自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

中午要陪佢半個幾鐘才睡, 夜晚又係, 有時陪成個鐘, 好似好唔想訓, 是否已經不用午睡呀
平時午睡2:30-4:30
夜晚9:30至10入房, 但要搞好耐先入睡...

大家BB如何.

水晶宮

上k2戒睡。

男爵府

畀面勳章

回覆:2歲半小朋友是不已不用午睡

K3都仲要佢瞓晏覺,宜家唔瞓上小學冇得瞓,而且唔瞓有乜好做,瞓多啲個腦都郁得快啲瞓得多記性都好啲

伯爵府

2歲半BB,要午睡架!

男爵府

睇下佢夜晚瞓幾多個鐘啦,我個女都係两歲半,夜晚11點瞓到第二朝10點就無午睡,如果唔夠11個鐘就要午睡1個鐘左右

大宅

認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章

可以就俾佢瞓下啦

大宅

BK Milk勳章

回覆:yan-323 的帖子

早上幾點起身? 太晏起身,就可能唔需要午睡
我仔放唔夠電,陪佢個幾鐘都瞓唔著ga...可以的話每日落公園俾佢跑下跳下啦~

男爵府

我女未夠兩歲半,已經唔肯午睡。在床安靜十分鐘之後,就話自己瞓醒咗,爬落床玩玩具。

大宅

個個小朋友唔同!我對仔女係會自己講好眼瞓,之後上床陪瞓就會瞓。唔想瞓點迫都唔會瞓

水晶宮

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

我女4歲仲有訓,8點30至12點返學,
2點訓到4點,
但9點30~10點晚上都攪成30~1個鐘先訓

子爵府

我仔2歲10個月都有午睡

呢2個月番下午班焗住無得瞓。就好易發脾氣,晚飯又無心機食

有時隔幾日會7pm瞓著左到第二朝7-8點,自動補番。。。但生理時鐘亂左

男爵府

得女都係2歲半前就唔肯午睡, 但晚上都係訓10個鐘到, 迫都迫唔到

翡翠宮

減齡達人勳章

係咪放唔夠電咁細個仲要訓架

公爵府

畀面勳章

阿女K2開始唔洗訓(星期六日),平時有訓(全日K)

大宅

我女2y果時就讀全日,學校要午睡,差不多全班同學都瞓哂,但佢日日都唔瞓,搞搞震,成日比老師投訴,夜晚又唔肯瞓,朝早又唔肯起身,佢咩都乖,就係瞓覺先至激死我,,,,,其實瞓多d同早瞓,果小朋友真係會醒d架,因為我女夜瞓,到而家
D轉數都好慢,而家10y都係咁,為瞓覺而煩惱,晚晚都要好怒氣

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我諗個個唔同嘅,我囡就上咗小學後先冇瞓晏覺,因為冇時間瞓平時星期六學完嘢,返嚟會瞓兩粒鐘!

水晶宮

畀面勳章

我個囡25個月返PN下午班用了一個星期自己就戒了午睡了。頭兩日她在學校瞓著咗,第三日在回家途中瞓著,第四日四點半回家吃完奶瞓,第五日自己唔肯瞓,但捱到六點幾食飯前瞓著咗第六日頂到食完飯,一路陪佢玩捱到8點幾上床一覺瞓到朝早9點。到現在都keep 到晚上9點幾瞓著。
我覺得瞓覺冇得迫,每天瞓到11-12個鐘就可以了。當時好多人都話邊有小朋友兩歲咁細就唔瞓晏覺,但我試過如果佢瞓了一個鐘晏覺,晚上要11點幾先肯再瞓,計落是得不償失。
戒了午睡還有一個好處,就是我和c6晚上多了幾個鐘私人時間,唔駛同阿囡在床上搏鬥

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

我女K3仲要訓2個鐘晏覺, 唔訓就脾氣好差, 而家開始減1.5鐘

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

細仔26個月返緊下晝班,放學返屋企食啲嘢之後都會瞓下晏覺,1-2個鐘,夜晚大約十點半再瞓

大宅

引用:中午要陪佢半個幾鐘才睡, 夜晚又係, 有時陪

原帖由 yan-323 於 14-11-14 發表
中午要陪佢半個幾鐘才睡, 夜晚又係, 有時陪成個鐘, 好似好唔想訓, 是否已經不用午睡呀
平時午睡2:30-4:30
...
同我仔差唔多,但唔訓過多陣又會恰眼訓,訓完之後今晚無11點都唔訓

首頁

尾頁

跳至