自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

請教,阿仔出世時佢爸爸未落得嚟香港,所以出世紙上爸爸個名用嘅係大陸拼音,咁阿仔辦回鄉證同回港證時個英文名跟住就變佐大陸姓拼音+香港嘅廣東話拼音名,好似怪怪地咁,宜家佢爸爸落佐嚟,想將阿仔個英文名姓改翻香港嘅拼音,請問需要辦乜嘢手續啊??
問過一D人,有D話要改名契
但又有D話出世紙係無得改嘅,但係就要爸爸出一張登記事項證明書,拿果份證明書去重新辦過阿仔嘅回鄉證同回港證就得,請問係唔係,有無人知道,唔該~

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

改姓+已經有回鄉證同回港證,最好用改名契.

因為改姓出世紙不會顯示出來,改名就會係另一位置加上.

所以最好用改名契,再加申請特區戶照,咁就會有一張無相的兒童身分証,用到11歲,就唔洗下下,要用到出世紙文件時要帶改名契(這兩份文件每次都要一齊出示,改名契唔見咗無得補領,到時會好麻煩,所以少帶出街好啲),只要用兒童身分証就得.

禁止發言

回覆:關於改回港證同回鄉證姓氏拼音

大宅

回覆 維港 的帖子

但係爸爸宜家身份證上的郭已經用佐kwok,而阿仔仲係guo,所以想將阿仔d證件改翻跟爸爸,所以唔知應該點做

大宅

回覆 yoma1975 的帖子

其實祗係將郭字的拼音由guo改成kwok,係迷都要改名契?小朋友未夠3歲,係迷都一樣??

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

sheryl.lam 發表於 14-11-6 08:03

其實祗係將郭字的拼音由guo改成kwok,係迷都要改名契?小朋友未夠3歲,係迷都一樣? ...

係~因為係改英文姓氏.

或你可打電話問下入境事務處,可唔可以用其他方法.因為你已有出入境証件,有同無做法好似唔一樣.

大宅

唔該曬妳,我今日親自去佐辦回港證的辦事處問,距話係要改名契咯,基本上打電話去查詢都俾唔到答案我o既

首頁

尾頁

跳至