烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果我想夜晚焗pizza,咁朝早搓定發酵之後可以雪嗎? 應該邊個step 雪先arm ?

男爵府

回覆 gloomyling 的帖子

我未做過PIZZA, 希望其他JM 答您. 剛好今天重看PEARL 麵包皇, MR HOLLYWOOD 教做PIZZA,他說個餅底做好晒, 可雪三小時,才放料入OVEN 焗都OK. 雪是放入平時個個位. (不是冰格).

他說PARTY 就好方便, 早D做好. 希望幫到您.

大宅

引用:回覆 gloomyling 的帖子我未做過PIZZA, 希

原帖由 kyky123 於 14-11-08 發表

我未做過PIZZA, 希望其他JM 答您. 剛好今天重看PEARL 麵包皇, MR HOLLYWOOD 教做P ...
多謝你既回覆, 要放室溫才拎去焗嗎?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:搓麵團

我早一晚搓好麵糰放入雪櫃低温發,拎出嚟回温壓平就用得。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

之前出過呢個帖同其他JM討論自已整PIZZA,有興趣大家交流下。

http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=9421143

大宅

好媽媽勳章

回覆:搓麵團

其實入袋放冰格都得,只要夠時間解凍同回溫就得,皮我用麵包機整,多數早一晚放返落下格,整之前嗰令鐘攞出嚟放室溫

禁止訪問

男爵府

TV, MR HOLLYWOOD 沒說.
我以我做麵包之經驗, 我從雪櫃取出, 放5分鐘, 香港熱, 而雪櫃不過4度.

您再參考下其他答了您之JM, 因為是香港實況, 我看她們之POSTS, 好像做PIZZA, 麵團之控制, 好像比麵包靈活自由好多.

王國長老

Jessica-WNJ 發表於 14-11-8 20:00
我想問下你整的 PIZZA DOUGH 有無搓出薄膜先做低發架?
冇,基上唔駛點搓太耐,只係成到糰再搓下就得,唔係做麵包,我冇理薄膜。

禁止訪問

男爵府

回覆 Jessica-WNJ 的帖子

有小小唔明, 見有些食譜叫低筋粉做. 都可以有膜??

我想是問是否好多不同餅底.

因PEARL 個PROGRAM, MR HOLLYWOOD, 都是搓好發就OK. 冇就搓好久,及膜.

男爵府

我用面包機做面團 - pizza個mode 做完出來 用木棒幹平整左個圓/四方形 我就放入雪柜 因為一個面團我整3個餅 所以我會雪起唔用嘅面團在雪柜 到食個時我攞番出來(需要時就再幹多兩下) 跟住加番d配料同醬 就放入預熱焗爐焗囉 .....星期六早上做左個3個面餅 下午取出整左一個 其餘兩個星期日晚上先焗都無問題呀 ...焗完 我又放入雪柜 今日帶番來係微波爐加熱 一樣好好味 xdxd

禁止訪問

男爵府

回覆 Jessica-WNJ 的帖子

THANK YOU, 大家分享, 一起進步

Jessica-WNJ    發表於 14-11-10 16:00

王國長老

Jessica-WNJ 發表於 14-11-9 20:41
我都無搓到有薄膜, 但我見 YOU TUBE 有教做PIZZA 要搓到有薄膜, 所以問下你咯
有薄膜, 口感好D ?
...
以PIZZA嚟講,我覺得唔駛搞咁多,個PIZZA厚極有限,咬落口軟熟程度唔差好多,
我整麵包都冇追求薄膜,冇咁多時間慢慢搓,好食就得,PIZZA比起麵包容易D。
以我自己嚟講,一發冇二發咁軟熟,低發同室溫即時發差唔太多,
有時間就室溫發兩次,冇時間的話就低溫發,方便自己最緊要。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至