懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

12wk時,係威院做oscar時,頸皮唔厚,驗完血,2星期威院都冇打電話俾我,但當時已經話照唔到鼻骨,所以俾咗結構期我。。。那一刻已經好擔心,為咗唔令自己心情繼續低落影響BB,所以心入面一直諗可能BB仲細,暫時未照到,期待著下次去私家照。。。
終於今日16wk去咗私家產檢,同醫生講咗呢個情況,醫生同我仔細照,結果,唉,都係一樣,照唔到鼻骨。。。
之前上網查過資料,話唐氏BB其中一個特徵係冇鼻骨,今日醫生亦講話6成唐氏BB都冇鼻骨,當然醫生亦有講話中國人係較外國人多啲機會冇鼻骨,100個中有幾個冇,話雖如此,而家心情真係唔知點,好擔心。。。

大宅

咁私家醫生有無話要再做D咩檢查呀?定係等埋威院個報告呀? 唔好唔開心!支持你!

大宅

回覆:BB冇鼻骨,心情很失落好擔心。。。😔

去多一個私家醫生度照多次,唔好咁快放棄ar,加油

大宅

正常驗照完Oscar 有冇驗埋血?有報告未呀?唔洗擔心!加油

男爵府

回覆 kupsumbaby 的帖子

去劉子健道做NIFTY啦

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

別墅

私家醫生有講過想安心可以做T21,有99.1%準,不過就比較貴,$8500
我唔知威院有冇報告睇呀,之前做完早期唐氏,佢淨係話如果有問題就會係2星期內打俾我,咁冇收到電話,即係代表冇問題?私家醫生話早期唐氏有90%準。。。
不過我諗為咗安心,我都應該會再做檢查~星期一我會打去威院問下先,因為私家真係比較貴。。。

公爵府

引用:私家醫生有講過想安心可以做T21,有99.1�

原帖由 kupsumbaby 於 14-10-31 發表
私家醫生有講過想安心可以做T21,有99.1%準,不過就比較貴,$8500
我唔知威院有冇報告睇呀,之前做完早期唐 ...
真係心痛!樓主要加油…祈禱有好消息!

複式洋房

可以的話,快d去做nifty,我月頭22週做人流,勁傷心,之前BB一直又係冇鼻骨!

別墅

引用:回覆+kupsumbaby+的帖子去劉子健道做NIFTY

原帖由 moonrabbit_5204 於 14-10-31 發表
回覆 kupsumbaby 的帖子

去劉子健道做NIFTY啦
請問知唔知大約幾多$?

別墅

引用:可以的話,快d去做nifty,我月頭22週做人流

原帖由 kabeBB 於 14-10-31 發表
可以的話,快d去做nifty,我月頭22週做人流,勁傷心,之前BB一直又係冇鼻骨!

...
Sorry to hear that....😭
唔好意思,想問下咁你之前做早期唐氏結果係點?

複式洋房

我尋日去左劉醫生度做nifty, 佢有幫我做左個ultrasound, 照得好仔細架... 收$6000... 不過佢真係好好人&好有經驗!

複式洋房

回覆:kupsumbaby 的帖子

我12週做早期唐氏檢查,頸皮1.5,低風險,1:3xxx,但照5到鼻骨,e院又系比結構期我,到照結構亦照5到鼻骨,個肚有光點,再抽羊水,結果系唐氏BB!
5係想嚇你,但要快去做其它檢查,我果時咩到吾識,22週做人流,BB仲系個肚不停郁,喊左好耐,而家差5多坐完月,接受左現實,不過見到人地BB話有問題都好心痛!加油!

大宅

引用:12wk時,係威院做oscar時,頸皮唔厚,驗完

12wk時,係威院做oscar時,頸皮唔厚,驗完血,2星期威院都冇打電話俾我,但當時已經話照唔到鼻骨,所以俾咗 ...
唔好諗,快d book nifty做,$6000抵。
早期唐氏都唔係準確,只計機會率。nifty test 就直驗染色體99%準。
真的,買個安心,越快越好做。

別墅

Nifty test係咪抽血驗?有冇風險?

別墅

引用:我尋日去左劉醫生度做nifty,+佢有幫我做左

原帖由 Greenteajojo 於 14-10-31 發表
我尋日去左劉醫生度做nifty, 佢有幫我做左個ultrasound, 照得好仔細架... 收$6000... 不過佢真係好好人&好 ...
我星期一會打電話去劉醫生度問下,希望可以盡快有期驗啦~

別墅

引用:Quote:原帖由+kupsumbaby+於+14-10-31+發表

原帖由 cathytst 於 14-10-31 發表
唔好諗,快d book nifty做,$6000抵。
早期唐氏都唔係準確,只計機會率。nifty test 就直驗染色體99%準。
...
我星期一會打去劉醫生度book,希望可以盡快有期驗!
唉~剛剛自己係度諗,諗諗下又好擔心,已經忍唔住喊,驗完仲要等2星期,都唔知點捱~

伯爵府

引用:Nifty test係咪抽血驗?有冇風險?

抽血而已,安全過抽羊水,而且99.1%準確

子爵府

引用:Nifty test係咪抽血驗?有冇風險?

只抽血,冇風險, 劉醫生好好,希望你bb冇事。

複式洋房

加油!結果大約1星期會知... 但係劉醫生佢真係好好人,係照ultrasound時不斷安慰我因為我都忍唔住喊... 因為我係oscar 頸皮厚&血high risk 所以做nifty... 我依家都係等緊result... 祝大家既BB都無事!健健康康!

首頁

尾頁

跳至