論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

近來我搵緊印傭,昨天還以為搵到個合心水的,點知見三個,三個最後都同我講,之前個僱主比佢星期六晚出去,星期日晚返,請問有無僱主係比佢地overnight 呢?

別墅

回覆:overnight

我估吹水
違法架

子爵府

好媽媽勳章

NEVER

別墅

回覆:星星嘟嘟 的帖子

不可能

翡翠宮

唔會!犯法的

大宅

Never

別墅

但有朋友的親戚真係比佢出去overnight, 之後出事

珍珠宮

引用:近來我搵緊印傭,昨天還以為搵到個合心水的

原帖由 星星嘟嘟 於 14-11-24 發表
近來我搵緊印傭,昨天還以為搵到個合心水的,點知見三個,三個最後都同我講,之前個僱主比佢星期六晚出去, ...
你叫佢返之前個僱主到做啦

大宅

絕對不會.

大宅

Definitely not.

侯爵府

犯法的. Don.t hire them, possible they want to work in wanchai during weekend nights.

You can call to immigration dept to check, for sure it is illegal (for both employer and helper)

子爵府

咁嘅工人質素咁嘅agent,諗都唔好諗。

象牙宮

星星嘟嘟 發表於 14-11-24 23:03
近來我搵緊印傭,昨天還以為搵到個合心水的,點知見三個,三個最後都同我講,之前個僱主比佢星期六晚出去, ...

一樣米養百樣雇主, 不排除無...

有的雇主, 百分百 信任 外傭. 一家人嘛.
外傭 說同樓有位 男土 offer 500.

雇主幫家中外傭出头呢. 自以為我的外傭是好.
不去担憂... 家中外傭會不會 勾老公???
年輕 20-30... 看事情都會很表面.
同情, 愛护需時間觀察, 外傭行為.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

好媽媽勳章

星星嘟嘟 發表於 14-11-24 23:03

我就一定唔比喇, 以前還以前, 我請得佢就要跟我屋企規舉, 話知你前僱主以前比個官你做

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

好憎D工人成日話以前boss比呢樣, 比個樣, 咁好, 就唔使揾過份工啦講埋D無烟大佢

以前個份亞Sir比埋成份人工佢使, 做埋女主人, 訓埋亞Mamm張床添痴線.

大宅

叻叻勳章 爸B勳章

千萬唔好~ 佢可能去灣仔PART TIME.....
LOVE LOVE LOVE

複式洋房

回覆:星星嘟嘟 的帖子

有冇睇新聞吖,點印菲放假出去搵肉金

別墅

引用:犯法的.++Don.t+hire+them,++possible+they

原帖由 dyl 於 14-11-25 發表
犯法的. Don.t hire them, possible they want to work in wanchai during weekend nights.
They also want to work in Hong Kong Island

別墅

我真係好想知比佢地overnights 既僱主的心態

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我工人冇提出過話外出過夜.

我老闆個印傭就有, 因佢有個巴藉老公, 老闆娘話基於人道立場, 比佢出去瞓, 有左BB都唔介意...

我同佢工人講: 全香港得你太太係咁......

主 賜 平 安

首頁

尾頁

跳至