跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我囡囡明日先返

大宅

1.yanpapa---景湖居,囡囡小雪,3歲,讀基教天恆幼兒園N1班
2.kenichi ---景湖居,仔仔6歲,囡囡3歲,讀激活K.3及K.1
3.kwan1008---美湖居,仔仔9個月
4.race --- 美湖居, 仔5個月
5.rcywong (榆楓媽)---美湖居,囡囡6歲,讀小一,仔仔21個月
6. 小蛋媽咪--美湖, 囝囝7個月
7.shirley003---樂湖居,仔仔2.5歲
8.shirley62604---樂湖居---女女4歲,讀肖珍K.1
9.MANDY1227---樂湖居,仔仔15個月
10.kachunma---樂湖居,仔仔5歲9個月,讀約克U3
11.YanChow--- 麗湖居,仔仔3歲,讀天樂幼稚園
12.小比豬仔---麗湖居,仔仔21個月
13.joeylee---麗湖居,大仔小二,次女3歲,讀天樂幼稚園,幼女1歲
14.petpet1117---麗湖居,仔仔3歲,讀激活幼稚園
15.shirleychi---賞湖居,BB 9個月
16.PeggyBYTsang-景湖居,囝因3歲,囡囡4個月

男爵府

kachunma,

想好奇問吓你,你仔仔搭咩車番學?

原文章由 kachunma 於 08-3-30 21:28 發表

Hi all
我又來報到,我住樂湖居的,仔仔5歲9個月,讀九龍塘約克U3,大家好

男爵府

原文章由 yanpapa 於 08-3-31 12:33 發表
各位媽媽,今日復課啦,大家的子女返學開心嗎??

我仔就開心,但我就好擔心

男爵府

原文章由 petpet1117 於 08-3-31 16:36 發表
kachunma,

想好奇問吓你,你仔仔搭咩車番學?

坐校車囉!一小時左右到學校架啦!好方便

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原文章由 yanpapa 於 08-3-31 21:42 發表

有咩咁擔心呀??我又開心,又有點失落,放假個陣就日日都要同小雪安排節目,忙到七彩,而家唔駛同佢搵節目,輕鬆好多,不過之前就日日都是親子時間,而家囡囡要返學,我又要返工,突然之間好失落 ...

其實應開心既,因他在家實太悶,返學就有同學和他玩,但現在D菌實太勁,怕小朋友唔識防備,傳染到就慘啦!

男爵府

原文章由 yanpapa 於 08-3-31 21:44 發表

係呢,幾$一個月呀,我有個鄰居的囡囡係大埔返學,校車費2千幾,足足半個月學費

校車車費$1700,學費$1270,車費是貴過學費的,但無計,方便嗎!工人接送須然平D,但小朋友轉車就好累。

禁止訪問

男爵府

原文章由 yanpapa 於 08-3-31 22:37 發表

York 千幾元學費咁平??我印象中好似唔止架喎......

我地今年可用學券嘛! 所以咪會平過車資囉!

禁止訪問

男爵府

原文章由 kachunma 於 08-4-1 07:50 發表

我地今年可用學券嘛! 所以咪會平過車資囉!

那你個仔小學會在那裹讀?

我其實一心諗住等個女在九龍讀小學,所以心裹一早諗住過2年就搬返出九龍,但我從來無諗過像你這樣,住天水圍而個仔就在九龍塘讀書.......可否請教一下?

1.坐保母車無安全帶,錦長途,你不擔心
2.他有沒有上興趣班....如有的話,是否等他放學返來才上
3.他的同學多數住九龍,那他放學後返來咪無得跟他的同學去玩....那你怎解決他的社交問題

因我只得一個女,又無打算再生....我怕她悶....所以我比佢在課餘返很多不同的興趣班,另每個星期我都會約她的同學or朋友仔出來同佢去玩,等佢多接觸不同人,開朗d

禁止訪問

男爵府

Shirley62604

那你個仔小學會在那裹讀?..........(我仔會在九龍返小學)

我其實一心諗住等個女在九龍讀小學,所以心裹一早諗住過2年就搬返出九龍,但我從來無諗過像你這樣,住天水圍而個仔就在九龍塘讀書.......可否請教一下?

1.坐保母車無安全帶,錦長途,你不擔心........(校車是有安全帶的,有保母跟車,所以都放心)

2.他有沒有上興趣班....如有的話,是否等他放學返來才上......(有學興趣班,在返學前和放學後都有)

3.他的同學多數住九龍,那他放學後返來咪無得跟他的同學去玩....那你怎解決他的社交問題.......(我有好多朋友都有子女,和興趣班都有其他的小朋友一起玩,還可去公園和會所和小朋友玩,返而較小和同學玩,因其實放學後都會大多是坐校車回家,大家都住得好散,所以較難一起)

(如在天水圍讀幼稚園而要出九龍讀小學的要留意,幼稚園上小學課程銜接的問題,因九龍的小學課程多數會教高半年至一年的,尤其是直資和私校,這方面可能會令小朋友較難適應,要唸唸)

[ 本文章最後由 kachunma 於 08-4-2 22:45 編輯 ]

禁止訪問

男爵府

原文章由 kachunma 於 08-4-2 22:17 發表
Shirley62604

那你個仔小學會在那裹讀?..........(我仔會在九龍返小學)

我其實一心諗住等個女在九龍讀小學,所以心裹一早諗住過2年就搬返出九龍,但我從來無諗過像你這樣,住天水圍而個仔就在九龍塘讀書.......可否請 ...

點解會有安全帶錦好既?我個女在元朗肖真返學,我揾雲成個天水圍都揾晤到有安全帶既保母車

我都有想過程度問題,所以佢而家在校外已經有上英文併音,英文會話,普通話會話&跳舞

你個仔返學前後是否在家附近上興趣班?否則怎樣搭保母車

你個仔要午睡嗎?我個女是睡公主,她現在返上午班,下午一定要睡2-3個鐘才可,但21:00佢就上床睡到明早8:00才起床.....所以替她找校外課程時會有限制

若果可以配合得錦好,我好想k2俾佢轉出去讀.....你可否提供多些資料給我?因我無九龍塘幼稚園既資料.....特然間都晤知那些學校適合我個女

若然不用擔心搭車的安全問題而又可配合到午睡&校外課程,錦我就可繼續住嘉湖,不用搬出去買又細又貴既樓.......因我真係好喜歡這個屋苑及會所

真的好開心在這裡識到你呀嘉駿媽,你幫左我好多 Thank You Very Much

男爵府

原文章由 yanpapa 於 08-4-3 00:03 發表

係呢,話時話你仔仔係返上/下午,還是全日班呢??如果係上午/全日班的話,都應該要好早起身,好辛苦下喎....

我仔往年L2和N1時是返上午班的,今年U3返下午班,返左咁多年我仔都好enjoy出去九龍返學的生活,我有問過他返天水圍讀好不好?他說不想,因他好喜歡現在的學校,他不覺得遠,小學他都說要在九龍返。

首頁

尾頁

跳至