽媽 於 14-10-24 發表
JM 見到你喇
廚房幾大? 放唔放到大焗爐?
Halo~ nice to meet u here

現在住600呎,廚房放唔到大焗爐,遲d換apartment就應該大d

子爵府

畀面勳章

蜜雪兒 發表於 14-10-24 18:43
Halo~ nice to meet u here

現在住600呎,廚房放唔到大焗爐,遲d換apartment就應該大d
如果廚房容納到, 真係建議買個大既焗爐。因為做西餐可以同時焗配菜頭盤 (酥皮湯呀,薯仔GARTIN,奶油蔬菜), 主菜 (所有燒烤肉類, 千層麵, casserole) 之後當然係甜品, NY CHEESECAKE, 各式COOKIE,PIE。
我而家係用緊三星上面連埋爐頭個種焗爐, 好大份,所以我通常一開焗爐就焗幾樣野, 除開煤氣錢平D丫嘛

不過香港可能唔適合呢種。咁我建議你買個靚D既TOASTER OVEN, SIZE 最好可以容納一隻燒雞既,咁煮3人份量都冇問題。 唔好貪平買D幾百蚊既,因為個D得一條發熱線係下面, 然後門又勁透風關唔實, 溫度好參差。好難焗到靚野出黎。

至於微波爐就睇下你平時既習慣,我只係用黎翻熱, 叮爆谷,溶牛油, 整熟D好硬既蔬菜例如南瓜再拎去加工。 我都係用緊三星 哈哈因為我成個BUNDLE 咁買, SO FAR SO GOOD.

麵包機我唔識答, 因為我唔鐘意食麵包機整出黎既麵包, 我用MIXER 打麵團再放入焗爐焗.....
如果你係廚房新手, 不如慢慢揣摩一下先再決定要唔要買麵包機

同埋煮西餐, BLENDER 都好重要呀。 我用KITCHEN AID 既HAND HELD BLENDER

侯爵府

引用:Quote:蜜雪兒+發表於+14-10-24+18:43+Halo~

原帖由 懿仔媽媽 於 14-10-26 發表
如果廚房容納到, 真係建議買個大既焗爐。因為做西餐可以同時焗配菜頭盤 (酥皮湯呀,薯仔GARTIN,奶油蔬菜), ...
謝謝懿仔媽媽您的詳盡介紹
我地琴日花左成日去睇電器,十一月尾會搬,到時會大d,我地都prefer買個好少少rather than試左個平d唔啱再個好d。

新Apartment係公司嘅,但廚房無咩用具,要自己添好多野。計過條數淨係個廚房已經要用好多錢買野

廚具都唔平

(其實我諗緊我是否識用曬咁多)

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 懿仔媽媽 於 14-10-26 發表如

原帖由 蜜雪兒 於 14-10-26 發表
謝謝懿仔媽媽您的詳盡介紹
我地琴日花左成日去睇電器,十一月尾會搬,到時會大d,我地都prefer ...
寧缺勿濫。 最多煮之前睇下個食譜要唔要用到先 再去買都未遲
我做西餐除左焗爐之外就要手提攪拌器(kitchen aid 牌低階版 35美金) 高階版有埋打蛋個個whip 對我黎講已經好夠用

侯爵府

引用:新手報到,黎緊搬屋想買過個焗爐、微波爐、

原帖由 蜜雪兒 於 14-10-24 發表
新手報到,黎緊搬屋想買過個焗爐、微波爐、麵包機,請問各位媽媽有無好推介牌子或model?大概幾錢?

唔該 ...
我都買左焗爐,星期三送到
到時一齊研究

侯爵府

引用:Quote:原帖由+蜜雪兒+於+14-10-24+發表新手

原帖由 tpcmela 於 14-11-10 發表
我都買左焗爐,星期三送到
到時一齊研究
我仲未買,係無時間

首頁

尾頁

跳至