自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今天早上十一點,仔仔之前報了兩個復活節特別興趣班,這些班通常唔會太多人,只係一堂,入到課室,只係得六個小朋友,但就發現有個小朋友又咳又流鼻水,興趣班老師都發覺,立刻比個口罩佢,要佢坐係長枱最後面(可以坐18人),打開課室門,老師同佢講:"你病,你知唔知現在d病菌好惡,唔好傳到比其他小朋友。"我立刻拎自己準備的口罩比個仔戴住,個老師都話安全好d 。我真係唔知d 家長係乜心態,好....如果妳話唔介意個仔傳比人,咁妳知唔妳個仔病身體比較弱隨時可能交义感染,上星期四仔仔學體操,那天係政府要求放假的第一天,咁佢班都有兩個小朋友無返,另一個.....就和今天這個小朋友一樣,但那個小朋友就比較輕,全堂只係剛回來時咳咗兩聲....................點解 d 人咁無自律,唔好話你個仔會傳比其他人,咁佢平時這樣都唔會比佢返啦。就因為興趣班係比錢學,唔返會虧本,我仔仔都試過感冒,連續兩個星期無返興趣班,咁個仔身體緊要,定錢緊要...氣死人..........再說多一點就係個興趣班老師都好慘,佢係明愛中心教,係每個班計錢,明愛中心係這段時間係無明文講點做,這個老師因為係教畫同紙粘土,佢又怕小朋友互傳,所以自己比錢買一包小朋友口罩,如果一見有小朋友咳就比佢戴....但話同講d家長講,叫佢地自己準備.....因為明愛唔會因為小朋友有感冒唔比小朋友返,佢亦無權,所以希望佢地都自己準備,今日佢同我呻話d 家長一於少理唔拎,最後都係老師自己比。

[ 本文章最後由 rat 於 08-3-20 15:34 編輯 ]

別墅

好明顯個家長冇公德心啦~
咁大個人都唔識自律.

男爵府

原文章由 rat 於 08-3-20 15:32 發表
今天早上十一點,仔仔之前報了兩個復活節特別興趣班,這些班通常唔會太多人,只係一堂,入到課室,只係得六個小朋友,但就發現有個小朋友又咳又流鼻水,興趣班老師都發覺,立刻比個口罩佢,要佢坐係長枱最後面(可以坐18人),打開課室門,老 ...

算啦d人係咁啦
有是就話人個仔野佢
如人人都做到自律...咁就吾會咁多小朋友中招啦
[

侯爵府

唉.... 真係咁都得....

水晶宮

自私:;pppp: :;pppp:

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

呢個係事實, 很多家長都係唔會顧及公眾安全, 停課個日我見到有個媽咪帶住三個小朋友坐地鐵, 大囡流鼻水仲有小小咳一路睇書一路咳同索鼻水, 佢都無反應..... 都唔比個口罩佢帶, 個另一個仔都有小小咳..... 所以我成日都覺得大家的防疫意識很低.....
咁明愛又係..... 呢 D 時候就算話比錢黎學都要有規定, 好簡單咁貼張紙出黎如果有病唔帶口罩就比入班房..... 咁已經可以有效防止病毒傳播....

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

上次搭bus見到個10幾歲既女仔一路咳一路玩nds,2隻手拎住部機,咳既時候連用手"姐"住既意識都冇 正自私鬼:;pppp:
公德心lee樣野真係要由細教起
執子之手,與子偕老~

侯爵府

BK Milk勳章

有d 家長係唔自律, 不過最緊要自己自律就得

大宅

原文章由 catjeffcat 於 08-3-20 16:17 發表
呢個係事實, 很多家長都係唔會顧及公眾安全, 停課個日我見到有個媽咪帶住三個小朋友坐地鐵, 大囡流鼻水仲有小小咳一路睇書一路咳同索鼻水, 佢都無反應..... 都唔比個口罩佢帶, 個另一個仔都有小小咳..... 所以我成日 ...

個興趣班老師自保之餘都顧及小朋友,佢幾個月前動完大手術,咁見中心無反應(佢打電話問中心,上星期四,因為佢星期五,六,日才有堂),所以自己比錢買口罩,咁一日三班,就算6個小朋友,一日18 個,3日就無咗一盒....真係貼錢打工。

侯爵府

原文章由 rat 於 08-3-20 15:32 發表
今天早上十一點,仔仔之前報了兩個復活節特別興趣班,這些班通常唔會太多人,只係一堂,入到課室,只係得六個小朋友,但就發現有個小朋友又咳又流鼻水,興趣班老師都發覺,立刻比個口罩佢,要佢坐係長枱最後面(可以坐18人),打開課室門,老 ...

lee...d....家長....真械....

民房

我原先也打算為仔仔復活節其間報興趣班, 但我預計會有此一著, 怕不自律家長的小朋友傳染病囝囝, 為安全著想, 這個假期都是遠離高危地方或到空曠的公園走走算. 興趣班隨時有得讀!!

不自律的家長還大有人在, 我的舊同事也是怕浪費金錢, 不得不把正感冒的小朋友送上興趣班!

洋房

真係不知所謂

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

very selfish!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

d人係咁架喇~唯有做好自己
自己小心d啦~~

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

醒目開學勳章

咪自己帶囉,d人係咁架喇自己小心d啦
:-P  :-P  :-P

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

YES, 停課第3天我同呀女去了supermarket, 見到有個小朋友又打乞次又咳都唔"暗"住, 佢呀媽又唔理佢, 好自私.

我帶呀女出去時都有戴口罩, 唔係我呀女病, 而係太多病既人都唔戴口罩, 唯有叫呀女戴保護自己. touchwood呀女都乖肯戴.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原文章由 CINDYC 於 08-3-20 16:14 發表
自私:;pppp: :;pppp:

經營非一般街市的魚檔 (selfish - sellfish)
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

首頁

尾頁

跳至