烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:睇完各位嘅經驗,尋晚又整多次,成功喇~~~~

原帖由 Mitch 於 14-12-04 發表
睇完各位嘅經驗,尋晚又整多次,成功喇~~~~
恭喜晒!
個個都成功。。。我仲未整到靚仔又回彈的戚風

沒可能全世界人都遷就自己! 想自己開心,不如自己遷就人、自己改變自己!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 Hikouki 的帖子

一部正常的焗爐,會是上溫較下溫高15-20%左右,這也是焗戚風最佳的環境,但因為每條發熱線都各有偏差,有可能會使溫度上下一樣甚至下溫高於上溫,這樣需要長時間焗的戚風蛋糕就會顯露出溫度分佈的弱點出來,時間越長越明顯。你之前用的是石英管的多士焗爐,這類爐體積細但火氣大,做出來的麵包蛋糕都會偏乾,你可能較喜歡偏乾的戚風,不如同時調整下配方,減啲水。妳這爐焗日式芝士蛋糕應該很適合,因為夠大,這類蛋糕失敗原因不外乎表面爆裂太嚴重,遇到這情況可以用錫紙檔一檔上火。

大宅

引用:回覆+Hikouki+的帖子一部正常的焗爐,會是

原帖由 kenstin 於 14-12-04 發表

一部正常的焗爐,會是上溫較下溫高15-20%左右,這也是焗戚風最佳的環境,但因為每條 ...
戚風會繼續試減糖減奶同關下火,希望有日能po個完美戚風上來。

另外芝士蛋糕除了裂面問題持續,內裡質地一樣不夠乾身,很濕很重,密度很高,不像其他jm的內裡鬆軟。。。未知有否tips呢

也許你說得對,食譜並不是重點,係做法和烤焗程序。。。很多人跟足做法程序做到但我偏偏試了很多次都未成功,真沮喪

沒可能全世界人都遷就自己! 想自己開心,不如自己遷就人、自己改變自己!

子爵府

mickey2013 發表於 14-12-3 11:02
我整既戚風完全無問題,但係洗模好大問題!浸左一晚加一朝,仲係要死捽都整唔乾淨,次次都擦到手軟先搞掂, ...
我用匙更挖曬模邊的碎食, 冇得浪費, 浸幾個鐘後用牙刷刷, 都OK架

子爵府

kenstin 發表於 14-12-2 09:52

看你情況是,凹底是因為下火稍高所致,這個要慢慢調教,下次試下焗到25分鐘後把下火 ...
KENSTIN sir 好耐冇見了, 你終於出手了

大宅

引用:回覆+Hikouki+的帖子一部正常的焗爐,會是

原帖由 kenstin 於 14-12-04 發表

一部正常的焗爐,會是上溫較下溫高15-20%左右,這也是焗戚風最佳的環境,但因為每條 ...
師傅~~~~我成功喇!無凹底喇!脫模時不知幾緊張,見到個底咁靚尖叫左出黎囉!
腰摺痕情況大有改善,可以再作微調,希望遲d會完美d啦!無盡感激啊!

大宅

回覆:戚風一問

開心得滯忘了放相

大宅

回覆:戚風一問

放涼後切出的橫切面,還可以啦
輕手d拌入蛋白係咪會少d氣泡呢?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

好靚!
輕手啲撈會減少大氣泡,大氣泡容易消泡,這些大氣泡在烤焗過程會產生不可預料的變化,但大多失敗收場,所以要盡量避免,做蛋糕要小氣,做人就要大氣。

大宅

引用:回覆+Hikouki+的帖子好靚!輕手啲撈會減少

原帖由 kenstin 於 14-12-14 發表

好靚!
奇怪d泡主要在蛋糕底的角位(第一張相),已經用竹簽劃過模底的角位都仲係有泡,下次再輕手慢d先!
今次真係勁開心又好滿足

侯爵府

我都整左,第一次整戚風,無想像咁難。

行到水窮處 坐看雲起時

大宅

引用:回覆+Hikouki+的帖子我都整左,第一次整戚

原帖由 Paris 於 14-12-14 發表

我都整左,第一次整戚風,無想像咁難。
恭喜你呀,好靚呀!
我的焗蛋糕歷程真係唔容易,無論戚風定芝士蛋糕,可能我家的焗爐好有個性吧

侯爵府

行到水窮處 坐看雲起時

首頁

尾頁

跳至