在職全職

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

做咗ftm都有8年幾快9年了,回顧自己呢條路,感覺好迷失,心裡總有啲唔平衡嘅感覺。眼見朋友升職嘅升職,生活指數不停升高,成日比人問,得老公一個搵錢,真係夠負擔嗎?

事實上,我地唔洗供數,老公嘅人工對於冇咩生活質素嘅環境下是足夠的。但人總係想生活得好啲,有時我都想去下旅行,買下心頭好,但佢嘅人工又冇辦法達成我呢啲願望,眼見朋友們買好多靚嘢,又成日去旅行,心理面好不是味兒。

曾經,我都計劃過出返來工作,好想自己搵自己洗,但最後因為兩個仔而割置了,細仔好難搞,除了我,冇人可以搞得惦,亦冇人願意湊佢,佢對立性好強,易喊易怒,老公又唔願意請工人,所以唯有自己繼續湊了。

是我不知足嗎?
一定是吧!

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

知足常樂, 冇野比屋企人重要, 細仔而家幾大?吾好同人地比較,

生活會開心好多

複式洋房

回覆:比上不足,比下有餘

我自己見到朋友成日買靚野又去旅行,都同你一樣有咁既諗法,但做得父母,一定有啲野係你需要放棄犧牲,我諗呢啲正正係父母既偉大。
睇開啲,想更好既生活係人之常情,可以試下慢慢草錢買下靚野呀

洋房

最緊要老公錫你,你都樂意湊大個b,健康快樂咁生活.
你朋友個d只係物質上的滿足,小朋友大咗後你都可以實現。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

冇人會嫌錢多. 能夠比上不足, 比下有餘已經算好好.

別墅

引用:做咗ftm都有8年幾快9年了,回顧自己呢條路

原帖由 ChristieMing 於 14-11-14 發表
做咗ftm都有8年幾快9年了,回顧自己呢條路,感覺好迷失,心裡總有啲唔平衡嘅感覺。眼見朋友升職嘅升職,生 ...
我做ftm近3年,真係好辛苦,除左煮飯家務接送外,就冇咩其他自己時間! 我也有樓主一樣感受,看見舊同事升職加薪時有為佢地開心完,但心裡也不味兒。見人地樣樣用靚野,著到好靚時,自己就連去睇衫嘅時間都冇。ftm其實好孤單,找到一兩位家長同你傾又吾自私,又吾比較又真心幫你的,已經滿足。

男爵府

我做左6年幾…感受同你一樣只不過可以見證小朋友成長同一起的親子時間真是幾多錢都買五到…

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:知足常樂, 冇野比屋企人重要, 細仔而家幾大

原帖由 yanyan-mummy 於 14-11-14 發表
知足常樂, 冇野比屋企人重要, 細仔而家幾大?吾好同人地比較,

生活會開心好多 ...
細仔5歲,我都明白家人都好重要,如果唔係當初都唔會咁大決心做ftm。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 ChristieMing 於 14-11-14 發

原帖由 tekkulas 於 14-11-15 發表
我做ftm近3年,真係好辛苦,除左煮飯家務接送外,就冇咩其他自己時間! 我也有樓主一樣感受,看見舊同事升職 ...
<自己就連去睇衫嘅時間都冇>就是如此。因為冇人幫,即使想買自己嘢都要帶住兩個仔去,但你要知道,小朋友又邊有咁好耐性陪我買嘢呢?而且我兩個仔好活躍,又成日手多多,唔望實佢地好怕會搞亂或整爛人地啲嘢,呢樣嘢其實都搞到我唔係好開心。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實我都明白,做左人父母,犧牲在所難免,好認真,我都適應左5年有多先叫做適應到呢種生活--唔追求物質嘅生活,再加上兩個仔有唔同程度嘅問題,不得不繼續做,亦因為咁堅持到而家。

一路以來,都是適應與接受中……可能最近知道朋友升職,突然悲從中來,才會有感而發,相信我好快就忘記了。

Anyway,謝謝各位嘅分享和鼓勵。

翡翠宮

有得就有失,可能你得到金錢可以買到想要嘅嘢,但係同小朋友嘅感情又冇咁好

大宅

其實你睇我好,我睇你好!雖然我只做左幾個月,當我同朋友講時,個個都好羨慕我,凳我高興!我係天主教徒,我常常記住呢句「上主的恩典是夠用的!」加油呀!

LUCKYO    發表於 14-11-24 12:46

子爵府

熱血金章

睇到你個post有d感觸,我也是ftm,婚前做OL,岀外工幹,自給自足。婚後生左仔仔,做ftm,但老公收入僅僅夠糊口,好彩既係,99一放假會湊我仔去玩,我就有時間行下街relax下,至於物質上,我不嬲都無太追求,反而實用性為主。我愛打扮,但化妝品每樣只有一種,雖然貴d,但質量好,又吾會浪費錢買幾隻粉底,幾支眉筆,說真,扮靚令自己精神d,無咁容易比自己頹廢,最重要係望到自己個醒神樣,人心情都好d。

我身邊都好多朋友會高消費,buffet ar,旅行,吃喝玩樂,但我從無妒忌,比較。我成日覺得每一人一岀世就有佢既命,每個人都與眾不同。
我身邊有幾對夫妻經濟環境好,但內裡成日為金錢生活而吵,家庭關係好差,所以你睇人好,人睇你好。。。

最後,人性既醜惡係鍾意「比較」,你看得開就得架la。

LUCKYO    發表於 14-11-24 12:47
APIGMA    發表於 14-11-17 17:37

別墅

引用:睇到你個post有d感觸,我也是ftm,婚前做OL

原帖由 鍾太2009 於 14-11-15 發表
睇到你個post有d感觸,我也是ftm,婚前做OL,岀外工幹,自給自足。婚後生左仔仔,做ftm,但老公收入僅僅夠 ...
認同,你睇人好,人睇你好! 確實有人也在羡慕你,能自己湊大自己的小朋友,仔女的每個成長重要時刻也能陪伴,多幸福哦! 有人說我們ftm不知足,但内裡的辛酸就只有做過ftm的人才知道。 我也希望自己學懂多感恩少比較,充滿正能量

禁止訪問

回覆:ChristieMing 的帖子

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

鍾太2009 發表於 14-11-15 19:12
睇到你個post有d感觸,我也是ftm,婚前做OL,岀外工幹,自給自足。婚後生左仔仔,做ftm,但老公收入僅僅夠 ...
很同意, 很有意思的一番話.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:睇到你個post有d感觸,我也是ftm,婚前做OL

原帖由 鍾太2009 於 14-11-15 發表

大宅

知足常樂,物質上未必及得上別人,但只要能陪伴孩子成長和老公一齊努力為頭家,已經是我的動力。偶爾情緒有點起伏,咪上來呻下傾下,大家都要加油呀!

~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

大宅

DicksonMaMa 發表於 14-11-16 00:26
有工人都未必幫到手,自己細路自己教&照顧,你已經好叻!
錢,呢世都揾唔完!
親情,照顧&教育細路嘅機會 ...
認同! 如果一想比較, 就諗下你擁有既嘢好多人都無~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至