親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sandraliuso,
pm左妳啦!

原文章由 sandraliuso 於 08-4-1 17:00 發表
Hi GaryF,

Pls PM me the details too.
我book咗7月頭去沙巴,由深圳出發!
Thanks!

大宅

Thanks GaryF!
收到啦!
請問住Magellan有冇free shuttle bus在機場接送?

男爵府

sandraliuso,

我未住過呀, 不過好似有shuttle bus來回酒店同市中心咋喎! 唔知有無收錯風呢?! 不過好似搭的士都係好平的, 因為好近機場!

原文章由 sandraliuso 於 08-4-2 13:13 發表
Thanks GaryF!
收到啦!
請問住Magellan有冇free shuttle bus在機場接送?

伯爵府

hi GaryF,

我都想要資料呀, 唔該 PM 比我呀 ?
THANKS

原文章由 sandraliuso 於 08-4-1 17:00 發表
Hi GaryF,

Thanks!

男爵府

tramtram,
pm左比妳啦!

原文章由 tramtram 於 08-4-3 11:13 發表
hi GaryF,

我都想要資料呀, 唔該 PM 比我呀 ?
THANKS

別墅

We are planning to go to KK also, but we will skip the summer peak period as KK will be full of people. Instead, we will go in September so as to enjoy the low season airfare / room charge. However, we will stay at the Shangri-La's Tanjung Aru Resort, it locate near the airport.

bobomegan

公爵府

GaryF,

We are going in May, could you PM me your information.

Many thanks!
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

GaryF,

水晶宮

I also plan to fly from Shenzhen in July / August to KK or Cebu.

Hi GaryF,

Thanks!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Hi, how much for the ticket if depart from Shenzhen / person? also by which airline?

原文章由 JChan 於 08-4-4 10:32 發表
I also plan to fly from Shenzhen in July / August to KK or Cebu.

水晶宮

今日剛從沙巴回來. 4日3夜, 住sutera harbour resort 的 magellan resort.

而家同大家講下間酒店 & 主要景點
1) sutera harbour resort係好大, 不過我第一日去時, 覺得佢係一間冇 '靈魂' 的酒店, d staff唔笑ge (跟布吉 & Cebu果d差好遠). 我間房個toilet唔去水, call guest service前後兩次, 我坐在間房半個鐘都冇人上到黎幫我整. 到最後我再 call, 同佢講叫佢半個鐘之內搵人fix, 我就去游水. 到我返回房, d dirty water係冇o左, 但係個toilet依然唔係咁沖到水, 再call guest service要換房, 個staff竟然叫個 maintenance staff黎我房多一次, 我親自試比個maintenance staff睇個toilet 點樣去唔到水, 佢都承認係唔掂. 我於是再call guest service, 佢地先至肯換過間房比我..... 新一間房個view比之前一間差, 但係everything alright, 唔洗再煩我, 就算.

到第2日, 去食早餐, d waitress/waiter 有番d笑容.... 之後下午在酒店玩... 又覺得ok.... 不過始終覺得10年前去rasa ria, 果度 warm 好多.

2) 酒店有shuttle bus去downtown, 可能呢個week 唔算peak season, 所以好易book, 1000hrs去book 1300hrs的shuttle 都冇問題.

3) seafood price在downtown可以話係幾高. 如果諗住食seafood, 其實可以幫趁番酒店的buffet dinner, 大人每位加埋tax & service charges, around RM82, 小童below six, free of charge.... 計落在酒店食唔係咁貴.

4) downtown 的食肆, 極力推介little italy (street map 上面會有, 離酒店最遠果個mall 的對面). lunch 時間去 (至到下午5:00pm), 會有set lunch 叫, RM 17.9 include one pasta & 1 iced lemon tea, RM19.9 include garlic bread basket+1 pizza+ 1 cuppicino or soup or salad. 一家3口, 埋單只係RM4x.

5) downtown 果幾個mall....唉, 唔好太大期望. 聽講最大的叫 Centre Point. 呢個mall 唔係咁好行, 好舊, 不過勝在有supermarket, 可以買下d濕碎野. 另外 K K Shopping Mall 都有 supermarket, 個格局似小型 & 舊板 Big C.

6) 天氣, 我去之前check 過weather forecast, 話4 日全部都有thunderstorm. 但係日日都有陽光, 只係下午或者evening會落下雨.

7)出島玩, 一如一位bk 媽咪之前介紹, 其實去一個島就已經夠. 我地去o左manukan island, 船程10分鐘... 夠晒近! 出島費似乎係standard... 我地就幫趁由Magellan 行過去jetty 的 1st booth... 個老闆叫 Nelson. 佢個仔Jason就負責帶我地去Manukan.

charges:
boat trip fees: RM 45 (adult), RM 27 (children over 2) (個人覺得以10分鐘的船程, 我覺得食水幾深!)
park conservation fees: RM 10@ person (我個仔4歲, 冇計錢)

optional fees
life jacket: RM 10
snorkel : RM10 or RM20 (not remember clearly)

refreshment
島上有食肆, 隨個人口味, 亦有bbq 餐. 我地一家3口就冇join bbq lunch. 我地10點出發, 2點就回程. 節目主要係fish feeding. 離jetty 遠處的 '石灘' 有好多魚, 我地就在果度fish feeding. 最好著crocs 呢類sandals, 因為會好 '吉' 腳.

報告暫時完畢.

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-4-4 20:55 編輯 ]

水晶宮

It depends on the date.

http://www.airasia.com/site/ch/tc/home.jsp

原文章由 LongRyan 於 08-4-4 17:41 發表
Hi, how much for the ticket if depart from Shenzhen / person? also by which airline?

