懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

剛順產完,現在家第六天,好想問下陪月以下做法對嗎?
1)BB用匙更餵左1個中狂瞓食左50ml,陪月話即刻同佢沖涼令佢醒,又\"傲\"佢,可以架咩?好多人都知餵完奶吾可以即刻沖涼架啦,我話吾得B女會嘔架,佢居然話「你個女吾會!」OMG!
2)又話BB日頭成日瞓夜晚吾瞓係個阿媽陀佢時夜瞓所以咁!
3)這幾天,煮左黑豆茶,煎朱扒煎魚餅,炒旦,炒牛肉,花生湯,糯米足,又有菇,這些for 順產食得嗎?有剪都有傷口喎!
4)陪月話全部都食得,佢一向係咁煮!第一日出院食左面豉蒸五花腩,又咸又肥,同佢講佢話有D肥先好食!而家坐月吾食得肥利野要清淡,敢都吾知?
5)出去健康院都冇幫B帶帽,佢話有包被就得,我自己幫B帶番,連沙巾都冇帶出街,係咪個出街袋都要我執?平時在家手套腳套都吾帶,又係我要堅持先帶。

請問這些行為是一個專業陪月應有的嗎?

大宅

回覆:MaoMaoChu 的帖子

食飽唔好沖涼, 隔1陣先沖, 唔好搖佢, 了下佢下巴就得。

你話你肚柯, 叫佢煮清d就算啦。

請錯人無計, 我陪月都無幫我執走佬袋
無人幫既唯有將就下, 叫做有人煮下飯幫到少少手就算

adrio    發表於 14-11-16 20:43

大宅

你請了個新手陪月.佢有好多都做錯呀

大宅

個人認為唔好用佢……

大宅

回覆 MaoMaoChu 的帖子

你要堅持自己的意見,不可以讓她話晒事

大宅

坐月唔應該食煎炸野同牛肉這類食物,去健康院既袋入面物件,應該係陪月執,執完比你過目跟一跟是否齊全。你係邊到請可否換人?

大宅

MaoMaoChu 發表於 14-11-15 16:13
剛順產完,現在家第六天,好想問下陪月以下做法對嗎?
1)BB用匙更餵左1個中狂瞓食左50ml,陪月話即刻同佢沖 ...
2) --》我果個都咁講,我認為係佢地為咗方便自己,所以刻意搞到BB曰夜調轉

別墅

育兒性格勳章

我覺得如果可以嘅話換咗佢啦!我嗰時忍到12朝就炒咗個又係咁騎呢嘅陪月,自己心情好返哂,佢好明顯唔得啊!你再係咁會比佢攪到自己好忟

禁止訪問

男爵府

我個陪月係老手, 都怪架, 好彩我唔係新手媽媽,例如:

(1) 無打算同BB擦舌頭, 有日奇怪問我點解條脷少左白色(我自已同BB擦左麻)
(2) 掃風只掃15MINS, 放BB落床即刻平訓, 話掃左風就OK, 但阿BB有時訓低會少量吐奶, 佢今日仲話我BB古怪, 食完奶成個鐘仲吐奶
(3) 我開刀到而家就4星期, 仲有惡露, 佢話明天開始補身, 有惡露都唔怕, 唔通一直唔補咩, 仲蒸蛋比我食
(4) 鐘意煎野比我食

大宅

回覆 adrio 的帖子

可以給些建議嗎?因為兩個月BB仍有日夜顛倒的問題,麻煩晒

大宅

sinpop 發表於 14-11-16 21:25
我個陪月係老手, 都怪架, 好彩我唔係新手媽媽,例如:

(1) 無打算同BB擦舌頭, 有日奇怪問我點解條脷少左白色 ...
(1)可以請教一下如何擦嗎?我擦過,但仍有白色。(3)--》原來蒸蛋唔食得架?我開刀,陪月成日整蒸蛋

別墅

引用:Quote:sinpop+發表於+14-11-16+21:25+我個

原帖由 h0008904 於 14-11-17 發表
(1)可以請教一下如何擦嗎?我擦過,但仍有白色。(3)--》原來蒸蛋唔食得架?我開刀,陪月成日整蒸蛋
...
我用即棄紗巾包手指,濕㷛過的暖水,手指放入BB囗內輕擦舌頭上面及牙肉。我通常趁BB食奶前擦,因為佢會比較容易張大口比你放手指入去。一天擦一次。

有人話雞蛋易令傷口發炎,阿媽叫我頭2至3個月最好不要食旦,因為開刀表面好番但入面個傷口通常要3個月先完全埋口。

大宅

回覆 FATMOMO6868 的帖子

走佬袋有規定一定要陪月執架咩?我請個陪月好好,有商有量,去健康院要帶ge 嘢都係我自己執架噢!
做全職媽媽真係唔簡單吖!

大宅

有D啱有D唔啱!
BB應在兩餐之間冲涼、
媽媽開頭要食清淡D、
一次半次帶漏手巾唔出奇可幫手提下既、
BB出街吾一定要戴帽,包被擋到風都得,同埋BB唔好包咁多手套腳套,對佢觸感發育吾好。
每天進步一點點

大宅

回覆 Miyatachan 的帖子

我指係去健康院的袋,不是走老袋。就算係走佬袋陪月都要提供意見!

複式洋房

回覆:救命!個陪月係咪有問題?

呢個陪月好有問題

大宅

回覆 FATMOMO6868 的帖子

噢!去健康院要帶架嘢我都係自己寫低要帶乜,自己跟過冇陪月時都知道要帶d乜,我個人覺得問題不大,但陪月都會提醒我要帶架嘢!唔緊要,個個人要求唔同。最緊要有商有量
做全職媽媽真係唔簡單吖!

大宅

看來她似新生,基本知識飲奶後不能立刻洗澡。她收費多少 ?謝謝 !

大宅

回覆 Miyatachan 的帖子

我個陪月就非常好,佢要我專心休息,所有的東西同我打點好晒!等我有精神時先教我!不用我費神!

首頁

尾頁

跳至