論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐2015年5月完約,我一直都好滿意佢工作表現,我好想同佢續約,但佢曾經同我大女講過掛住自己個仔想go home, 如果我提早今年聖誕比佢放大假,風險大唔大呢?聖誕有人可以幫手湊下女,5月就無人幫到忙。佢如果放完假唔返黎就大獲,有咩方法可以令佢一定返黎呢?有咩信要比佢簽定同留意?我真係好怕請新姐姐呀。

子爵府

根本無方法可以佢地一定回香港,佢同你簽乜都係假,佢唔出現咪一樣死,同佢溝通吓睇佢真正意願好過,要走始終要走,我都面對同樣問題,工人上工一個月話我知佢出年7月左右想放假返印尼結婚,人生大事唔通你話唔批咩,主要係工人表現好好,但佢好鍾意小朋友好大機會放棄份工生bb,搞到我都唔安樂,唯有到時再算吧!

大宅

回覆:工人姐姐提早放大假

係呀!我都為左呢件事,個心好唔安樂,難得遇到個好姐姐,煮野幾好唔算好正但啱我地口味,清潔ok只少表面功夫做足,從來無黑面,就算話佢佢都會笑笑口say sorry, 未試過係我面前用電話,又錫我两個女,最緊要係細女好痴佢,細女除左我同工人抱,其他人抱都會喊餐死,如果姐姐唔返黎,細b實好慘呀!

大宅

同佢傾左續約嘞!佢ok呀!已經訂埋聖誕機票,佢好開心有得聖誕返去見下個仔,但d機票好貴囉!希望佢開開心心放完長假返黎繼續開開心心工作啦!好感恩請到個好工人。

子爵府

bon_bonny 發表於 14-11-9 07:58
同佢傾左續約嘞!佢ok呀!已經訂埋聖誕機票,佢好開心有得聖誕返去見下個仔,但d機票好貴囉!希望佢開開心 ...
現在好工人難求,如果放假可令佢安心續約機票貴少少還是值得的,我發覺現在工人通病係個個玩手機唔專心做嘢,越來越覺得家中姐姐可愛,專心照顧老人家工作時從不玩手機,所以上工不到三個月已調高佢底薪同津貼,希望可以留得住佢喇!

男爵府

回覆:bon_bonny 的帖子

我工人都係12月頭放假,但佢一號走,平時2號才出糧,昨天佢問我11月人工未出,我話剛出左10月,11月又未完,之後佢想我出比佢先,但今早一看衣櫃,只剩幾件衫,所有夏天衫,冬天衫,鞋都寄回鄉下,點算?。我直覺覺得佢沒有打算回來。

分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

大宅

回覆:hellokitty1011 的帖子

咁咪返來先出11月份糧比佢囉,佢擺明唔返先叫你早D出糧,睬佢都有味

大宅

我自己就只出工人一程機票,回港那程會係佢人工扣起,約滿先比返佢

大宅

引用:我工人都係12月頭放假,但佢一號走,平時2

原帖由 hellokitty1011 於 14-11-11 發表
我工人都係12月頭放假,但佢一號走,平時2號才出糧,昨天佢問我11月人工未出,我話剛出左10月,11月又未完 ...
其實平時2號出糧,你1號出比佢都係早左一日啫,佢放假返去可能會買下野比家人,將心比心,两年先返去見下家人,都會想有個錢旁下身。

唉!不過好難講,有時對住工人又唔可以咁仁慈,真係好容易人財兩失。

咁你會出比佢嗎?

男爵府

回覆:bon_bonny 的帖子

今晚返去審下佢,先決定點。

我覺得唔做都沒有甚麼大不了,不過要早d同我講,何解要靜雞雞?今晚查下佢仲有咩未搬走,再決定下一歩點做

男爵府

回覆:hellokitty1011 的帖子

昨晚我自已覺得早d出糧,都沒甚麼大問題,但今早看見衣櫃,不禁令人失望,有些想打消念頭

大宅

引用:今晚返去審下佢,先決定點。我覺得唔做都沒

原帖由 hellokitty1011 於 14-11-11 發表
今晚返去審下佢,先決定點。

我覺得唔做都沒有甚麼大不了,不過要早d同我講,何解要靜雞雞?今晚查下佢仲 ...
你審完佢,可否分享下事態發展呀?好想知究竟佢係咪真係想走路唔返黎

男爵府

引用:Quote:原帖由+hellokitty1011+於+14-11-11+

原帖由 bon_bonny 於 14-11-11 發表
你審完佢,可否分享下事態發展呀?好想知究竟佢係咪真係想走路唔返黎
今晚再旁銬側擊,佢又似乎係會返來傲,今晚再檢查冬天衫,已經有一個紅白藍袋,佢話這些不會帶回鄉,又話已經通知左佢老公幾時去,幾時回,又話同老公有共識,佢會回來再做2年,今日又好似正正常常,我都暈暈地,而家可能打算出2千比佢回鄉,始終甘耐冇返去,係要駛d錢,度緊行得通與否,都要再想一想出唔出晒比佢。

首頁

尾頁

跳至