少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔今年18歲,重讀中五想过台灣升學,成績不是很好,各位有冇分享經驗呢?

大宅

回覆:台灣升學分享

我最近了解,他們要看dse.如考得好,可以直接補大學,那邊分國立和私立。國立的價錢很平,如私立便和副學士差不多。如果不太好,可以補讀大學預備班。如果你想知多些,可以打去荃灣珠海書院查問。

複式洋房

回覆:veronicamum 的帖子

多謝,我都知,但果邊可否兼職?因家庭環境不是很好

大宅

這個我不知道,你可以查詢珠海書院,或者留意升讀講座

大宅

回覆:veronicamum 的帖子

想問國立中山大學如何?小女想讀中文!今年考DSE,成績一直ok!

[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

子爵府

回覆 N.Y.P 的帖子

屋企有人係台灣讀書
聽佢講話第一年上學期唔可以,

要等考左第一次試睇成績

成績好先可以申請,同埋有限每星期工作時數

兼職有分校內同校外

校內就較容易就時間,但就未必成日有,要睇學校
安排

校外,如申請到,都要搵到啱自己做

同埋住宿舍要留意門禁時間

複式洋房

引用:回覆 N.Y.P 的帖子屋企有人係台灣讀書聽佢

原帖由 kamyee503 於 14-11-04 發表

屋企有人係台灣讀書
多謝指教

複式洋房

回覆:N.Y.P 的帖子

想問如果过台灣升大學,是看校內成績,還是看Dse成績收生呢?

大宅

我朋友舊年去台灣讀書是看dse

複式洋房

引用:我朋友舊年去台灣讀書是看dse

原帖由 veronicamum 於 14-11-11 發表
我朋友舊年去台灣讀書是看dse
我仔也是這樣說,但不是要早d寄成績單給校方看咩?等埋DSE出咪好遲

大宅

有部份可以用校內成績報(阿女話),三月放榜,唔收的話要等dse,報聯招!

[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

複式洋房

引用:有部份可以用校內成績報(阿女話),三月放

原帖由 Noddy-mammy 於 14-11-13 發表
有部份可以用校內成績報(阿女話),三月放榜,唔收的話要等dse,報聯招!

...
乜都吾識,真是多謝指教

子爵府

今年不知有無變~

以上年來說,收生有分兩部份

1).個人申請

大約11月報名,睇校內成績,3月有結果

(但不是所有學校或學科都有名額,現睇當年公怖)

詳情不太清楚,因家人無報呢部份

2).聯紹

較(1)遲報名(實際月份要問家人),今次只睇dse成績

(較多學校學科選擇,但要是乎你報名時選左邊個類別)

之後睇佢時間表(上年7月尾),上返佢個網選學校,選科(填70個),跟住等結果(8月頭至中)

結果出後,跟住跟返網上公佈時間去佢中心攞證同做台證(邊到出世都要做,同去旅行不同)

之後要睇返不同學校安排,有d學校會派人到香港講座加訂機票,有d會只打電話或email,有d會有係香港學長學姐負責,如係後兩者就要自己訂機票(記住訂學生機票,行李係30kg)

**睇dse成績不同本地計法,唔同類別某d科乘ge比例不同
佢由轉換哂分後最高分開始派,如有填哂70個但都派唔到,會分去先修班讀一年,再睇先修班成績派,或者被派到較後的,可自行申請轉去先修班

***填選時做足資料搜集,包括
1).學校地址(有些較遠或在山上)
2).學科上課地點--有些可能在分校上課
3).交通(公車,捷運,的士)
4).住宿--是否保證4年優先,有沒有男生宿舍,宿舍在校外/校內
5).住宿及各項費用
6).有沒有游泳課(識人因要上游泳課而不選該校)
7).確認選的科目是否你所選的類別
8).確認是否在你所屬的梯次有名額

洋房

報大學既要注意學校質素
台灣似美國,有好多野雞大學
讀完認受性唔高

大宅

Noddy-mammy 發表於 14-11-2 12:58
想問國立中山大學如何?小女想讀中文!今年考DSE,成績一直ok!
中山大學好好~台灣中字輩GE大學都好好

大宅

樓主,今學年你仔仔會去台灣升學嗎?我女兒將在9月出發去高雄了

複式洋房

回覆:chrisjones 的帖子

我仔是重讀中五生,今年9月先讀中六,出年先考Dse

男爵府

引用:樓主,今學年你仔仔會去台灣升學嗎?我女兒

原帖由 chrisjones 於 15-08-20 發表
樓主,今學年你仔仔會去台灣升學嗎?我女兒將在9月出發去高雄了
你好!我姪女都將會去高雄讀護士課程,你個女讀咩呀?

首頁

尾頁

跳至