跳至

首頁

尾頁

洋房

想問大家點樣好方便咁煲一餐粥俾bb食?

男爵府

好媽媽勳章

我的方法 :

1. 先將米用攪拌機攪碎 (可一次攪定多d用盒儲好), d粥會快綿d
2. 洗米
3. 將米加滾水放入保溫杯焗約2-3hr
4. 將已焗到開哂花既米倒入煲(我用瓦煲)煲, 要用細火, 不時攪 拌, 但要順一個方向攪, 唔係會生水. 如覺得太杰就加滾水至合適稀杰度.
5. 同時加入配料, 如瘦肉, 節瓜, 南瓜etc
6. 約煲20-25mins, 所有材料熟及"淋"就完成嘞

我宜家會將瘦肉切片, 淨要味, 不會比bb食, 其它配料如瓜, 菜等可先用攪拌機攪爛. 我通常餵完朝早餐奶就焗米, 到11點零倒出黎煲, 中午個餐就食粥粥囉, 宜家已經代替咗一餐奶喇.

洋房

有冇聽過可以用燉盅, 咁可以唔駛睇火

原文章由 tototo 於 08-3-12 23:04 發表
我的方法
1. 先將米用攪拌機攪碎 (可一次攪定多d用盒儲好), d粥會快綿d
2. 洗米
4. 將已焗到開哂花既米倒入煲(我用瓦煲)煲, 要用細火, 不時攪 拌, 但要順一個方向攪, 唔係會 ...

子爵府

好媽媽勳章

我就咁用暖水壺加熱水加洗好o既米, 焗大約兩個鐘, 焗到d米開哂花, 之後用明火煮一煮, 就好綿, 跟住可以加肉加菜就食得, 好方便... 最緊要係唔駛煲一大煲, 又唔駛點睇火...

原文章由 tototo 於 08-3-12 23:04 發表
我的方法 :

2. 洗米
4. 將已焗到開哂花既米倒入煲(我用瓦煲)煲, 要用細火, 不時攪 拌, 但要順一個方向攪, 唔係會 ...

我想要9999呀...

男爵府

我想問你地bb一餐大概會食幾多? 我bb食了NUK小匙10匙便收工, 係咪食得好小.
仲有, 我想問如果想攪碎d肉, 應否煮熟先攪會好d? 同埋使唔使加水攪嫁 ?

首頁

尾頁

跳至