母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我囡出世食唔到人奶,要全奶粉加我少少泵奶,產假期間真的太忙,做唔足又泵奶又埋身又開奶粉,所以人奶只能係一個非常少的產量,泵得出的大約係1日60-100ml,而我家開始返工,反而日間仲能夠可以定時啲泵奶。我想問如果我而家先開始每日8泵,每3-4小時一泵,我仍可以追奶嗎?通常咁泵法,幾耐會見到效果?幾日?幾星期?
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

別墅

回覆:追奶問題

最好2個鐘揼一次,盡量埋身,飲多d水

公爵府

yan_1113 發表於 14-11-7 13:58
最好2個鐘揼一次,盡量埋身,飲多d水

我返咗工1星期,原本個囡都願意埋身,但昨天佢唔肯埋,我好傷心亦好担心從此就收奶,可能係我唔夠奶佢無心機食,所以想係佢唔係身邊時泵多啲!2個鐘一次,返工會有難度,3個鐘一次會可行啲!但有時開緊會,未必泵到,可能要3鐘有多先泵到!咁係唔係就追唔到奶?
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

你泵到一日八次, 每次20min up, 我諗實追到! 你試一個星期應該已有成果. btw, 要用雙泵泵清同泵前後都要勁飲水. 每日至少飲3L水.

公爵府

kisani 發表於 14-11-7 14:46
你泵到一日八次, 每次20min up, 我諗實追到! 你試一個星期應該已有成果. btw, 要用雙泵泵清同泵前後都要勁 ...
知道!我會加油!希望我頂得住!

大宅

回覆:kisani 的帖子

咁如果又埋身
又pump

係咪都係兩個鐘
Pump 一邊定兩邊

大宅

努力一定追到㗎!
我BB出世住醫院,幾個月嚟我只可以帶奶俾佢,冇得埋身餵任佢啜。我都經歷過用咗超過半個鐘時間而只得十幾廿ml嘅遭遇,因為我想堅持全母乳,所以下定決心追!
半夜我會起多一次身,抱住儲得一ml得一ml嘅心態,咁樣起碼俾身體知道好唔夠奶,半夜都要「開工」,供應多一餐,而且,半夜催乳激素旺盛啲,媽媽半夜餵奶/泵奶會有助媽媽增奶。
另外我每餐都食豐富啲,特別會食多啲白飯,又會攝取多啲水份,平時飲多啲代茶,有時會煲啲多奶湯水,總之要俾身體有多啲input生產多啲output。
結果我都有多咗奶,不過最work都係埋身餵BB,我向姑娘爭取埋身餵,多咗埋身餵我就越嚟越多奶喇~希望你都可以成功!加油!

公爵府

引用:努力一定追到㗎!我BB出世住醫院,幾個月嚟

原帖由 肥騰騰B媽:) 於 14-11-07 發表
努力一定追到㗎!
我BB出世住醫院,幾個月嚟我只可以帶奶俾佢,冇得埋身餵任佢啜。我都經歷過用咗超過半個 ...
我囡埋身食,唔係次次都食得好,所以係時間和精神有限既時候,我暫時都係主力泵!
我已經維持8泵泵咗3天了,唔知係心埋因素定係咩,感覺好似多咗啲奶!我希望可以堅持到!目標係一星期後可以取代囡囡兩餐!一個月後可以變成全人奶!到時再睇下可唔可以慢慢多返啲埋身

禁止訪問

公爵府

januscyy 發表於 14-11-7 15:36
咁如果又埋身
又pump
你家BB有幾大?
分享下我的經驗,我囡而家12週大,佢1個月大時因為我泵唔出所以唯有用手擠,擠到手都痛,但因唔想放棄所以又擠下又停下,當然亦有比囡囡試卜啜,但佢其實啜得唔好,不過係佢差不多8個星期大時,開始有時啜得好,我啲奶量係有多咗少少,但因為佢唔係餐餐都啜得好,而我又無泵出來,所以奶量都無點多到,而且因我囡只偏好啜一邊,之後另一邊仲少咗奶!唉~而家我又唔想放棄之下唯有取捨,如果囡囡食得好就由得佢埋身食,另一邊就泵,囡囡食完就再泵食咗那一邊泵多5-10分鐘,如果想追奶效果好啲,就2-3小時就要泵或啫餵。否則奶係會少的!
大家一起加油呀!

