母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

引用:我由收奶到重新上奶,到而家用左30安奶黎沖

原帖由 setyawan 於 14-11-04 發表
我由收奶到重新上奶,到而家用左30安奶黎沖涼,仲有100安奶係雪櫃,日日增加中。唔係哂命,係想同大家分享 ...
你真係好叻好欣賞你!!!你bb好幸福!你係一個一百分既好媽媽

大宅

我由收奶到重新上奶,到而家用左30安奶黎沖涼,仲有100安奶係雪櫃,日日增加中。唔係哂命,係想同大家分享 ...
Very encouraging sharing!

伯爵府

回覆:分享 - 收奶後重新再餵,到儲了100安冰奶 (2.5個月)

你好呀,睇完真心覺得你好勁,我bb剛5日人仔,而家係人奶加補粉,多數埋身啜,每次都係啜20mins左右,啜啜下自己就停左唔啜,放低一陣就喊,一喊我又俾bb啜下(2邊輪流),有時2邊啜晒都好似唔夠咁,跟住就會補粉(30ml左右),我有試過泵,2邊加入埋都係得20ml左右,係咪bb一喊就俾佢啜下就快上奶?如果泵的話有無話每次最少泵幾多次定幾耐先快上奶??我好心急想俾bb全人奶,啜定泵都好呀!!!

男爵府

回覆 setyawan 的帖子

好有毅力好有堅持的好媽媽!我上一胎想喂人奶,可能方法唔啱,結果乳頭損嗮甩皮又流血,最終放棄咗。呢胎又想再嘗試,見到呢篇文,令我慚愧,亦令人鼓舞。我都要學下你,堅持。。。共勉之

複式洋房

回覆:setyawan 的帖子

睇完真係覺得好鼓舞,但要全人奶真係咩都吾做,淨係不停埋身喂去增奶量,可惜我堅持吾到,放棄左。

複式洋房

回覆:分享 - 收奶後重新再餵,到儲了100安冰奶 (2.5個月)

大宅

回覆 sueyee 的帖子

其實你bb咁細,如果無黃的問題,可以全日唔補粉,到臨瞓先補一餐,咁就好快多奶!

別墅

回覆:setyawan 的帖子

好勁呀你
我呀B唔多啱嘴形,唔多啜到奶,又懶豬,啜吓瞓吓!十八日了,我泵出來最多得50ml,但BB食100ml了!我身心疲累了

男爵府

Xmas吸收勳章

你好勁,我想問兩星期就多左奶,係隔幾曰多幾ml,定兩星期後先多奶?我連續八日日泵八至十次都完全冇升過呢

大宅

你真係好勁呀!我本身都係全人奶媽媽黎,但自從今個月返工後已少左奶,本來諗住星期日食d上奶嘢,可以增加返d奶量,點知俾大仔傳染左腸胃炎,又痾又嘔之下,直頭暴跌奶量。依家惟有好似啱啱生完囡囡既時候咁,泵密d,希望可以變返全人奶媽。

大宅

回覆 boboyeung 的帖子

唔好意思幾日無上黎,你點呀?有冇多d?
我有段時間都係無長進,日日同bb講大家一齊努力,灰心一定啦,但我同自己講,可以做的都做哂,而家我只剩下一招,就是堅持!

希望你也一樣堅持到得為止!

男爵府

回覆:分享 - 收奶後重新再餵, ...

請問,你再次上奶時M黎咗未,我有朋友冇心機,因為話黎之後奶量唔會增加

複式洋房

謝謝你的分享, 好佩服你的堅持

我個女唔鐘意啜, 初頭又有黃疸, 由半個月時已轉全泵, 好少埋身, 宜家返咗工2個禮拜, 發現奶量慢慢地減少. 想問吓阿B已3個月, 我仲有冇機會追奶? 我每日泵5次, 宜家想追奶, 係咪要半夜起身泵多次?

大宅

近來少上來,唔好意思!

我再上奶時未黎m! 而家都未黎,生後六個月了!

如果追奶,我係會半夜起身泵的,我一路半夜泵或邊餵邊泵到五個月大,之後無泵但仍有一晚餵2次到近六個月,而家9pm邊泵邊餵,4am再邊泵邊餵,奶量穩定,仍然全人奶,不過剛夠用無儲奶!

捱到就試下,否則咪半粉半人奶囉,返工都真係好辛苦下!

大宅

edith1149 發表於 14-11-4 21:36
如果一日21次、特然奇想,全日掛個泵喺身吾除、不停開得吾得?又吾洗餓親BB

...
好想笑,幻想下都,係笑個情景。

大宅

阿b六個月大, 一直半人奶(唔夠) 本來諗住收工, 已減到一日泵一至兩次, 每日只淨返以前的三分一奶量. 點知啱啱收到通知日托收左佢, 又想比佢食返人奶, 唔知仲有無機會上返奶... 阿b細個時已唔肯埋身唔依家6個月會唔會肯埋身, 我放工返到屋企都好多家務要做, 唔可能只泵奶咩都唔做...

睇到你哋咁堅真係好鼓舞, 我都要參考你哋plan下重踏奶路先!

大宅

我bb已經5個月啦,但好後悔無堅持人奶,當時因為俾bb咬損左同各種壓力之下,放棄左.....我真係好後悔!!我已經飲左收奶茶果啲,仲有機會餵人奶嗎?

心急人

大宅

引用:回覆 setyawan 的帖子我bb已經5個月啦,但

原帖由 beechanchan 於 15-01-13 發表

我bb已經5個月啦,但好後悔無堅持人奶,當時因為俾bb咬損左同各種壓力之下,放棄左. ...
收左幾耐??仲有奶出嗎??

大宅

回覆:TNS102 的帖子

6個月仲追到嗎??我阿b都6個月了, 仲有個大要湊, 2個月開始已經做唔到全人奶, 一日補一餐,後來開始返工仲黎埋m越補越多, 黎m果幾日奶量勁跌, 依家一日泵3次, 只夠佢食1-2餐度, 我好想繼續餵但一黎m就跌得好勁, 阿女又唔鍾意啜

大宅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