婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

DEL

大宅

回覆:6299 寵孫,攪到我有些少唔開心

好彩你老公肯岀聲炸,如果係咁睇下可晤可以減少係爺爺嬤嬤屋企過夜?

男爵府

其實唔好再去過夜啦…等大人同細路都知,最好一排唔見添,唔守你地規矩,冇得過夜,宜家唔教,番學仲難教,到時你仔有咩做錯,就會自己去你6299屋企,到時想教都教唔到

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:其實唔好再去過夜啦…等大人同細路都知,最

原帖由 renocheung 於 14-11-02 發表
其實唔好再去過夜啦…等大人同細路都知,最好一排唔見添,唔守你地規矩,冇得過夜,宜家唔教,番學仲難教, ...
其實我仔已經返緊學.佢知乜係可以做同唔可以.因為我6299 永遠係yes man, 佢就發㒹。但我仔一離開6299 屋企就會回復一個正常細佬仔咁.

珍珠宮

引用:好彩你老公肯岀聲炸,如果係咁睇下可晤可以

原帖由 永恆的傻女 於 14-11-02 發表
好彩你老公肯岀聲炸,如果係咁睇下可晤可以減少係爺爺嬤嬤屋企過夜?

...
已經少咗去,之前我6299 個個weekend 霸住個仔,到後尾我一同老公出聲就少咗過去. 連公公婆婆都係一個月見一次但我6299 嫌多.

男爵府

咁就得啦…直頭唔好見6299,
等你個仔問點解唔去爺爺嫲嫲屋企,
你直頭話你唔乖,唔守規矩,所以冇得去,
如果佢肯聽話就帶佢去,去到唔守再停,再講你就話你上次唔乖,所以唔再去。
俾佢知自己唔岩

伯爵府

做父母真係要控制小朋友,唔好比6299教壞

男爵府

又唔駛勞氣,又可以俾6299知自己寵壞孫個後果,下次就唔敢做炸兩,黑面咪黑面囉,唔需要理佢黑面啦

大宅

咁似我女既,我女見到99就公主病發咩都唔識做,要99好似做妹仔服侍我女咁,我見到有鬧個女架,但99照縱所以我放棄留返啖氣暖肚,c6都講過無數次都係咁,但只要99唔係到我女就即刻正常返,所以我而家唔會再講。

男爵府

回覆 cnynicole 的帖子

我女女去完爺爺麻麻公公婆婆到返來都係會naughty d...不過冇刻意減少見面反而甚讚成他們有建深厚的感情,老實說,老人家的人生時間長短不是我們能決定,特別現在很多人是遲婚,變相小孩出生自己父母或6299都年紀好大。也無需刻意計較太多。
我覺得佢地寵孫是好難避免,而且我爸爸教我自己點樣對長輩,以後小朋友點對你(當有一日自己做長輩時)。這些都是身教的一種。

純粹個人思想,不喜勿插。

大宅

唔係好fair wor.
就算唔係跟女家姓, 都係婆婆個孫.

anyway, 好彩你老公知乜事. 肯出聲, 你煩少好多ga

珍珠宮

引用:回覆+cnynicole+的帖子我女女去完爺爺麻麻

原帖由 pyueshum 於 14-11-03 發表

我女女去完爺爺麻麻公公婆婆到返來都係會naughty d...不過冇刻意減少見面反而甚讚 ...
我6299 只有五十歲,如果keep 住落去有排受

大宅

識睇人係好事, 第日有助於將來在社會打滾呢.
最緊要返到屋企, 小朋友"正常" 返.

珍珠宮

引用:回覆+cnynicole+的帖子唔係好fair+wor.就算

原帖由 chiupotato 於 14-11-03 發表

唔係好fair wor.
係呀,好在我老公最近出聲,但係我老公唔知幾時又會唔出聲由得6299,不過我都會同老公講道理.

珍珠宮

引用:又唔駛勞氣,又可以俾6299知自己寵壞孫個後

原帖由 renocheung 於 14-11-02 發表
又唔駛勞氣,又可以俾6299知自己寵壞孫個後果,下次就唔敢做炸兩,黑面咪黑面囉,唔需要理佢黑面啦

...
我6299 唔會覺得我仔現在有問題,,佢只係覺得佢只係小朋友,做大人要包容.佢要做救世主,收賣我仔

珍珠宮

引用:做父母真係要控制小朋友,唔好比6299教壞

原帖由 M.A.C 於 14-11-02 發表
做父母真係要控制小朋友,唔好比6299教壞
為咗避免,我已經搬走.之前一齊住真係好辛苦

珍珠宮

引用:回覆+cnynicole+的帖子識睇人係好事,+第日

識睇人係好事, 第日有助於將來在社會打滾呢.
咁佢返屋企會正常返,只係有時我親眼見到個仔曳,我有d眼火爆

大宅

你老公可能唔想講太多, 怕煩.
但佢看在心中, 咪之前唔會主動出聲.

明白樓主你的擔心, 因同一情況可能在我將來發生..........唉
既然你同老公都講道理, 咪可以睇下小朋友每次返黎之後有冇改善.
又或者好似別的媽媽, 有時忍下口, 等老公自己忍唔到, 到佢自己出聲.
當場自己也看在心中啦 :)

珍珠宮

引用:回覆+cnynicole+的帖子你老公可能唔想講太

你老公可能唔想講太多, 怕煩.
多謝你嘅support, 教養小朋友真係唔易但我會加油.你講得啱我老公好怕煩,又冧。

大宅

所以你又比佢feel 下你角色難處.
男人係"針吉唔到佢, 唔知痛的"
自己唔好睇, 就唔洗咁上心
當比下空間自己breathe下.
成日tension, 易有心病or 情緒唔happy, 因我係咁

首頁

尾頁

跳至