論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你哋工人夜晚有無幫手湊bb?工人第一日入屋已有家規,同bb同房,同夜晚有需要時要照顧bb,
但bb仲細,無跟佢瞓,
呢個月bb晚晚都喊,佢死都唔出嚟幫手,直程擋聽唔到,我同老公晚晚湊到1-2點,
已經同佢傾過好多次,但作風照舊,好多嘢聽完就算。

禁止訪問

回覆:工人夜晚有無幫手湊b?

大宅

回覆:ngor 的帖子

你工人係菲定印,菲会講原則,計較,印就有心D,願意幫你捱夜晚!

子爵府

回覆 ngor 的帖子

我諗你亦要考慮到半夜係工人正常休息時間,工人一天已工作十多小時,半夜再照顧bb實在好辛苦,唔係你定了家規就啱晒,如果工人講原則道理永遠係工人方面,幫你只不過係要工人自願情況下才合理,我想問你如工人幫了你,你是否會作出補償,如叫佢休息多兩小時或作出獎勵呢?或視作理所當然呢?相信你bb喊的情況不是一個月發生一兩次吧,僱主自己實在有不可推卸的責任,不能單方面把責任推到工人身上,好似前兩星期日我媽媽有事,我急call工人早些回家照顧婆婆,工人自願回來,還每一小時看一次婆婆至早上,但我一定不會要求她這樣做,連休息時間都要佢工作,實在說不通,工人用心照顧婆婆我好感激,所以10月尾出糧時給了100作獎勵,嘗試站在工人休息時間要工作的立場想想可能改變你的想法。

wongjoetabo    發表於 14-11-9 20:11

子爵府

畀面勳章

夜晚我bb無跟過姐姐瞓,夜奶,唔舒服,半夜無啦啦喊都係我2公婆搞掂

就算我地出咗街夜返屋企,返到屋企都唔會叫姐姐出黎幫手,除非當時姐姐未瞓,佢自己出黎幫手

wongjoetabo    發表於 14-11-9 20:11
tuenmunoasia    發表於 14-11-8 08:08

大宅

我夜晚BB扭通宵,姐姐話幫手我都唔駛,因為係媽媽應做

daojun    發表於 14-11-9 22:26
tuenmunoasia    發表於 14-11-8 08:11

子爵府

畀面勳章

引用:我夜晚BB扭通宵,姐姐話幫手我都唔駛,因為

原帖由 tchui2013 於 14-11-08 發表
我夜晚BB扭通宵,姐姐話幫手我都唔駛,因為係媽媽應做
係,我都係咁諗

其實呢個情況bb一歳之後好少發生,我仔依家歳半,有時都諗起細個時半夜凍冰冰起身餵夜奶,都幾sweet的

我仔依家夜晚瞓窗台,有厚床褥,同我張床痴埋一齊,一晚我都會醒一兩次同佢come被,同埋佢成日打橫瞓過黎我度,我又要避佢,但我覺得呢啲會係第時我嘅回憶,朝早已經冇得同個仔相處,我唔連呢小小照顧bb嘅機會都冇埋

我請姐姐時一早講明bb跟我瞓,姐姐上班後講過好多次佢可以夜晚同bb瞓,話見我半夜要餵奶怕我唔夠瞓,但我拒絕咗姐姐好意了

仲有涼沖,我堅持要等我放工返黎自己同bb沖

我仔每日都佔領住我個床位

Creamymami01    發表於 14-11-10 11:43

男爵府

我自己搞,除非要出差唔起屋企就要依賴工人。如果你想工人半夜幫手,不如安排佢跟bb一間房,半夜三更,佢都唔好意思入你房啦。

大宅

引用:你哋工人夜晚有無幫手湊bb?工人第一日入屋

原帖由 ngor 於 14-11-08 發表
你哋工人夜晚有無幫手湊bb?工人第一日入屋已有家規,同bb同房,同夜晚有需要時要照顧bb,
但bb仲細,無跟 ...
唔得,佢一定要幫手。

wongjoetabo    發表於 14-11-9 20:12

大宅

視乎姐姐工作量而定。我姐姐要湊三個已經好累,但如果bb夜晚扭,基本上兩公婆湊返,但如果大喊,姐姐會起身湊,因為bb好愛姐姐。純粹姐姐自願,因為佢都錫小朋友。我冇補水冇額外俾休息時間,只係不定期獎下佢咖啡,仲要係表現好先有,唔係老馮。
個個家庭不同,樓主自己衡量下

男爵府

回覆 starsta297 的帖子

我工人係印,但都擋聽唔到bb喊

男爵府

回覆 tuenmunoasia 的帖子

我當然有諗工人要休息啦…唔係都唔會成半個月先講,因為老公會同bb係廳,當我聽到bb喊得厲害就會出廳幫手,但我都攪唔掂,仍然喊到拆天,係咪都可以擋聽唔到呢?我唔會特登同佢講會比多少少獎金佢,而係等佢有心幫我,我自然會出多比佢,可惜佢無幫我,我又點獎佢呢?
我亦有諗補返時間比佢休息,但佢都唔出嚟幫,我又何來可以對佢好?

男爵府

回覆 tchui2013 的帖子

所以我兩公婆好多時捱到兩點,我老公瞓4個鐘,我瞓5個鐘,但仍然無叫佢幫,其實,全家最舒服係佢喎!我只係諗如果你有心,我唔叫你都會幫

男爵府

macvn123 發表於 14-11-8 08:26
我自己搞,除非要出差唔起屋企就要依賴工人。如果你想工人半夜幫手,不如安排佢跟bb一間房,半夜三更,佢都 ...
我bb同老公瞓廳咋,佢就自己瞓房,其實,我只係想講,bb喊到拗晒腰的時,係咪都會出嚟睇下咩事呢?

大宅

回覆 mmki 的帖子

好有同感^^,妳同我景況都好似,我女依家15個月,都係一直同我兩公婆訓,我仲一直混餵緊人奶,夜晚湊bb既辛酸,第日一定會成為我地美好回憶,所以從來無諗過假手於人,湊小朋友絕對係父母責任,姐姐只會輔助角色

wongjoetabo    發表於 14-11-9 20:14

男爵府

ngor 發表於 14-11-8 10:34
我bb同老公瞓廳咋,佢就自己瞓房,其實,我只係想講,bb喊到拗晒腰的時,係咪都會出嚟睇下咩事呢?
...
直接安排BB同佢瞓埋同一房間,講明夜晚BB喊要起身睇佢,指引要清晰,等佢知道佢有責任要起身,唔好一廂情願以為佢會起身幫手

男爵府

樓主BB得半個月,仲要餵夜奶,如果BB成晚都要人照顧,可以考慮自己同工人分上,下半場,可以為姐姐由10PM-3AM,中間呢段時間你休息,之後你接力,早上由工人睇返,你休息.

我大囡細個時好難湊,果時又未用工人,於是同我阿媽咁分上,下場捱左個幾月

大宅

阿b之前同我地同房,後來自己一間房,
一直都係我地自己搞掂,無叫過工人幫,亦無expect工人幫

我覺得如果想佢幫手就要講明好d

侯爵府

回覆:tchui2013 的帖子

Me too, y need her help during her rest time

大宅

回覆 ngor 的帖子

Day one bb 已經同工人同房,工人簽約都知道,梗要幫手

首頁

尾頁

跳至