自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

知唔知邊到有得登記呢?

大宅

回覆:電視講個個全民大腸篩選

我都想知

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:我都想知 +

原帖由 Loveland 於 14-11-05 發表
我都想知
Me too

大宅

我見民健聯屋村辨事處有

公爵府

hashtag影視迷勳章

要50歲以上

大宅

免費既年頭已經完左,同埋好似係for50歲以上

伯爵府

引用:知唔知邊到有得登記呢?

原帖由 oxford0158 於 14-11-05 發表
知唔知邊到有得登記呢?
剛剛search
中大推出嘅,
但年頭2月已經截止左lu
http://www.idd.med.cuhk.edu.hk/bowelcancer/bowelcancerquestionnaire3

另外search到政府好似遲啲都會推出篩檢
但首階段應該係for 65歲以上嘅人

我自己做body check有做大便隱血測試
佢建議4x+50歲以上要做
雖然我3x不過都做埋
因為我成日食肉,又肥
生完bb之後考慮想照下有無瘜肉(如果保險claim到)

侯爵府

我反而想知,頭先電視個e生話切除息肉後可10年內都唔洗去照,但我上年照完切左粒,個e生又叫我今年要照多次嘅?搞到我好迷網

伯爵府

引用:知唔知邊到有得登記呢?

原帖由 oxford0158 於 14-11-05 發表
知唔知邊到有得登記呢?
search到呢段關於政府擬推出嘅篩檢(for 65歲-70歲)
http://www.info.gov.hk/gia/general/201407/02/P201407021741.htm
有排都未到
不如自己比錢body check
(做大便隱血測試唔係好貴)

子爵府

回覆:elong 的帖子

Good see see sin

子爵府

引用:Quote:原帖由+oxford0158+於+14-11-05+發表

原帖由 elong 於 14-11-05 發表
search到呢段關於政府擬推出嘅篩檢(for 65歲-70歲)
http://www.info.gov.hk/gia/general/201407/02/P201407 ...
又係喎, 未有耐到

水晶宮

我老公常常便秘,都擔心佢

伯爵府

引用:我反而想知,頭先電視個e生話切除息肉後可1

原帖由 lovelyliz 於 14-11-05 發表
我反而想知,頭先電視個e生話切除息肉後可10年內都唔洗去照,但我上年照完切左粒,個e生又叫我今年要照多次 ...
想請問下你去邊到照呀?
痛唔痛呀?幾錢同要唔要住院?

侯爵府

引用:Quote:原帖由 lovelyliz 於 14-11-05 發表

原帖由 elong 於 14-11-05 發表
想請問下你去邊到照呀?
痛唔痛呀?幾錢同要唔要住院?
我去法國e院,有買保險,要住一晚,claim足,我係無事無痛自發性去照的,因我有屋企人大腸癌過身,我先得3字頭,都有一粒息肉,e生仲話粒息肉係會變癌,好彩早發現

伯爵府

引用:Quote:原帖由 elong 於 14-11-05 發表想請

我去法國e院,有買保險,要住一晚,claim足,我係無事無痛自發性去照的,因我有屋企人大腸癌過身,我先得3 ...
無病徵去照claim到保險呀?
定係可同醫生講有啲懷疑(例如肚痛之類)先claim到架?
法國醫院支藥水係咪好難飲架?

子爵府

回覆 lovelyliz 的帖子

佢支水難飲嗎??照時大約幾錢??

大宅

回覆:lovelyliz 的帖子

如果果隻息肉會變癌的,即是癌前病變,一年檢查一次會好d
我家族也有人有大腸癌,去醫院檢查完無任何息肉,醫生就叫五年後先再檢查!

大宅

引用:我反而想知,頭先電視個e生話切除息肉後可1

我反而想知,頭先電視個e生話切除息肉後可10年內都唔洗去照,但我上年照完切左粒,個e生又叫我今年要照多次 ...
actually many factors need to be taken into account, such as your age, familiy history of colorectal CA, the size, histological type of polyp and its site, also if it is totally removed. Normally a small tubular polyp is of less concern while if it is larger than 3cm with villi structure, and patient presented with positive family history and age above 50, concern of CA maligant change is higher.

珍珠宮

其實佢果個大腸篩選只比40-50歲,我覺得太遲,而家好多癌都有年輕趨勢,我上年26歲開始大便有血,本身都有痔瘡諗住唔理,睇政府開頭只比藥我搽,要排都要幾年,之後都有反覆發作大便出血,去左私家睇,私家醫生建議我照,咁我自己係出面專科照,可以快d知同埋有麻醉,埋單6000,因為照到有瘜肉,連本身睇開個醫生都唔信,佢原本同我講多數都係痔瘡先出血,不過照下多份安心咁,我後尾照完搵佢睇,佢都話我咁後生已經有瘜肉,好彩發現得早,之後都係話5年後要再照,如果講由有瘜肉開始應該幾年前已經有,可能23,4歲已經發出黎,26歲發現割左,如果等到40歲先黎照,我真係唔敢想像

侯爵府

引用:回覆 lovelyliz 的帖子佢支水難飲嗎

原帖由 而方 於 14-11-06 發表
回覆 lovelyliz 的帖子

佢支水難飲嗎??照時大約幾錢??
藥水唔難飲,似寶礦力,係一晚柯十幾次辛苦啲,嗰種辛苦唔係肚痛,係成晚無覺好瞓,埋單2萬幾,因為照埋心電圖住左兩晚,如只照腸其實萬零蚊就得

首頁

尾頁

跳至