烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-12-02+發表超

原帖由 clyl03 於 14-12-02 發表
大家交流下啫我都係e度學生,你可以入去kenstin屋企摷資料kenstin 見到字唔好罵小 ...
hahaha我已經擅自入左屋摷天書了

沒可能全世界人都遷就自己! 想自己開心,不如自己遷就人、自己改變自己!

大宅

引用:回覆+Hikouki+的帖子看你情況是,凹底是因

原帖由 kenstin 於 14-12-02 發表
回覆 Hikouki 的帖子

看你情況是,凹底是因為下火稍高所致,這個要慢慢調教,下次試下焗到25分鐘後把下火 ...
睇返食譜。。。170度45分鐘呢!
似乎比你的做法高,等我今次試下用150度45分鐘

沒可能全世界人都遷就自己! 想自己開心,不如自己遷就人、自己改變自己!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

無得上下火獨立調教就找東西檔一下下火啦,錫紙是相當有用的工具,試下啦,不過我覺得你可能唔需要墊錫紙,不要過火凹的問題可能自然被解決了。
170度45分鐘,是相對高了,以6寸來講170度約30分鐘已經全熟了,但我建議你用140度40-45分鐘,有時太大火都會唔熟架,因為表面很快被烤至焦硬,反而會擋住裡面空氣的排放,裡面水汽跑不了就會偏濕軟,好似34#那個,我覺得他的應該是溫度偏高,蛋糕還未升到最高點時皮已經焦硬左,一來有阻爬升,二來裡面水汽未排得曬(看它的裂紋不多),蛋糕會偏濕和欠缺彈性。

大宅

引用:無得上下火獨立調教就找東西檔一下下火啦,

無得上下火獨立調教就找東西檔一下下火啦,錫紙是相當有用的工具,試下啦,不過我覺得你可能唔需要墊錫紙, ...
分析得非常有道理!我剛剛用了較早前的食譜,降至150度40分鐘,一樣凹底,表面跟你説的一樣,升得高又很快焦了!今次摺腰比上次嚴重,應該是我徒手脫模按壓造成的⋯
我多加5g低粉仍然覺得內裡較濕,我想是你説的內裡水份被表面鎖住了而太濕。讓我試試用錫紙舖底、用140度焗30分鐘!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

睇來你用石英多士焗爐,這類爐提熱快,咪睇距爐仔細細,好好火氣架,用這種爐能做出現在的戚風蛋糕已經算很不錯了,想要靚非得用大點的爐不可。
摺腰的原因大多因為偏濕,這個可以在食譜上慢慢調節,或加粉或減水,自行決定啦,另外,我覺得你食譜中糖份偏高,糖多了也會偏濕的,我喜歡戚風淡淡的清新味道,最好唔好比任何一樣味道搶了。
其實你已經做得很好了,內部結構平均,應該很好食!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Hikouki 於 14-11-29 發表對

原帖由 clyl03 於 14-11-30 發表
昨晚我教個靚妹做,冇問題wor,160度上下火35分鐘
你個蛋糕咁鬼高架羡慕死人

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

大宅

引用:睇來你用石英多士焗爐,這類爐提熱快,咪睇

睇來你用石英多士焗爐,這類爐提熱快,咪睇距爐仔細細,好好火氣架,用這種爐能做出現在的戚風蛋糕已經算很 ...
我又唔知係咪石英喎。。。我用delonghi 32L的,是你所講的石英嗎?等我再試下逐樣材料調較睇下會否有改善先
你看相好似ok但如果一啖咬落去之後,中間係黐實唔識彈返上黎架

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

我整既戚風完全無問題,但係洗模好大問題!浸左一晚加一朝,仲係要死捽都整唔乾淨,次次都擦到手軟先搞掂,由其係D la位,轉左新模都一樣,平日我一向用油+粉同D模打底,戚風又唔用得,請問大家平日點洗架?

大宅

mickey2013 發表於 14-12-3 11:02
我整既戚風完全無問題,但係洗模好大問題!浸左一晚加一朝,仲係要死捽都整唔乾淨,次次都擦到手軟先搞掂, ...

洗模又無問題喎...
我用個湯碗浸過成個戚風模一晚,用百潔布捽就甩了,無難度丫...
轉角la位會用百潔布個角或者膠刀幫助清洗,但多數就咁百潔布攪掂~

大宅

回覆:kenstin 的帖子

老師老師,請問我之前post 嗰個斑蘭戚風個面縮晒係點解呀? Pls help~~~

男爵府

Hikouki 發表於 14-12-3 11:43
洗模又無問題喎...
我用個湯碗浸過成個戚風模一晚,用百潔布捽就甩了,無難度丫...
轉角la位會用百潔布個 ...

我怕百潔布會整花,我用易潔鑊專用個隻,完全得個搞字

大宅

mickey2013 發表於 14-12-3 12:04
我怕百潔布會整花,我用易潔鑊專用個隻,完全得個搞字

我用3M百潔布,有兩面的,粗面和軟面...基本上浸完過夜用軟果面已經可以輕易捽甩,頑強少少o既就用粗果面...我果隻模又唔怕花喎,銀色的,點省都無事唔怕花~

男爵府

等我下次整完再浸耐D試下,好驚整花 

講開戚風,我下次想整蜂蜜味,我用開個食譜係55g水(液體),咁蜂蜜我該係30g蜂蜜+25g水, 定30ml 蜂蜜+25g水? 30ml蜂蜜會好重身喎?定係蜂蜜(多少隨意)+55g水?? Thanks~

大宅

回覆 mickey2013 的帖子

你可以用小小梳打粉浸下佢先, 跟住就好易洗

別墅

引用:回覆+Hikouki+的帖子看你情況是,凹底是因

看你情況是,凹底是因為下火稍高所致,這個要慢慢調教,下次試下焗到25分鐘後把下火 ...
你好呀!我用160度 焗 40分鐘。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

delonghi 32L應該有上下火獨立開關架?32L已經係大爐了,應該可以整得好靚,慢慢來啦!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 Mitch 的帖子

看到了,就甘看圖就已經看得出這是個失敗的戚風,最大可能係蛋白糊做得唔好,氣泡唔夠力撐起蛋糕體。最好在整蛋糕過程時拍下照片,自己可以翻查看看那部分做得唔夠好。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 tiffanyyeung 的帖子

這溫度正常,可能係相片顏色問題啦。

大宅

引用:回覆+Hikouki+的帖子delonghi+32L應該有上

原帖由 kenstin 於 14-12-03 發表

delonghi 32L應該有上下火獨立開關架?32L已經係大爐了,應該可以整得好靚,慢慢來啦 ...
之前我用舊爐Delonghi得12L焗到戚風面頂上發熱線,會凹底,但內部結構反而較乾回彈夠!而家呢部反而效果仲差過以前,好唔開心

原來我一直mix up左!我部新爐有淨上火,反而無淨下火!之前整唔到日式芝士蛋糕的鬆軟質地,jm教最尾熄上火只開下火,我部機無呢個function所以將你的淨上火混淆了!下次會試25分鐘後關下火的!

Off topic一問,你有無整日式芝士蛋糕經驗?我周圍問人還是未完全成功

大宅

回覆:kenstin 的帖子

睇完各位嘅經驗,尋晚又整多次,成功喇~~~~

kenstin    發表於 14-12-4 09:06

首頁

尾頁

跳至