烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

引用:Quote:catgugu 發表於 14-10-30 21:54 好正

原帖由 2600bbq 於 14-10-30 發表
水多左啲,要搓大力啲,要搓耐啲。
外型唔得,但好好味呀,但粟粉我用左生粉呀

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 2600bbq 於 14-10-30 發表水

原帖由 acomcom88 於 15-01-24 發表
外型唔得,但好好味呀,但粟粉我用左生粉呀

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆:DIY 在家制 「流沙奶皇飽」(已加食譜圖片)

大宅

回覆:DIY 在家制 「流沙奶皇飽 ...

我都整左

別墅

回覆:2600bbq 的帖子

伯爵府

嘩,個個都整到好正呀,買哂料開工試下先。

珍珠宮

請教一下,點解我蒸出黎既包會皺皮既?係咪發酵多左時間(多左15分鐘)都會令包包出爐後皺皮?

謝謝!

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 ipodbaby_123 的帖子

水可以小啲,要搓大力啲,要搓耐啲,將飽皮啲空氣排出。

珍珠宮

引用:回覆 ipodbaby_123 的帖子水可以小啲,要搓

原帖由 2600bbq 於 15-01-27 發表

水可以小啲,要搓大力啲,要搓耐啲,將飽皮啲空氣排出。 ...
謝謝!我再試試,我經常性係蒸一次合格,下一次又變皺皮循環不息

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

引用:回覆 ipodbaby_123 的帖子水可以小啲,要搓

水可以小啲,要搓大力啲,要搓耐啲,將飽皮啲空氣排出。 ...
新年就快到,請問可唔可以教我做勁爆口既發糕?謝謝!

伯爵府

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

ipodbaby_123 發表於 15-1-27 20:40
新年就快到,請問可唔可以教我做勁爆口既發糕?謝謝!
大發糕

材料:
麵粉 2斤
砂糖 8兩
依士 6錢
泡打粉 6錢
清水 14兩

食用桃紅色粉少許

制作:
1.將麵粉、砂糖、依士、泡打粉、清水加入不鏽鋼鍋中用手拌勻,搓至麵糰柔軟而有筋度,放入保鮮袋靜待30分鐘。再取出麵糰搓約5分鐘至麵糰滑身為止,再放入保鮮袋備用。
2.取出麵糰搓成圓形如同冬菇形狀,放於蒸籠內,表面要平滑。
3.在麵糰中央用界刀輕輕界個十字,待發酵1小時左右,(麵糰大概發酵至七成左右。)

4.燒大滾水一鍋,到有猛烈大蒸氣噴出時,放入大發糕麵糰蒸約50分鐘即可。
(蒸熟後,稍涼便可寫字。先用食用桃紅色粉與滾水調開,再按主題寫意頭語句,一般是過年意頭語句。)

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 15-1-27 20:40

大發糕

材料:
謝謝!搵日要試試,呢個做法特別啲,有別於網上搵到發糕做法,好耐之前試過好幾個網上食譜都唔成功,質感偏硬,有啲唔爆口,有啲就爆得唔夠勁,最終要用市面上預拌好既班戟粉加水先做勁爆口同鬆軟既發糕。

大宅

熱血勳章 畀面勳章

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

引用:DIY 在家制 「流沙奶皇飽」流沙奶皇餡材料

原帖由 2600bbq 於 14-10-25 發表

DIY 在家制 「流沙奶皇飽」
好叻

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至