論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我上個月請左個印尼姐姐,佢中文英文都唔識,我諗住慢慢教。。。我係請佢返黎照顧bb....resume上寫佢有照顧bb既經驗,佢上個月23號我接佢返黎,到今日,我只係叫佢煮飯比我食,幫手做家頭細務,但都做得唔好。。我叫佢浸d湯料浸15min..每日都做緊,我發現佢到今日都仲未知15min係咩,我打電話叫agent 解釋15min係咩,agent要用15min既時間佢先明白,一般新黎既姐姐係咪咁嫁??定還是我依個姐姐有問題呢?我仲有個幾月就返工,我要靠佢照顧bb。。你地會即刻換過個新定會繼續用佢呀?我而家坐緊月,基本上同無人幫我一樣。。我應該點做呀??我阿b一個月都無

珍珠宮

回覆:dorothy802 的帖子

換片沖涼沖奶得唔得先?
我不會單憑呢樣換人!
仲要咁急!不夠時間換!

大宅

大宅

引用:我上個月請左個印尼姐姐,佢中文英文都唔識

原帖由 dorothy802 於 14-11-15 發表
我上個月請左個印尼姐姐,佢中文英文都唔識,我諗住慢慢教。。。我係請佢返黎照顧bb....resume上寫佢有照顧b ...
如果佢幫唔到你,就換啦!丿丨

wcpcelia    發表於 14-11-16 09:32

大宅

請工人原意是幫輕自己,若幫唔到手留係度做咩呢? 中英都不懂很難溝通 wor, 你不如換過菲律賓會講英文的啦

大宅

而家換你肯定請唔切。
教佢沖奶粉睇下情況點先。
重點教好bb啲野先。

大宅

回覆:Jasslot 的帖子

係。。。真係唔知點,進退兩難。。再加上我餵人奶,我都唔知點同佢講點先岩!仲有個幾月。

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:印尼姐姐值唔值得繼續留?

樓主。妳試下有無文字翻譯比佢睇呀?唔好咁就換左佢。試多佢幾樣工作先啦!有心做野既工人已好難得啦!

別墅

育兒性格勳章

我嗰時用電話翻譯同身體語言!
最緊要佢照顧到BB飲奶、換片、沖涼嗎?
其他煮餸我每次都叫佢係廚房睇住,幾次之後企係佢隔離睇住佢!同埋睇吓佢有冇心做!
菲雖然溝通到,但激氣嘢可能更多!
我第一個印傭係蠢,但聽話!而家個菲勞氣到爆,待炒!

大宅

你有冇朋友個工人系印姐?可否請佢幫手做下翻譯教下佢?

大宅

我個姐姐都係印,今年1月黎,都係請佢照顧bb,初初溝通真係有問題,嬲到我奶奶話要炒左佢,佢地要好似小朋友甘教,叫佢做多幾次佢地就識,比d時間佢學啦,我個姐姐依家已經好好多啦,我暫時見佢照顧我bb都ok架

侯爵府

引用:我上個月請左個印尼姐姐,佢中文英文都唔識

我上個月請左個印尼姐姐,佢中文英文都唔識,我諗住慢慢教。。。我係請佢返黎照顧bb....resume上寫佢有照顧b ...
如果係第一次新黎既海外印尼真係差唔多個個咁蠢,我屋企呢個黎左4個月,先開始進入狀況,但仲係要樣樣提住話住,叫佢自己煮餐飯出黎,食得但唔好預好食,人我家工人姐姐上個月仲話佢同父異母既妹妹黎左香港打工,我即時心諗……又一個黎為禍香港人……如果你係大埔,咁可能你姐姐同我姐姐係姐妹。

大宅

引用:樓主。妳試下有無文字翻譯比佢睇呀?唔好咁

原帖由 misscare 於 14-11-15 發表
樓主。妳試下有無文字翻譯比佢睇呀?唔好咁就換左佢。試多佢幾樣工作先啦!有心做野既工人已好難得啦!

...
係。。。我今晚拎住本翻譯書做左個時間表比佢。。。希望真係幫到手啦!
其實如果有人想請工人黎照顧bb。。。。一定要叫佢早d請定。。。如果唔係,辛苦只有自己

大宅

嘩同我姐姐一樣日日做日日實有手尾跟!總括嚟講唔好話幫你唔麻煩到你嗰日已經好好!月尾就同佢bye bye 費事煩!

珍珠宮

搵agen再train她1星期可以嗎?

珍珠宮

引用:搵agen再train她1星期可以嗎

原帖由 爸爸豬 於 14-11-16 發表
搵agen再train她1星期可以嗎?
agent

大宅

引用:係。。。真係唔知點,進退兩難。。再加上我

係。。。真係唔知點,進退兩難。。再加上我餵人奶,我都唔知點同佢講點先岩!仲有個幾月。

...
你搵定新工人,新工人到先炒佢,宜家用住先,大前題係溝通唔到

伯爵府

溝通唔到,都唔洗用,何況重要湊nb

禁止訪問

複式洋房

完全明白你情況、我屋企工人做了半年,唔需要買餸煮飯,有時我煮埋比佢等食,自己餸都唔識煮,只識煮麵。半年教佢用洗衣機時分顔色洗衫,教咗超過30次,都係洗唔好,清潔又唔乾淨,下下要睇住佢做,真係好痛苦,唔明點解可以咁蠢!個腦唔知係咪冇帶來香港!當然溝通唔到呢個係問題,佢可能跟本唔明你講咩,所以做唔好,你預咗要每樣嘢做幾次比佢睇,好似教小朋友咁

首頁

尾頁

跳至