烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

<<北海道牛奶雞蛋布丁>>

呢個布丁真係滑一滑~功夫又唔多~一路食一路追劇好爽架~呵呵呵~如果唔怕貴~買北海道牛奶整啦~黃師奶覺得好味d~香好多呢~

材料: 北海道牛奶500ml, 蛋2隻, 糖50g , 魚膠片約8g, 雲呢拿香油一茶匙

STEP 1
先將150ml 的牛奶溫熱, 加入糖攪拌至溶化 (放涼 – 唔放返涼我驚d 奶滾熟咗d蛋….)

STEP 2
將魚膠片用凍浸水浸軟(軟身後隔去水份), 再坐熱水做成魚膠溶液

STEP 3
將STEP 1的牛奶加入其餘350ml 的牛奶拌勻, 再拌入雞蛋, 雲呢拿香油及魚膠溶液拌勻

STEP 4
將STEP 3 牛奶混合物隔幾次至滑身, 倒入模中雪3小時即成~

D布丁真係好滑喔~~~~~

FiFiMa    發表於 16-5-26 22:17
Gracezhou    發表於 16-5-18 21:33
122510    發表於 15-10-8 10:50
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

水晶宮

引用:魚膠粉可以嗎?

原帖由 Kimi620 於 14-11-17 發表
魚膠粉可以嗎?
可以架

為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

水晶宮

回覆:peppep2012 的帖子

等我下次試下熱食

水晶宮

回覆:Ikymama 的帖子

小學生應該冇問題

水晶宮

回覆:twolilmonkeys 的帖子

都係架!所以好間唔中先整

水晶宮

回覆:happykk 的帖子

可以架

水晶宮

回覆:happykk 的帖子

試下一個茶匙到呢

水晶宮

引用:唔放雞蛋效果會唔會唔好架,+我驚生雞蛋

原帖由 MonsterBear 於 16-05-17 發表
唔放雞蛋效果會唔會唔好架, 我驚生雞蛋
唔放冇蛋香!咁可以轉做牛奶布丁

水晶宮

引用:Quote:原帖由+黃家小新抱+於+14-11-14+發表

原帖由 JazzStyle 於 16-05-17 發表
如果唔想放生雞蛋, 係咪減去雞蛋份量就係牛奶布丁啦?
同埋想問下, 魚膠粉同魚膠片做出嚟有咩分別嫁?
係呀!可以轉做牛奶布丁!魚膠片或粉都冇問題架

水晶宮

引用:有生雞蛋,我老公一定唔俾我整

原帖由 hanbb 於 16-05-18 發表
有生雞蛋,我老公一定唔俾我整
可以轉做牛奶布丁

水晶宮

引用:想問你step+4+要將混合物隔,+請問㸃隔呢?

原帖由 toyspoodle 於 16-05-18 發表
想問你step 4 要將混合物隔, 請問㸃隔呢?
我用咗個喱黎隔呀!

水晶宮

JazzStyle 發表於 16-5-19 18:10
屋企有朱古力粉, 想整朱古力味布丁, 請問要加幾多朱古力粉先啱呀?
隻隻唔同架~睇下夠唔夠香~太多又怕苦~我唸你落2大匙試下~~用煮得溶嗰D朱古力先夠香架~

水晶宮

引用:撈勻材料後,我可唔可以燉熟先,再雪返凍架

原帖由 cheung2016 於 16-10-03 發表
撈勻材料後,我可唔可以燉熟先,再雪返凍架?唔想要生雞蛋
可以!蒸三分鐘再熄火焗20分鐘!放涼雪凍

水晶宮

引用:請問如果用魚膠粉要用幾多?

原帖由 ascandy 於 16-10-08 發表
請問如果用魚膠粉要用幾多?
都係一茶匙咁上下呢!用片會好啲我覺得

首頁

尾頁

跳至