論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

因印印冇返過印尼, 需要返中國出一出境, 申請 China Visa嘅錢, 應該佢自己俾定係僱主俾?

複式洋房

僱主

禁止訪問

別墅

原文章由 babesiu 於 08-3-15 20:11 發表
我覺得如果你有比機票錢佢返去但佢自己唔返而要返中國出一出境,應該係佢自己負責.除非係你要求佢唔返印尼.

因為我請佢時佢係本港完約工人, 所以冇返過印尼

禁止訪問

別墅

原文章由 babesiu 於 08-3-15 20:33 發表
咁呢個係佢問題喎.佢應該先出境後再入境renew visa至上新工.況且上手僱主已比機票錢佢返去.咁唔應該係你比China visa. 你叫佢快d攪掂個新visa呀,唔係逾期居留入境處捉佢返印尼添呀.

...

但係佢喺嚟我屋企前, agent曾經叫我簽了一封信, 証明我因bb快將出世, 急需此工人, 要求入境處盡快批出Visa, 但其實我要求佢12月中才返工, 但嗰封信係在11月初agent攪嘅, 但我肯定工人冇返過印尼, , 因為佢想返去, agent怕佢一去不返, 而我因bb一月才出世, 唔想工人咁早返工,俾多一個月薪佢, 故此佢完約後喺香港租屋住了一個月才到我家, 在一月份, 佢重請左一日假去中環攞Visa

大宅

..... 但係佢喺嚟我屋企前, agent曾經叫我簽了一封信, 証明我因bb快將出世, 急需此工人, 要求入境處盡快批出Visa, .....

新僱主既你 .... 以上你所提跟本係兩回事 .... 工人同agent 講既事 (agent 唔比去返印尼) ... 以我經驗 你所簽的那幫信 只是話比入境處聽 叫佢地加快你既申請 ....

同時 工人唔返印尼 唔係你要求 (係agent 同佢講 你最好扮唔知) .... 工人口中有人權 ..你知d工人走"cheng" 面 .... 我feel到agent可能扣起左工人既passport ... 怕miss左工人既commission

工人佢可以即日來回(印尼, 只不過係agent唔比, 我覺得這agent都有問題 ) 工人肯定有 一張巳完約左既來回機票
但agent幫工人選擇唔返印尼 而出境去中國
(總之離開香港境內就可以)
我覺得個china visa 一定係工人or agent 比(唔關僱主既事)

但如果 apply/extend hk working visa 一定係hk僱主比

你唔比工人返家 可能會有思鄉病 ...由其印尼工人
仲要湊初生 你對工人好d啦

[ 本文章最後由 suebb 於 08-3-15 22:53 編輯 ]

別墅

原文章由 suebb 於 08-3-15 22:36 發表
..... 但係佢喺嚟我屋企前, agent曾經叫我簽了一封信, 証明我因bb快將出世, 急需此工人, 要求入境處盡快批出Visa, .....

新僱主既你 .... 以上你所提跟本係兩回事 .... 工人同agent 講既事 (agent 唔比去返印尼) . ...

其實工人知道我知佢冇返過印尼, 因為佢返工第一日我問佢返咗印尼幾多日, 佢話佢冇返過, 因為agent同佢講新太太(即係我)唔鍾意佢返去, 所以冇得走, 佢以為我唔俾佢返去, 我同佢講, 冇咁嘅事, 如果您真係走咗唔返離,我最多請個第2個, 所以佢先知道真相, 如果咁樣印印咪多咗本來買機票嘅錢??不過之前有回應話要僱主俾, 我都同工人講我會俾番錢佢, (需然您已解釋得好清楚如 apply/extend hk 一定係hk僱主), 但我已同佢講咗俾錢, 冇得收番句說話, 不過都冇所謂, 因為我個工人都ok, 我對佢好好o架, 佢重成日講佢自己啲事比我聽, 現在清楚晒, 謝謝

首頁

尾頁

跳至