跳至

首頁

尾頁

別墅

bb若出牙肚痾,通常痾幾耐?要把奶開稀嗎?

大宅

我個女痾左好耐.
出牙攪到腸胃炎,要睇e生.
e生話佢吽牙&成日放隻手他入口.
有人話吽牙會冇胃口,痾&發燒.(不過個個亞b都唔一樣)

原文章由 sumshan 於 08-3-20 12:47 AM 發表
bb若出牙肚痾,通常痾幾耐?要把奶開稀嗎?
http://hk.myblog.yahoo.com/tammychan-28

大宅

請問如果阿b 出牙有肚痾&有dd 發燒, 要唔要去睇 e 生 ar?? 定係比退燒水佢食??

別墅

原文章由 ericalam28 於 08-3-20 01:02 發表
我個女痾左好耐.
出牙攪到腸胃炎,要睇e生.
e生話佢吽牙&成日放隻手他入口.
有人話吽牙會冇胃口,痾&發燒.(不過個個亞b都唔一樣)

幾耐呀?

伯爵府

我想問BB出牙係咪一定會發燒同肚痾架?

大宅

我仔仔都試過, 你唔好把奶開稀呀, 因為e生話會少了營養,
應該食不含庶糖奶粉, 我個陣就食a+安樂健o-lac,食了一can 冇疴了, (萬o有得買)
我仲有1can,如果你地要pm我呀

別墅

linglingli,
a+安樂健o-lac是不是荳奶?会不會營養較低。你bb吃完一罐後,是不是轉回原本奶粉就冇再痾?可否分享一下你bb上次痾的情况?thanks!

大宅

荳奶唔會營養低.
我個女之前腸胃炎,e生要佢轉食.都食左3罐.
食到佢d大便正常(唔係痾到似水)就ok!
現在我個囡轉食返隻自己之前食開d奶粉.

原文章由 sumshan 於 08-3-27 12:21 AM 發表
linglingli,
a+安樂健o-lac是不是荳奶?会不會營養較低。你bb吃完一罐後,是不是轉回原本奶粉就冇再痾?可否分享一下你bb上次痾的情况?thanks!
http://hk.myblog.yahoo.com/tammychan-28

子爵府

好媽媽勳章

唔係!
因為bb牙肉痕, 成日食手或拿玩具咬, 所以就會肚痾同發燒...

原文章由 julieann 於 08-3-21 13:59 發表
我想問BB出牙係咪一定會發燒同肚痾架?
我想要9999呀...

大宅

原文章由 sumshan 於 08-3-27 00:21 發表
linglingli,

a+安樂健o-lac不是荳奶, 同a+係一樣成份,只係不含庶糖奶粉,
so不會營養較低, 佢吃完一罐後之係就冇痾了, 一罐400g好似食了1week 到la 我仲有1can,如果你地要pm我呀

伯爵府

醫生話出牙仔肚痾係因為小朋友雙手四處摸,之後又放入口,所以帶埋D菌落肚。
我個仔個時都係咁,所以我唔比佢食手,成日睇住佢,同埋奶同奶之間比D水佢飲,令佢快D痾洒D菌出黎,痾左2日就冇事lu,又冇發燒,不知幾好玩呀。

首頁

尾頁

跳至