親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

一年一度嘅小朋友大事--放暑假,點少得帶阿囡遊山玩水 ^^ 朋友推介去泰國嘅喀比享受陽光與海灘,上網做下reseach, 見到好靚嘅海好清嘅水,去吧~冇介紹錯呀~
我地三個家庭共八人幫襯左泰航假期,去泰國搵泰航假期真係好抵,以我家為例,兩大一小$13000,包來回機票(香港-曼谷-喀比),三晚喀比酒店pool access房種,早餐,機場至酒店交通,機場稅燃油附加費&旅遊保險。 如果睇啱親子package仲抵,買兩大送一小,都平二三千蚊架,可惜我地今次揀唔岩親子package嘅酒店,所以比貴啲~

Day 1 : 由於要喺曼谷轉機,一場黎到,我地決定住返兩晚先,週圍搵食+shopping~~ --> 晨早搭TG603,計埋時差,去到曼谷都只係九點…攞左行李第一時間去買電話咭,299泰珠7日3G冇限上網,抵玩~~ 之後約左包車司機車我地去酒店,今次住The continent hotel bangkok, 距離BTS Asok 站兩分鐘,好方便 --> 放底行李,第一站去大排檔食地道thai food, 燒海鮮 泰式沙律 串燒 炒粉面 海南雞 豬手飯 燒肉泰式咖哩 甜品 樣樣齊,重有好多水果檔~~ 由於係本地人大排檔格局,要求好舒適好整潔嘅環境就欠奉喇,但為左食地道嘢,我絕對唔介意,哈哈~~~ --> 食飽飽返酒店小休眠一眠,黃昏再出動。--> 是晚活動地點-central World, 首先去shopping , 蝴蝶袋 boots 呢啲大路嘢走唔甩^^ 晚飯於7樓嘅得獎泰菜館 Nara , 呢度嘅生蝦刺身一流~~ -->
黎得central world, 全日尾站通常安排行對面嘅Big C, 因為收得夠晒夜(11點), 可以繼續買買買^O^ 泰國口味嘅薯片 公仔面 飲品 泰式醬料 手信 咩都買一餐~~ 今次有開心大發現,朋友推介小朋友文具,真係堅平喎~~~ --> 行到Big C關門,打道回府

是日住宿:The Continent Hotel Bangkok

<此分享遊記與facebook討論群組同步分享>

大宅

回覆:Mitch 的帖子

大排檔

子爵府

回覆:<分享 • 曼谷+喀比遊(Aug2014)>

大宅

回覆:Mitch 的帖子

大排檔內的熟食

大宅

引用:

原帖由 Mitch 於 14-10-30 發表
大排檔

男爵府

別墅

.

大宅

Nara 的生蝦刺身,又大又美味~

大宅

Nara 有榴蓮四重奏,愛榴蓮者啱晒

大宅

Central World 正門

大宅

對面的Big C, ,收11點。頂層有入錢嘅兒童設施。

大宅

More please

大宅

回覆:twolilmonkeys 的帖子

coming soon
但bk成日上唔到啲相,攪左我好耐

侯爵府

大宅

Day 2 : 今日繼續曼谷行程,早上食完早餐向Siam Ocean World 進發。 由於尋晚落雨,坐唔到\"篤篤\", 阿囡有點失望,今朝補番數,由Asok坐\"篤篤\"去Siam ^^ 呢個海洋世界位於旺區Siam嘅大型商場Siam Paragon底層,雖說不上係好大好大,但入面有齊各式其式嘅海洋生物 玻璃底船 5D影院 小型兒童嬉戲設施。喺網上買定入場卷抵啲,有六至七折架~~--> 午餐於Siam paragon food court, 帶住阿囡唔方便去搵隱世雞飯,唯有喺food court頂下引先 --> 食飽留係Siam 行街食嘢,目標係Boys t-shirt 同 Mango tango, 前者係T-shirt 專門店,由泰國人設計攪嘢卡通graphic T, 男女小童都有,約60-70蚊件好抵著。後者係芒果甜品店,每次黎都要食下,好甜好甜嘅芒果。 --> 回酒店小休午睡 --> 黃昏出發去夜市 Aisatique, 搭BTS去到Saphan Taksin站再轉船仔。呢個夜市比以前嘅規劃更好,地方更整潔,重有大大個摩天輪。餐廳亦有好多選擇,日本菜 意大利菜 泰菜 西餐 等等,黎呢度食晚飯係唔錯嘅選擇。--> 晚餐於夜市餐廳Checkmate, 食物係西泰crossover , 例如綠咖喱意粉,好味得黎又有特色 --> 晚上十點半,返酒店執行李, 準備明天早機去喀比。

是晚住宿 :The Continent Hotel Bangkok

<此分享遊記與facebook討論群組同步分享>

大宅

回覆:<分享 • 曼谷+喀比親子遊(Aug2014)>

從此,阿囡愛上左篤篤,佢話好刺激…

大宅

Siam ocean World

大宅

Siam ocean World

大宅

各式其式嘅海洋生物

大宅

大大水族魚缸