興趣嗜好

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

其實我係想有一個宗教信仰令心靈上有寄托,我相信會令我的心的力量更大。於是我就買左本溫暖人間,但係覺得入面講既佛法唔太明,信基督教可以去教會,甘佛教呢?我應該點樣去接觸佛教?中有一個疑問,就係我覺得佛教好似好迷信甘,好多經講點樣痛苦,好似無基督個啲甘正面的感覺,我唔係想踩佛教,但希望有佛教徒可解答我唔明既耶。

大宅

回覆:有無信佛教的jm

佛理旨在對治身心煩惱, 脫苦。若你對苦沒有體會,何需找尋宗教?

或者可以在溫暖人間找佛學基礎班報讀。又或者志蓮淨苑星期日有個course叫原始佛教與現代人生,講得很明白,簡單。

我覺得佛教是很實用,不迷信,靠自力的宗教。 佛陀是充滿智慧及慈悲的,但坊間有很多人把道教與佛教混淆了。

雖然9月已開始了,但之前一直講歷史,這星期才開始講義理。 你可以試試。

珍珠宮

畀面勳章

思想太複雜, 離佛很遠, 克己復禮為仁, 有仁心就是佛,其實要信佛, 任何時候也可以, 放下執著, 唔需要強求佛理, 對人有善心, 對事唔好太苛求, 先自我修行, 就明白佛理

禁止訪問

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 星星星 的帖子

http://www.hkbuddhist.org/

香 港 佛 教 聯 合 會

珍珠宮

畀面勳章

星星星 發表於 14-11-23 12:47
其實我係想有一個宗教信仰令心靈上有寄托,我相信會令我的心的力量更大。於是我就買左本溫暖人間,但係覺得 ...
你點解會知道有佛教尼樣野?
如果係朋友介紹你咁你可以問返你朋友

溫暖人間入面都有好多道場

你可以上網去搵下進一步資料有好多更新

FB你打''法忍去C''佢係比較后生同埋講野好有趣

深入淺出好0岩我地學佛短時間既人

我自己就覺得學佛係好哲學性既野

迷信只係有好多時D人會將習俗混埋一談

其實因果我覺得係最哲學

隨喜你學佛

珍珠宮

咁你又唔好講到基督教好正面(或者有人會咁覺得,但我一啲都唔覺)。

katherine_2010    發表於 14-12-29 21:47

伯爵府

佛學真係有好多人生哲理
我無宗教信仰
但好仲意佛教故事當中GE意義

公爵府

星星星 發表於 14-11-23 12:47
其實我係想有一個宗教信仰令心靈上有寄托,我相信會令我的心的力量更大。於是我就買左本溫暖人間,但係覺得 ...
1. 認識佛教可以返佛學初班, 例如佛教青年協會都會定期開佛學初班, 返去可以純認識, 無需要信, 亦無人會鼓吹你信

2. 離苦只是佛教期中一個話題, 人生是苦, 咁講是否負面? 這是事實呀, 無話正面負面, 既然是事實, 點解唔面對佢? 況且佛教係可以幫你離開痛苦, 而吾係增加你的痛苦

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

子爵府

引用:Quote:星星星+發表於+14-11-23+12:47+其實

原帖由 天佑我們 於 14-12-28 發表
JM, 我係路過,剛好見到你的回帖,然後去左search 法忍法師的FB, 之後有去聽佢的節目錄音,感覺良好!

大家竟然響網上結緣,真係多謝你!

禁止訪問

引用:Quote:星星星 發表於 14-11-23 12:47 其實

子爵府

虎到金來勳章

http://www.spga.org.hk/

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:有無信佛教的jm? 我想信佛

其實佛理是一套思想哲學,好睇自己經歷修為,無需強求於字裡行間,思想自己一生來去,為何苦為何喜,求內心平安,能離苦自得樂。

珍珠宮

畀面勳章

itdididi 發表於 14-12-29 18:55
JM, 我係路過,剛好見到你的回帖,然後去左search 法忍法師的FB, 之後有去聽佢的節目錄音,感覺良好!

大 ...
我真係好鬼懶所以鍾意聽法忍法c
聽完個人都清淨D

隨喜學佛

有緣交流下

子爵府

佛學不是迷信,是一門哲學。建議你從襌宗入門去了解佛學。可先看六祖壇經,選擇蔡志忠的漫畫版本,比較容易看懂

侯爵府

最簡單上youtube 打佛學,大把法師講法,你睇曬都好長時間。我自己接觸佛學好偶然,但真係影響我一生,我一遇到煩心事,就會上youtube聽下法師講野,好似心理輔導咁,好舒服好坦然。同埋,你所講既負面,其實係佛講究因果,但基本佛最重要就係叫你做個好人,一個隨心既好人,佢無需奉獻,無需六親不認,只需要你持善做人。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:星星星 發表於 14-11-23 12:47 其實

原帖由 天佑我們 於 14-12-28 發表
法忍法師衍陽法師都好正。

男爵府

回覆:星星星 的帖子

佛在靈山莫遠求,靈山已在汝心頭
佛在心中。

公爵府

究竟我是誰 發表於 14-12-29 19:33
法忍法師衍陽法師都好正。
了一法師都好生動