烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日印姐將平平無奇嘅茄子整到識飛

男爵府

引用:今日印姐將平平無奇嘅茄子整到識飛+ +

原帖由 yiu_fire 於 14-11-19 發表
先將辣椒仔炒香,和紅洋蔥仔,蕃茄,蒜頭用搞伴機打成汁,同炒過的茄子一齊炒匀,加糖鹽調味即成

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

引用:

原帖由 vaodka 於 14-11-19 發表
因為佢我添飯

水晶宮

回覆:balado茄子

大宅

好羨慕你屋企有個識煮餸既工人

男爵府

引用:好羨慕你屋企有個識煮餸既工人

原帖由 liliana 於 14-11-20 發表
呢個印係好過之前個賓好多倍,之前個賓完全唔識煮

別墅

複式洋房

象牙宮

yiu_fire 發表於 14-11-19 19:05

balado 是菲菜..好食.
辣椒仔炒香,和紅洋蔥仔,蕃茄,蒜頭用搞伴機打成汁,同炒過的茄子一齊炒匀,加糖鹽調味.

i like it.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

liliana 發表於 14-11-20 10:58

怎令 日常餸 多元化.
當你的工人是印印.
叫她整少少一味 簡單印尼菜.
好食. 就贊, 再叫她做其它....

當你的工人是菲菲
叫她整少少一味 簡單菲律賓菜.
好食. 就贊, 再做她做其它.....

別整太多. 少少d, 你不能食. 也不太浪費.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

yiu_fire 發表於 14-11-20 12:48
呢個印係好過之前個賓好多倍,之前個賓完全唔識煮

提供机會比工人...
市場有現成 調料. 不難煮..

我家印印, 識煮, 因我購調料包 (有英文字)
回家煮.. 至今我學了十多樣 印尼菜. (合中國人口味)
有的太濃, 不再煮了.

理性討論交流者。

男爵府

引用:Quote:yiu_fire+發表於+14-11-20+12:48+呢

原帖由 333s 於 14-11-23 發表
提供机會比工人...
市場有現成 調料. 不難煮..
例如有咩印尼菜係香港人口味覺得正架呢:?kissyou:其實街邊好正嗰啲沙嗲串燒都係印尼菜

象牙宮

yiu_fire 發表於 14-11-23 14:23
例如有咩印尼菜係香港人口味覺得正架呢:?kissyou:其實街邊好正嗰啲沙嗲串燒都係印尼菜 ...

1-10 )) 都可以接受 indo food 調料

1. gado2= (indo salad) 蔬菜 + 花生醬 沙嗲醬
2. kare = 黃 curry 豆腐. 蛋. 肉类 小孩都愛
3. lodeh = curry 菜. 豆腐.豆餅
4. opor = 白 curry 雞 小孩都愛
5. bali = 番茄豆腐. 蛋. 肉 似 balado
6. soto ayam = 黃雞湯 小孩都愛
7. sambel goreng = (署仔, 豆餅) 似素鹵味. 甜甜 小孩都愛
8. perkedel = (署仔餅) 小孩都愛
9. tempe goreng = (豆餅) 小孩都愛
10.rendang = (巴東牛肉)

.
11. rawon (黑牛肉湯) 似廣東黑豆湯
12. gulai (羊) 似 巴勒斯坦羊 curry.

理性討論交流者。

複式洋房

回覆:yiu_fire 的帖子

聽晚試下先

男爵府

liliana 發表於 14-11-20 10:58
Me too

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

大宅

BK Milk勳章

回覆 yiu_fire 的帖子

我家印印姐姐尋晚又整左呢樣餸,但係佢就切條唔係切一舊舊。。。

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

首頁

尾頁

跳至