烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:有無jm用Delinghi焗爐焗日式芝士蛋糕?

脱模後樣子!
由上至下,第一行裂痕是上一個post焗緊時裂入去的。第二行是冷卻蛋糕時,只有上面位置識自動離模邊,其他下面部分要將蛋糕打斜少少邊轉邊dun檯先甩到,所以上窄下闊。。。

沒可能全世界人都遷就自己! 想自己開心,不如自己遷就人、自己改變自己!

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+14-12-07+發表

原帖由 Hikouki 於 14-12-12 發表
今晚又交功課!
今次個面完美,但下面就繞一圈咁裂入去!!我覺得係我先可以焗到咁囉!
好明顯 ...
慢慢降溫,5好有一下子由焗爐拎出嚟,一熱有冷就會縮得勁

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-12-12+發表今

原帖由 印第安公主 於 14-12-12 發表
慢慢降溫,5好有一下子由焗爐拎出嚟,一熱有冷就會縮得勁
但係橫一圈裂入去先令我頭痛...即是裂開問題尚未解決...

沒可能全世界人都遷就自己! 想自己開心,不如自己遷就人、自己改變自己!

男爵府

回覆:Hikouki 的帖子

你意思係咪個蛋糕面黃色同白色之間分離?

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+14-12-07+發表

原帖由 Hikouki 於 14-12-12 發表
今晚又交功課!
今次個面完美,但下面就繞一圈咁裂入去!!我覺得係我先可以焗到咁囉!
好明顯 ...
有蘑菇型嘅情況都係溫度太高

再調低d溫度,個面嘅金黃色用最後十幾分鐘嘅高溫先令佢金黃,如果一早已經咁金黃,你餘下嘅時間要用更低溫焗,先至5會有蘑菇情況出現

大宅

引用:但係橫一圈裂入去先令我頭痛...即是裂開問

原帖由 Lsiufan 於 14-12-13 發表

你意思係咪個蛋糕面黃色同白色之間分離?
完全正確,就如公主講唧菇型!

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-12-12+發表今

原帖由 印第安公主 於 14-12-13 發表

再調低d溫度,個面嘅金黃色用最後十幾分鐘嘅高溫先令佢金黃,如果一早已經咁 ...
其實點解今次個面咁靚呢。。。係錯有錯著!入爐後先發現原來無扭上下發熱線,開上線120度only,爐溫顯示得100度,拿拿臨扭返上下線,都係得果100度,所以調高130,此時蛋糕面已定型,上下線開返後爐內開始加熱(我扭到130嘛),面就上色,拿拿臨又扭返110,等爐溫保持120度,共焗了50分鐘。。。個面好穩定咁繼續上色,但就繞一圈咁裂入去。
今日食口感好正好綿,唔實唔濕了,因為食譜調較過

大宅

再調低d溫度,個面嘅金黃色用最後十幾分鐘嘅高溫先令佢金黃,如果一早已經咁 ...
好,我下次用返上下線120度,最尾先上色先!

大宅

回覆:有無jm用Delinghi焗爐焗日式芝士蛋糕?

咁樣睇就清楚d吧?

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+14-12-13+發表

原帖由 Hikouki 於 14-12-13 發表
好,我下次用返上下線120度,最尾先上色先!
之前幅焗爐入面嘅相睇得5太清,你放邊一層?

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-12-13+發表好

之前幅焗爐入面嘅相睇得5太清,你放邊一層?
最底層的層架,鋪左錫紙在爐底的

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+14-12-13+發表

最底層的層架,鋪左錫紙在爐底的
你下次放高一層,咁底部無咁貼下發熱線,下面無咁受熱,向上迫爆嘅情況會減細d

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-12-13+發表最

你下次放高一層,咁底部無咁貼下發熱線,下面無咁受熱,向上迫爆嘅情況會減細d

...
但咪會變左蛋糕面會快上色同熟先?
不過都要試左先知結果

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:我由12L的細Delonghi焗6吋芝士蛋糕次次裂,

原帖由 Hikouki 於 14-11-02 發表
我由12L的細Delonghi焗6吋芝士蛋糕次次裂,換過晒食譜都
今日換左新焗爐32L以為會好d,但用為食貓 ...
拎出嚟之後,離枱4吋放手,登下佢,登幾下。枱面放條毛巾墊住。

伯爵府

減齡達人勳章

但咪會變左蛋糕面會快上色同熟先?
不過都要試左先知結果
百二三度應該無咁快上色,又或者可以試個底放多一個盤隔一隔熱

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-12-13+發表但

百二三度應該無咁快上色,又或者可以試個底放多一個盤隔一隔熱
你意思係除左浸住蛋糕的水盤外,最底再擺個盤?咁要將焗的時間調長點吧

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-11-02+發表我

原帖由 YanYan0116 於 14-12-13 發表
拎出嚟之後,離枱4吋放手,登下佢,登幾下。枱面放條毛巾墊住。
有丫,但都回縮得唔靚

伯爵府

減齡達人勳章

你意思係除左浸住蛋糕的水盤外,最底再擺個盤?咁要將焗的時間調長點吧

...
係呀,因為你個爐下發熱線咁高溫,咪用d方法令佢咪咁熱囉。

時間要自己調節

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-12-13+發表你

係呀,因為你個爐下發熱線咁高溫,咪用d方法令佢咪咁熱囉。

時間要自己調節
我都覺下線幾勁,焗戚風個底會凹,bk戚風cfu話係下線太勁的關係。。。我要好好俾d耐性去搵個啱用的烘焙過程先得!
真係好感激你地,無你地不煩厭的指點,我估我放棄或已經唔再理個蛋糕了

伯爵府

減齡達人勳章

我都覺下線幾勁,焗戚風個底會凹,bk戚風cfu話係下線太勁的關係。。。我要好好俾d耐性去搵個啱用的烘焙過程 ...
指點5講得,我撞板時都未有互聯網,無得問人,靠自己摸架咋。摸下摸下就知自己衰咩

首頁

尾頁

跳至