自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

我大學畢業,但英文好差(唔好鬧我:\'( )
其實我覺得好醜醜…
由細到大科科都高分,就係英文搞唔好
所以去到大學成績一落千丈

我好想改善,英文流利的人可唔可以分享一下
或者教下我…?

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

引用:我大學畢業,但英文好差(唔好鬧我:\\\'(+)其

原帖由 kwonglam 於 14-11-26 發表
我大學畢業,但英文好差(唔好鬧我 )
其實我覺得好醜醜…
可以報下course 讀下,或去結識d外國人,同佢地傾多d,睇下英文報紙,查下字典,睇明珠台

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:教我如何改善英文?

睇英文書,睇美劇,老生常談但好有用

wcpcelia    發表於 14-11-27 08:28

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇英文台,英文報紙,打外國人工,識外國朋友

想英文好都係讀、寫、聽、講,
如果你做到以上幾項,包你英文

男爵府

睇英文劇,英文的真人show....不停睇同一 集,直致合埋眼都聽到每一句英文每一隻字,跟住學入面的人講野,當然要知嗰句點解。久而久之,學佐戲裡的人講野文。

語言不是一朝一夕,把這學習變成習慣,u will find out that u learn a lot....

伯爵府

回覆:教我如何改善英文

老套果句,講多D就好架啦,多D同D老番吹下水,睇下老番戲就得,平日生活多接觸英文就ok ,加油

男爵府

睇英文台

子爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

多D同ABC吹水,係得架。我細佬讀書果陣英文次次包尾...依家工作關係日日對住ABC,英文溝通完全冇問題

子爵府

醒目開學勳章

聽多D英文歌,跟著唱。

禁止訪問

大宅

引用:首先要愛上英文

原帖由 cffw 於 14-11-27 發表
首先要愛上英文
其實我好愛佢,但佢唔愛我

大宅

引用:Quote:原帖由 kwonglam 於 14-11-26 發表我

原帖由 Yanlovesnaz 於 14-11-27 發表
可以報下course 讀下,或去結識d外國人,同佢地傾多d,睇下英文報紙,查下字典,睇明珠台

...
我試過工聯會…但都好似唔多改善

子爵府

有d野係天生。。。係hk不易。要好有心機先学到。

你唔见讀int'l school个d先talk better english...就算教中學个d都係hk english.

Take easy. As traditional hk only concern on writing not talking....learn only with english people.

公爵府

引用:我大學畢業,但英文好差(唔好鬧我:\\\'( )其

原帖由 kwonglam 於 14-11-26 發表
我大學畢業,但英文好差(唔好鬧我 )
其實我覺得好醜醜…
點差法? grammar ? oral ? vocab?

侯爵府

引用:Quote:原帖由 cffw 於 14-11-27 發表首先要

原帖由 kwonglam 於 14-11-27 發表
其實我好愛佢,但佢唔愛我
一見鍾情唔得,日久生情一定得,多點時間相處,感情一定有增長
其實你自知英文唔好,已經一定是因為英文有番咁上下啦,見幾多英文爛到……都唔怕公開講公開寫

大宅

我英文都好差
最簡單應該由咩做起?

大宅

我見好多JM比了唔少建議
但我自問我講英文好似google translate
我聽外國人講好努力聽keywords
之後回答就…個外國人好皺眉咁聽
都唔知係grammar 唔好定 發音問題

其實我係咪要先搞好grammar
再搞好發音???或是其他???

大宅

回覆:nightingale 的帖子

我估3樣都中

水晶宮

引用:Quote:原帖由+Yanlovesnaz+於+14-11-27+發

原帖由 kwonglam 於 14-11-27 發表
我試過工聯會…但都好似唔多改善
大學生,點解報工聯會?出面大把更專業嘅course!oral只要肯講唔怕錯,睇美劇的確有用。但我個人認為writing更重要,我4張幾大嬸都努力緊,你都要加油,有志者事境成!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你在本地U grad 嗎? 畢業時有冇考IELTS? 你覺得深定係淺? 如果你覺得深,咁你真係要惡補下,你講英文係唔識grammar 定係好多字唔識講? 如果經濟ok 去上下會話班?

首頁
12345...8

尾頁

跳至