在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

今朝我地一家三口本身好開心咁去食早餐,食到中途丫女扭計喊,當時餐廳都好多人食野,
啲人一聽到有小朋友喊就望一望我地個方向,
大概喊左30秒左右,隔離枱個女人就開聲話
:「個小朋友好吵丫,唔該控制下佢啦」
我當時聽到曬,屎都滾埋,我話:「小朋友
有時扭計係咁嫁啦,你咁高竇咪包曬成個場咪冇人吵囉」
佢登大眼望住我地,我都登大眼望返佢,大家都冇出聲,
但佢就咁好細聲咁同佢啲fd講,啲人(即係指我地)係咁嫁喇,點點點……
我屎又曬,我又學佢咁,不過我大聲,唔似佢咁細細聲又唔服又講人,我同我老公講:「係呀,啲人咁自私實冇仔女嫁啦,有湊過仔女既人實唔會咁講野囉」,仲有好長……

有時覺得呢啲人真係好有問題,自己小朋友有邊個清楚得過自己父母,因為平時我小朋友喊,我地開頭都會試下哄佢,如果佢唔受哄我地唯有有佢喊,如果喊唔停,我地選擇加快手腳食快啲,因為喊落去嘈到其他人我地都覺得唔好意思啦!個8婆咁厚多士話我地!激死我!

民房

香港人的习惯

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

我個女好衰,一出街就扭抱
跟住有厚多士姨姨話:「小朋友,唔好喊,姨姨帶你買糖。」
之後我女好驚咁攬住我隻腳
我先知,有時候D小朋友驚其他姨姨鬧....
所以出街見到有小朋友喊,
我會行埋去望實個小朋友,
佢即刻驚攬住佢呀媽,之後我就補多一句「小朋友,唔好喊,姨姨帶你買糖。」

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

咁快就出聲話, 果個女人真係冇乜耐性. 咁bb 出到街有時真係我地控制咁多. 不過你地有2個大人睇住個b, 最好搵一個人係帶個bb 出去一陣, 儘量減低對其他人騷擾.

翡翠宮

呢種情況我都試過,又係俾個肥女人話,因為果時已經好努力氹緊個女,好在同臺有個阿姨都睇唔過眼同我一齊話佢

大宅

回覆 bosch 的帖子

咪係囉,由唔係一開始就喊到尾,果一分鍾都忍唔到,小朋友喊起來,我地做大既都唔會好受啦!
咪體諒下人囉,香港人愈來愈冇愛心同同情心囉

大宅

回覆 wahiuma 的帖子

好彩你有人幫你口,呢啲人多數都冇湊過小朋友!

大宅

未做人父母係唔會理解我地難處既~~
以前細個都會覺得係大人無睇好小朋友, 吵到人地
依家就知喇~
果位好多士應該未有小朋友~

大宅

hhi ;)

禁止訪問

大宅

引用:我也有小朋友,也曾經歴如楼主的情况.其實

原帖由 MNIF 於 14-11-09 發表
我也有小朋友,也曾經歴如楼主的情况.其實真的是自己小朋友不對,在公共場所映嚮到別人,我會代小朋友和人 ...
但咁樣小朋友就會覺得一喊爸媽就會抱我氹我,呢樣對小朋友將來發展更加唔好,可能你同你小朋友講道理、佢願意接受,但唔係個個小朋友係咁,細路仔係唔可以就慣㗎!

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:好嬲~小朋友出街食野時有時會扭計喊好正常姐!

俾我會講句吾好意思
事實上小朋友有喊到
咁當然我有小朋友會體諒
但吾係人人鍾意小朋友
算la

翡翠宮

edith@vincci 發表於 14-11-9 16:32

好彩你有人幫你口,呢啲人多數都冇湊過小朋友!
我覺得佢係唔識體諒人哋,咁嘅人去到邊都會得罪人

大宅

我都覺,其他我地話返佢唔係想療交嘈囉,只不過啲人果一陣都忍唔到,俾啲愛心啦!

洋房

都好睇小朋友多大,不過对方都少咗D包容

水晶宮

大家互相理解啦,最緊要自己修養好遮

別墅

我也有小朋友,也曾經歴如楼主的情况.其實真的是自己小朋友不對,在公共場所映嚮到別人,我會代小朋友和人 ...
講得好好,我自己都有兩個小朋友,我明白小朋友好難出街坐定定食,但真係有d人唔鍾意小朋友吵鬧都冇辦法,其實明知小朋友會吵鬧,應該父母諗辦法去令佢安靜,例袋定d佢鍾意ge玩具,或同佢講食完帶佢坐車車用辦法令佢安靜,好似我自己有養狗都有好多人唔鍾意,甘圍有響人小時間放狗囉,冇可能人地驚人地唔鍾意我隻狗我就要出聲鬧人架!

mini1204    發表於 14-11-19 16:29

珍珠宮

agree with u

伯爵府

醒目開學勳章

同意,可惜係..唔係人人都有呢種修養

bongbongpatty 發表於 14-11-10 01:19
俾我會講句吾好意思
事實上小朋友有喊到
咁當然我有小朋友會體諒

***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

禁止訪問

回覆:好嬲~小朋友出街食野時有時會扭計喊好正常姐!

首頁

尾頁

跳至