自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由 kwonglam 於 14-11-27 發表其

原帖由 Fion_Chan 於 14-11-27 發表
一見鍾情唔得,日久生情一定得,多點時間相處,感情一定有增長
其實你自知英文唔好,已經一定是因 ...
其實我都係到大學先多左接觸英文
但小學唔好,好少同外國同學仔傾計
我做哂project ,等同學去做presentations
咁來避同掩飾英文唔好

諗返…都幾蠢

男爵府

回覆:kwonglam 的帖子

多睇多聽多講多問

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:睇英文台,英文報紙,打外國人工,識外國朋

原帖由 babyhowie 於 14-11-27 發表
睇英文台,英文報紙,打外國人工,識外國朋友

想英文好都係讀、寫、聽、講,
有實例的,果時識個男人,開公司做生意,但英文唔好,佢好有恒心,晚晚after office hour就拿份報紙出黎讀,仲要大大聲,佢d下屬聽到晒。過得幾年,湊鬼冇難度!但真係要有恆心囉。

大宅

引用:你在本地U grad 嗎

原帖由 rayrayus 於 14-11-27 發表
你在本地U grad 嗎? 畢業時有冇考IELTS? 你覺得深定係淺? 如果你覺得深,咁你真係要惡補下,你講英文係唔識 ...
本地…因為當然al ue 岩岩好e(撞手神)
之後考過ielts…得4.5…無得exchange

大宅

回覆:ac917 的帖子

平啊麻

因為englishxxxx wxxxstreet 好貴
同佢講幾時上堂都得…
但朋友講佢成日爆滿和無位

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:聽多D英文歌,跟著唱。

原帖由 Mimi_Ma 於 14-11-27 發表
聽多D英文歌,跟著唱。
agree

侯爵府

DHA勳章

識外國人係最有效, 可以多講多聽

子爵府

回覆:教我如何改善英文

其實認識下外國人,没有香港人在,會夠膽開口得多

珍珠宮

回覆:教我如何改善英文?

唔上BK,浦英文forum

男爵府

買本中學用的English usage習作,自己操練一下基本先。

由今日開始,全英文台(用英文名幕)。

喜歡的話,可以好似幼稚園學生咁,開始睇read it yourself 系列的圖書。咪睇小d幼稚園圖書,看似好簡單,其實好多常用生字,言句又重複,好易入腦。

每日朗讀報紙。

冬天的味道

男爵府

有乜辨法學好writing?我成日寫唔到好native既句子,自己都覺得港式,有甚麼練習書介紹?

禁止訪問

引用:有乜辨法學好writing?我成日寫唔到好nativ

男爵府

healthymimi 發表於 14-11-27 09:20
唔上BK,浦英文forum
邊d forum 呀~~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kwonglam 發表於 14-11-26 18:59
本地…因為當然al ue 岩岩好e(撞手神)
之後考過ielts…得4.5…無得exchange
IELTS 4.5 以大學程度的確幾嚴重...最差邊份卷?

大宅

引用:Quote:kwonglam 發表於 14-11-26 18:59 本

原帖由 rayrayus 於 14-11-27 發表
IELTS 4.5 以大學程度的確幾嚴重...最差邊份卷?
Writing and listening

大宅

我女出世前我英文差到痺,係完全同人溝通唔到,所以我特別想呀女學好英文,出去學又貴,自己又冇能力教,所以我只讀英文書俾佢聽,包冇錯,當然之前會\"備課\",查晒字典,我每晚讀,經過左一年我己感覺到自己英文進步左超多,同外國人溝通到,但仍須努力,而家就用英文寫日記,盡量用自己想出黎既英文去表達,唔識講會查,學識左就係自己既,特別深刻。

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

我都係上到中四、五先學英文,以前先睇grammar書,係書局買,如: Cambridxx出嘅eng grammar in use, 由elementary level 開始至advanced level,再係咁睇英文節目,同埋先由好淺至深嘅故事書,日日寫英文diary 。係咁死背oral book 的情境用句。暑假係啲多外國人嘅餐廳part-time waitress,試下用學返嚟嘅英文交談,我講錯佢地會教返我點讀。我當年會考同a-level英文都A。呢個係我方法。當然我係好勤力同用心,每有用英文的機會都唔放過。

大宅

睇劇真系好有用 同埋英國文化協會既堂都有用
我中五學歷炸 但系超愛煲劇同細個個事系英國文化協會上過堂
我男朋友系英文人 佢成日都話我啲英文好過好多佢大學畢業既下屬

大宅

引用:睇劇真系好有用 同埋英國文化協會既堂都有

原帖由 Kristine1110 於 14-11-27 發表
睇劇真系好有用 同埋英國文化協會既堂都有用
我中五學歷炸 但系超愛煲劇同細個個事系英國文化協會上過堂
我 ...
我有想過英國文化協會
但佢分得好散,唔知邊個岩我d

琥珀宮

引用:我大學畢業,但英文好差(唔好鬧我:\\\'(+)其

原帖由 kwonglam 於 14-11-26 發表
我大學畢業,但英文好差(唔好鬧我 )
其實我覺得好醜醜…
由細到大科科都高分,就係英文搞唔好
你係對話定書寫問題大d?

首頁
12345...8

尾頁

跳至