烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:戚風爆係正常架!如果想爆得靚可以入爐後,

原帖由 Lsiufan 於 14-11-12 發表
戚風爆係正常架!如果想爆得靚可以入爐後,焗至表面微微升高,用刀輕輕界幾吓

...
對,戚風我由佢爆,因為焗完係切平個面,個底先係見人果邊

沒可能全世界人都遷就自己! 想自己開心,不如自己遷就人、自己改變自己!

大宅

引用:吓!坐水40mins+取走盤水焗至表面金黃色,

原帖由 Lsiufan 於 14-11-12 發表
吓!坐水40mins 取走盤水焗至表面金黃色,唔熟我又未試過,就算我焗8吋戚風都係焗50mins

...
今晚又再試芝士
今次150度預熱焗爐,入爐後140度焗至20分鐘就有裂痕了!本來爐制扭130度但焗內溫度計卻keep住140唔跌,扭到120都係keep140,想暈!唯有用140繼續。。。

沒可能全世界人都遷就自己! 想自己開心,不如自己遷就人、自己改變自己!

男爵府

回覆:Hikouki 的帖子

試130度焗45mins 取走盤水轉170度焗至金黃!但取走盤水後,你要全程企實係爐邊望住,見個蛋糕面想裂即刻打開爐降低温度再關爐門繼續焗至金黃色!之前焗好多次都裂,今天和朋友一齊做她成功鳥!

大宅

引用:試130度焗45mins+取走盤水轉170度焗至金黃

原帖由 Lsiufan 於 14-12-04 發表
試130度焗45mins 取走盤水轉170度焗至金黃!但取走盤水後,你要全程企實係爐邊望住,見個蛋糕面想裂即刻打 ...
嗚~~~我又想成功
下次死扭到130度先。。。可能要扭到110先會由預熱的150跌至130!定我應該預熱都用130算?

我用呢個模黐底,將會打入冷宮要用返活動圓模。但今次內部乾身d了。想問你地熱食咬落去時係咪有d似梳乎厘咁濕又輕,好唔實淨咁架??我想像中的是好似海綿蛋糕咁較乾同軟喎?

男爵府

熱食係梳乎里既口感!通常我會室放個鐘先食,就算第二日食都ok,口感就係似美X西餅,但不要放雪櫃,因會又凍又硬

大宅

引用:熱食係梳乎里既口感!通常我會室放個鐘先食

原帖由 Lsiufan 於 14-12-05 發表
熱食係梳乎里既口感!通常我會室放個鐘先食,就算第二日食都ok,口感就係似美X西餅,但不要放雪櫃,因會又 ...
咁應該差唔多~
可否用130度預熱,然後入爐直焗至40分鐘呢?咁咪可以入爐前肯定係130度囉?

男爵府

我用160-170預熱,因一打開爐爐温會下降

大宅

回覆:有無jm用Delinghi焗爐焗日式芝士蛋糕?

我用冰水焗,次次都無爆!

爐溫太高都會爆面!

大宅

引用:我用160-170預熱,因一打開爐爐温會下降

原帖由 Lsiufan 於 14-12-05 發表
我用160-170預熱,因一打開爐爐温會下降
我果個爐唔知乜脾性。。。難搞也

大宅

引用:我用冰水焗,次次都無爆!爐溫太高都會爆面

原帖由 mosquito_1117 於 14-12-05 發表
我用冰水焗,次次都無爆!

爐溫太高都會爆面!
坊間有人用熱水焗、凍水、凍水加冰粒(未試),隔水(未試),我都未能成功不裂面,內部又偏濕(我唔太肯定我的蛋糕內部係咪正常)。。。

大宅

引用:Quote:原帖由 mosquito_1117 於 14-12-05

原帖由 Hikouki 於 14-12-05 發表
坊間有人用熱水焗、凍水、凍水加冰粒(未試),隔水(未試),我都未能成功不裂面,內部又偏濕(我唔太肯定我的 ...
完成材料混合,可以倒入模,登兩下震出大

氣泡,放入已注入水的焗盤中(焗盤要高身,注入

約模三份一高的水,蛋糕是浮起的),再入8-10粒冰粒。

放入已預熱180℃焗爐焗18-19分鐘至表面上完色。

調至150℃焗60分鐘至熟出爐(爐呢部份時我
取出蛋糕,係蛋糕面給上錫紙)

待不燙手即可脫模放涼

大宅

引用:Quote:原帖由 Hikouki 於 14-12-05 發表坊

原帖由 mosquito_1117 於 14-12-06 發表
完成材料混合,可以倒入模,登兩下震出大

氣泡,放入已注入水的焗盤中(焗盤要高身,注入
夏天焗 我會用120°C 焗,60-70分鐘!

要金精火眼睇到實!

大宅

引用:Quote:原帖由+mosquito_1117+於+14-12-06+

原帖由 mosquito_1117 於 14-12-06 發表
夏天焗 我會用120°C 焗,60-70分鐘!

要金精火眼睇到實!
我連130度都爆。。。會繼續試咩溫度焗幾耐效果好d

好多謝咁多位寶貴意見

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+mosquito_1117+於+14-12-06+

原帖由 Hikouki 於 14-12-06 發表
我連130度都爆。。。會繼續試咩溫度焗幾耐效果好d

好多謝咁多位寶貴意見
蛋白5好打到太企身,又或者可以考慮5用機打,改用手打,無咁容易over

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-12-06+發表我

原帖由 印第安公主 於 14-12-07 發表
蛋白5好打到太企身,又或者可以考慮5用機打,改用手打,無咁容易over
我打到8成,拉起又軟又長的角,倒轉唔跌就停,應該只有7至8成發泡。。。

會繼續試。。。

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+14-12-07+發表

原帖由 Hikouki 於 14-12-07 發表
我打到8成,拉起又軟又長的角,倒轉唔跌就停,應該只有7至8成發泡。。。

會繼續試。。。
咁都應該係爐溫問題

放入焗爐後,5好推咁入,盡量靠近門口位,嗰個位溫度無咁高

見到想裂嘅時候,即開門急降溫,應該得,但你5可以行開

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-12-07+發表我

咁都應該係爐溫問題

放入焗爐後,5好推咁入,盡量靠近門口位,嗰個位溫度無咁高
上次已經試過擺近爐門,不過無中途開門降溫,下次會試!但時間方面要否加長返?

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+14-12-07+發表

原帖由 Hikouki 於 14-12-07 發表
上次已經試過擺近爐門,不過無中途開門降溫,下次會試!但時間方面要否加長返?

...
上次130,下次試120啦,個個人個爐都5一樣,靠你自己摸索

你怕佢5熟,可加5至10分鐘

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-12-07+發表上

上次130,下次試120啦,個個人個爐都5一樣,靠你自己摸索

對,唯有逐個溫度試

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-12-07+發表上

今晚又交功課!
今次個面完美,但下面就繞一圈咁裂入去!!我覺得係我先可以焗到咁囉!
好明顯係個面焗熟左所以唔裂,但中間膨脹時無向上升,變成咁!

首頁

尾頁

跳至