想生BB

跳至

首頁
12345...29

尾頁

子爵府

UPDATE:

平靜中開始第二次IVF (#499)

M到啦,supplement幫到手(#483)
食supplement最新情況 (#473)
賽後檢討之檢抗體結果 (#438)
失落小天使 (#380)
放胎 (#326)
首次行程小結 (#240)
身在泰國,療程進行中 (#90)

我真係估唔到要行到IVF呢一步。結婚兩年幾,婚前怕有意外仲好緊張咁做好多避孕,呢半年做左3次IUI都失敗,不明原因既不育先要行上呢一步。

講下自己背景先。30中,係香港檢查過一切都叫正常,輸卵管通,丁丁由開始時不合格,調理到最後果次IUI未洗都有9,但都唔成功,因為C6成日要外地工作,聚少離多,要自然中機會不大。

上個月第三IUI失敗後我心情好DOWN,C6為安慰我好積極搵IVF資料。開頭考慮香港同台灣,後來見呢度好多JM分享台灣除左平,技術同醫生都好好,所以都決定去台灣做,仲約左見醫生。點知一星期後c6有新諗法!

佢睇左好多資料(佢呢排真係好勤力!),話為左日後既計劃,打算去泰國ivf!一聽到我反應係唔想啦,仲為左呢件事嘈過。

後來我睇左佢搵既資料,又認真諗下,其實都冇壞既,如果真係成事,我又可以有b,佢又完到佢既計劃,一舉兩得啦。

但泰國資料真係唔多,大多都係國內人地做,所以我地決定月中過去睇下d醫院先作最後決定~~~

好長文添,悶親大家唔好意思~~

男爵府

回覆:泰國IVF--準備篇

咩原因,最後選擇泰國?

大宅

先祝順利
也想問問怎調理到9?

大宅

泰國可以揀性別,香港,台灣唔得所以先選擇泰國?等你做完再分享多啲!

子爵府

引用:咩原因,最後選擇泰國?

原帖由 小野花 於 14-11-02 發表
咩原因,最後選擇泰國?
因為可以選性別啊

大宅

MommyPanel勳章 最關心BB問題熱投勳章

請問泰國IVF 大概要幾錢呀? 流程係咪大致上同台灣嘅一樣?
等你繼續分享!
Thx~ ^^

子爵府

引用:先祝順利也想問問怎調理到9

原帖由 Wukarkar 於 14-11-03 發表
先祝順利
也想問問怎調理到9?
多謝!
其實我覺得調理睇個人體質會好d
我c6食過一陣蠔皇素,佢腸胃唔妳又睇中醫調理,可能身體好左所以丁丁靚左

子爵府

引用:泰國可以揀性別,香港,台灣唔得所以先選擇

原帖由 katie1645 於 14-11-03 發表
泰國可以揀性別,香港,台灣唔得所以先選擇泰國?等你做完再分享多啲!
係啊,呢個係主因

子爵府

引用:請問泰國IVF 大概要幾錢呀

原帖由 ballballbuddy 於 14-11-03 發表
請問泰國IVF 大概要幾錢呀? 流程係咪大致上同台灣嘅一樣?
等你繼續分享!
Thx~ ^^
實際要用幾多我未知啊,但睇內地人分享其實一d都唔平,保守估計同香港差不多。

男爵府

我朋友知我想做 ivf ,問左我一個問題

佢問我……會吾會拎左另一個男人嘅精子嚟做

攪到我有少少淆底

子爵府

引用:我朋友知我想做 ivf ,問左我一個問題佢問

原帖由 小野花 於 14-11-03 發表
我朋友知我想做 ivf ,問左我一個問題

佢問我……會吾會拎左另一個男人嘅精子嚟做
老老實實我都諗過呢個情況,但無情情人地點會咁做。
同埋我相信都有control既。
唔好話丁丁,旦旦都可以換架。

子爵府

update 下先,雖然可能冇乜jm對呢個topic有興趣,但我都盡力留返個記錄比自己啦。

今日抱病同c6飛左過Bangkok,好彩未死得,只係咳到痴肺。
一到埗就去左兩間診所睇下。
第一間叫Jetanin, 比較易搵,一去到見到個大堂全部都係人,男男女女乜都有,如果唔係一早知佢專做生育既我仲以為係普通門診。reception 位十分不起眼,但離遠就聽到國語對話,d姐姐仔國語唔錯,但當我地坐低問多幾句,佢就露出馬腳,明顯佢唔太熟療程,旁邊見有notice話可以幫人延長visa,我先知原來佢只係專責幫國內人搞visa之類。
好不容易等左個叫consultant既人同我地見面,佢識英文,但並不太流利,向我地介紹左整個療程,都叫詳細,拎左d資料我地就走。
呢間感覺唔多好,一來太多人,二來職員好似咩都唔清楚。

子爵府

jetanin姐姐比我既price list

子爵府

第一間出黎都6點幾,諗住第二間好近就去睇埋,點知搵極都搵唔到,又開始天黑……
好彩最後用盡個Google map成功搵到,去到人地都就收工。
間野係商業大厦裡面,咁岩又裝修,外圍環境不理想,但裡面又ok喎,最重要冇乜人!(可能因為我地太晏去),d姐姐又操流利國語,解釋得好清楚下,而且知道呢間lab同澳洲合作,感覺又唔錯。價錢佢就比第一間貴少少。
明天仲有兩個check point !

別墅

引用:第一間出黎都6點幾,諗住第二間好近就去睇

原帖由 momo01 於 14-11-15 發表
第一間出黎都6點幾,諗住第二間好近就去睇埋,點知搵極都搵唔到,又開始天黑……
好彩最後用盡個Google map ...
可分享多些嗎?

子爵府

引用:Quote:原帖由 momo01 於 14-11-15 發表第一

原帖由 cathui43 於 14-11-15 發表
可分享多些嗎?
你想知咩?

大宅

BK Milk勳章

有朋友去過泰國做,都分享埋畀你地。
另外網上有間標題你身體規格如附合佢要求,係包生b plan, 婐係佢既treatment 內都唔中係有refund ga , 但詳情都要再問下。呢間你可以考慮,朋友去過。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

加油!支持你!祝早孕

芊芊星雨

別墅

引用:有朋友去過泰國做,都分享埋畀你地。另外網

原帖由 zumi_wong 於 14-11-15 發表
另外網上有間標題你身體規格如附合佢要求,係包生b plan, 婐係佢既tre ...
大約咩價錢?

子爵府

引用:有朋友去過泰國做,都分享埋畀你地。另外網

原帖由 zumi_wong 於 14-11-15 發表
另外網上有間標題你身體規格如附合佢要求,係包生b plan, 婐係佢既tre ...
Thx,如果有時間都可以去睇下!

首頁
12345...29

尾頁

跳至