公爵府

Byblosho1212 發表於 14-11-10 14:41
我試過兩個鐘泵一次..係冇就冇..之後我就每次等個空脹..我先泵囉...但我都唔夠仔仔食嫁..所以我都係半人奶 ...
2個鐘泵一次,堅持咗幾耐?因為我放產假時想多啲湊囡比佢埋身,真係無時間又泵又埋身又餵奶粉,所以追唔到奶!而家返咗工,反而無囡囡係身邊相對可以定時啲去泵奶,希望而家都仲可以追到,我都係只求追得幾多就幾多!我而家一日8泵都只係夠我囡一餐多少少既份量咋!所以做到半人奶我都好開心架喇!

禁止訪問

大宅

我b四個月了
不嬲都係泵俾佢
但之前幾餐先夠一餐
每次泵到40-60

但最近越泵越少
得20-40

依家做左ftm理應可以try埋身
但阿仔唔係好肯

依家一日泵四次,一餐都不夠佢食
佢一次食六安

希望我都可以追番少少奶

大宅

回覆:ume 的帖子

我bb3week 大
同你一樣
俾佢一邊多奶一邊少奶
變左一邊夠食
一餐又唔夠食咁,或者好快又餓
我考慮緊好唔好轉全泵

公爵府

sheepmei 發表於 14-11-10 15:22
我b四個月了
不嬲都係泵俾佢
但之前幾餐先夠一餐
我諗只有加泵先得!
我努力每日8-9泵每次15分鐘以上,一半係30分鐘,泵咗4日,發現奶量係有增加,不過就增加得好慢,以每日10ml既速度咁上!而零晨12點至朝早7點,我會有2-3泵,希望之後增加得會快啲!同時希望自己都頂得住!目標係泵得幾多得幾多。

公爵府

januscyy 發表於 14-11-11 06:15
我bb3week 大
同你一樣
俾佢一邊多奶一邊少奶
咁佢食得好唔好?佢唔夠食你係補奶粉定係密啲餵?
我自己既經驗係,如果呀B食得好,我會比佢埋身密啲餵,咁係最有效增加奶量的!
但如果呀B食得唔好,就最好早啲發現,就那一餐即刻轉泵。

不過你個CASE,我覺得你個B係食得好,只係你暫時奶量未追得切,咁你不如試下你餵緊佢時,另一邊就泵出來,咁就可以增加另一邊既奶量!到奶量增加,BB就會願意食另一邊。

但如果唔肯定BB食得好唔好,咁就餵完之後再泵5-10分鐘,以清空身上既乳汁。

大宅

回覆:ume 的帖子

其實阿b 食得好架
只係我唔知點追番佢既食量
我有埋身餵
呢兩日因為真係訓得少,奶量少左好多,所以補左一至兩餐奶粉(之前既雪奶已食哂)

大宅

引用:Quote:sheepmei 發表於 14-11-10 15:22 我b

原帖由 ume 於 14-11-11 發表
我諗只有加泵先得!
我努力每日8-9泵每次15分鐘以上,一半係30分鐘,泵咗4日,發現奶量係有增加,不過就增 ...
可能我半夜無泵啦
有時出左街又無泵
一日泵得兩次!
都係自己衰嘅
以前隔得耐胸都會feel到谷
依家已經不會

公爵府

sheepmei 發表於 14-11-11 13:37
可能我半夜無泵啦
有時出左街又無泵
一日泵得兩次!
係呀谷唔泵出來,谷得幾谷就會少得好快!我都試過!所以真係要勤力啲泵!泵泵下都可以追返既!大家一起加油啦!

大宅

引用:Quote:januscyy 發表於 14-11-7 15:36 咁如

原帖由 ume 於 14-11-10 發表
你家BB有幾大?
分享下我的經驗,我囡而家12週大,佢1個月大時因為我泵唔出所以唯有用手擠,擠到手都痛,但 ...
我囡囡都係偏向只啜一邊,另一邊唯有泵出黎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