烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛焗好一個戚風好軟熟好綿,但濕了一點點,而且回彈唔好,按壓後回彈好少,通常係咩原因呢?

沒可能全世界人都遷就自己! 想自己開心,不如自己遷就人、自己改變自己!

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-11-22+發表剛

原帖由 edith208 於 14-11-22 發表
出爐後,有冇dun下?攤凍好彈架,徒手脱模,禁會回彈。相中係我今日下午做的。
d人話有彈性做得好的戚風可徒手脫,但我一用手按邊就爛了。。。之前凍左都係得面夠乾夠彈,中間同底都係偏軟得滯。。。
你可以share你的食譜和做法嗎

沒可能全世界人都遷就自己! 想自己開心,不如自己遷就人、自己改變自己!

大宅

回覆:戚風一問

忘了說,出爐有dum幾下防止回縮

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-11-23+發表d人

原帖由 edith208 於 14-11-25 發表
唔用果茶的話,水份材料可用牛奶
謝謝!請問呢個食譜係用幾吋模?我得個6吋,份量可能要調整了

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-11-25+發表謝

原帖由 edith208 於 14-11-25 發表
我用8吋模
謝謝!咁我計返6吋比例吧
或者用其他長形器皿分另一個一齊焗又可以嗎?

大宅

引用:+本帖最後由+edith208+於+14-11-26+11:24+

原帖由 edith208 於 14-11-26 發表
嘩,好正呀計埋俾我

edith208    發表於 14-11-29 17:45

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-11-22+發表剛

原帖由 clyl03 於 14-11-26 發表
6吋戚風
蛋3隻
油30
其實我睇返我個譜,同你的差不多,係分蛋法
蛋黃3個
糖20
水2湯匙

蛋白3個
糖50
菜油30

大宅

原帖由 clyl03 於 14-11-26 發表
6吋戚風
蛋3隻
油30
打漏粉50

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-11-29+發表其

原帖由 clyl03 於 14-11-29 發表
係wor!食譜差唔多,你係咪一出爐立即倒扣?
對呀!但都低回彈力弱,面就夠但中間濕又黐所以按完唔回彈

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-11-29+發表對

原帖由 clyl03 於 14-11-30 發表
昨晚我教個靚妹做,冇問題wor,160度上下火35分鐘
好高丫!點解咁直咁高ge,唔似6吋咁ge?

中間有幾條深色痕係咩黎架?其實我上次個戚風表面睇係靚仔的,只係按下不懂回彈。。

大宅

回覆:戚風一問

原來係古力紋!
我這個剛放涼徒手脫模的樣子,條腰又有摺痕了!同埋個底凹左呀,點解呀?
摸上手個蛋糕唔太實淨咁,好似好濕好易爛咁。。。究竟係邊度要改善呢。。。

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-11-30+發表原

原帖由 clyl03 於 14-12-01 發表
不如你再詳細d寫一次你個做法!倒扣有冇凌空離枱10cm高位置?
超過10cm啦!
好,今晚返屋企寫個食譜出黎俾你睇下有咩要改善!thx

大宅

引用:回覆+Hikouki+的帖子看你情況是,凹底是因

原帖由 kenstin 於 14-12-02 發表
回覆 Hikouki 的帖子

看你情況是,凹底是因為下火稍高所致,這個要慢慢調教,下次試下焗到25分鐘後把下火 ...

老師~~~~原來呢度有戚風老師!跪拜請收小女為徒
我個爐無得淨開上火,今晚我po埋details出黎,請到時俾意見,好希望能夠焗到又靚又彈,可以徒手脫模的戚風

大宅

引用:Quote:原帖由+Hikouki+於+14-12-02+發表超

原帖由 clyl03 於 14-12-02 發表
大家交流下啫我都係e度學生,你可以入去kenstin屋企摷資料kenstin 見到字唔好罵小 ...
hahaha我已經擅自入左屋摷天書了

大宅

引用:回覆+Hikouki+的帖子看你情況是,凹底是因

看你情況是,凹底是因為下火稍高所致,這個要慢慢調教,下次試下焗到25分鐘後把下火 ...
睇返食譜。。。170度45分鐘呢!
似乎比你的做法高,等我今次試下用150度45分鐘

大宅

引用:無得上下火獨立調教就找東西檔一下下火啦,

無得上下火獨立調教就找東西檔一下下火啦,錫紙是相當有用的工具,試下啦,不過我覺得你可能唔需要墊錫紙, ...
分析得非常有道理!我剛剛用了較早前的食譜,降至150度40分鐘,一樣凹底,表面跟你説的一樣,升得高又很快焦了!今次摺腰比上次嚴重,應該是我徒手脫模按壓造成的⋯
我多加5g低粉仍然覺得內裡較濕,我想是你説的內裡水份被表面鎖住了而太濕。讓我試試用錫紙舖底、用140度焗30分鐘!

大宅

引用:睇來你用石英多士焗爐,這類爐提熱快,咪睇

睇來你用石英多士焗爐,這類爐提熱快,咪睇距爐仔細細,好好火氣架,用這種爐能做出現在的戚風蛋糕已經算很 ...
我又唔知係咪石英喎。。。我用delonghi 32L的,是你所講的石英嗎?等我再試下逐樣材料調較睇下會否有改善先
你看相好似ok但如果一啖咬落去之後,中間係黐實唔識彈返上黎架

大宅

mickey2013 發表於 14-12-3 11:02
我整既戚風完全無問題,但係洗模好大問題!浸左一晚加一朝,仲係要死捽都整唔乾淨,次次都擦到手軟先搞掂, ...

洗模又無問題喎...
我用個湯碗浸過成個戚風模一晚,用百潔布捽就甩了,無難度丫...
轉角la位會用百潔布個角或者膠刀幫助清洗,但多數就咁百潔布攪掂~

大宅

mickey2013 發表於 14-12-3 12:04
我怕百潔布會整花,我用易潔鑊專用個隻,完全得個搞字

我用3M百潔布,有兩面的,粗面和軟面...基本上浸完過夜用軟果面已經可以輕易捽甩,頑強少少o既就用粗果面...我果隻模又唔怕花喎,銀色的,點省都無事唔怕花~

大宅

引用:回覆+Hikouki+的帖子delonghi+32L應該有上

原帖由 kenstin 於 14-12-03 發表

delonghi 32L應該有上下火獨立開關架?32L已經係大爐了,應該可以整得好靚,慢慢來啦 ...
之前我用舊爐Delonghi得12L焗到戚風面頂上發熱線,會凹底,但內部結構反而較乾回彈夠!而家呢部反而效果仲差過以前,好唔開心

原來我一直mix up左!我部新爐有淨上火,反而無淨下火!之前整唔到日式芝士蛋糕的鬆軟質地,jm教最尾熄上火只開下火,我部機無呢個function所以將你的淨上火混淆了!下次會試25分鐘後關下火的!

Off topic一問,你有無整日式芝士蛋糕經驗?我周圍問人還是未完全成功

首頁

尾頁

跳至