水晶宮

由香港各區<>深圳【寶安機場】嘅交通路線:

中港通:http://www.chinalink.hk/co_service_routes16.html(九龍機鐵站>深圳機場)
http://www.chinalink.hk/co_service_routes17.html(深圳機場>九龍機鐵站)

(九龍機鐵站上蓋商場會闢建候機室,市民可先直接辦理登機手續,託運手提行李後上車,到深圳機場後即可登機,乘搭內地航班。)

環島大陸通:http://www.trans-island.com.hk/china-line_szj.htm(灣仔有車去深圳機場)

香港中旅 :http://ctsbus.hkcts.com/routes/hk/hk_airport.html(灣仔有車去深圳機場)

水晶宮

birdbird

Which place is better, Cebu or KK?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我去親都係住rasa ria, 今次book左2晚新wing之後住返舊wing, 好彩呀, o係房見到隻蟑螂, 嘈得2嘈upgrade左我地間房, "賺"左4千幾蚊 , 好贊成你講, rasa ria最吸引我除左facility, 就係staff!
我都見little italy幾多人食, 下次試下先! 我就鐘意去佢後面果間佑記肉骨茶, 超好味(4pm開門)! 另外附近有間味雅海南雞飯, 開7am至5pm
沙巴果d商場.......係咁上下架喇, 今次去center point, 發現3樓有檔rm$3租5分鐘既動物車仔, 俾小朋友坐住可以周圍渣, 雖然係舊舊地不過都幾過癮, 又夠平嘛!
食海鮮我地多數去沙律, 離rasa ria十分鐘, 如果其他酒店去就唔近了, 我地今次去, 叫埋相熟的士司機成家人去, 8大2細都係rm300埋單, 認真抵食
原文章由 birdbird 於 08-4-4 08:48 PM 發表
今日剛從沙巴回來. 4日3夜, 住sutera harbour resort 的 magellan resort.

而家同大家講下間酒店 & 主要景點
1) sutera harbour resort係好大, 不過我第一日去時, 覺得佢係一間冇 '靈魂' 的酒店, d staff唔笑ge (跟 ...

男爵府

Question,

sea cumcumber is ' sea heart'.
no chinese typing in my computer.
I would also go in July, probably around 20 July for at least 7 days, also in STAR.
Dragonair still doesn 't have price for July. Would you book Airasia?

[ 本文章最後由 ALAL 於 08-4-4 23:35 編輯 ]

水晶宮

原文章由 JChan 於 08-4-4 21:43 發表
birdbird

Which place is better, Cebu or KK?

JChan,
Cebu, 我好多年前去. 當時係跟團,
住Shangrila Mactan Resort.
間酒店好正!
跟團4日3夜, 有city tour (其實冇咩睇)
好似有一日出島玩 + bbq lunch
(果次我冇跟到出海, 自己在酒店hea)
酒店個沙灘好大, 而且有好多魚,
就咁行出去, 拋d面包, d魚已經游埋黎.
酒店d staff特別為此
在沙灘準備定d 面包比客人for fish feeding.
另外酒店有shuttle 去 downtown 2個shopping mall
(i) SM & (ii) Ayala.
兩個mall幾靚, 多野食, 亦可以買到野 (以當時的對兌率!)
我果陣時在 cebu 買好多body shop products.

其實沙巴 & Cebu 屬於同一類地方,
如果在沙巴搵間有 '人情味' d ge resort,
我諗感覺會好d.
'人情味', 我指係d staff會主動同你傾下計,笑呀,
介紹節目比你, 而且酒店的各項設施, 係為o左d 客開心...
e.g. 在沙巴Sutera, kid's club,
daily activities, (好似除o左 1st 3 hours 係free之外),
係要收錢... 唔知係唔係咁ge原因,
果度係冇小朋友在kid's club玩.
相反, 在布吉, 酒店的kid's club 係free!
kid's club 好有人氣, 大人都好放心放小朋友在果度玩.

可能沙巴人本身唔係話特別熱情....
在街上走, 你會感覺到.

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-4-5 07:59 編輯 ]

水晶宮

原文章由 Charlotte_mom 於 08-4-4 21:50 發表
沙巴果d商場.......係咁上下架喇, 今次去center point, 發現3樓有檔rm$3租5分鐘既動物車仔, 俾小朋友坐住可以周圍渣, 雖然係舊舊地不過都幾過癮, 又夠平嘛!

Charlotte_mom,
我地去Centre Point 兩次, 兩次都見唔到呢d車仔呀.
如果見到, 我會租比個仔玩.

果度d玩具貴過香港好多 (全都made in China),
不過我都買o左個 '釣魚' 玩具比阿仔在hotel 玩.

男爵府

birdbird,
妳咁快就玩完返黎啦?!
多謝報料! 我相信除左間酒店房之外妳都會玩得好開心?!
咁即係話Magellan都幾舊下? 酒店範圍有無見到炎蛇呀? 我在網上見到有人話呢間酒店出面有好多呀!

男爵府

其實仲想問, 係咪每個島都會有餐廳, 唔駛一定join BBQ lunch呢? 係咪每個島都可以去到先租浮潛用品呢? 全部都會有魚仔埋身? 我見好多人去sapi or manukan island, 如果只去一個島應該去邊個好呢? 要水清沙幼, 多魚仔埋岸邊(因為我細仔得2歲), 同埋唔好有大蜥蝪!!!

Honey & JChan,
pm左啦!

[ 本文章最後由 GaryF 於 08-4-5 08:43 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至