自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

回覆:教我如何改善英文?

http://iservice.ltn.com.tw/Service/english/

中英對照,唔明grammer點解咁用就上網search

芭芭拉

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:我大學畢業,但英文好差(唔好鬧我:\\\'(+)其

原帖由 kwonglam 於 14-11-26 發表
我大學畢業,但英文好差(唔好鬧我 )
其實我覺得好醜醜…
由細到大科科都高分,就係英文搞唔好
睇多D英文書。可以由淺入深,揾D英文children books睇先。Harry Potter都係一個好選擇丫。

別墅

引用:我大學畢業,但英文好差(唔好鬧我:\\\'(+)其

其實我覺得好醜醜…
同個鬼佬拍拖,唔洗一年英文lack lack 聲 不過寫作就真係要去讀

大宅

引用:Quote:原帖由 kwonglam 於 14-11-26 發表我

原帖由 summaling 於 14-11-27 發表
同個鬼佬拍拖,唔洗一年英文lack lack 聲 不過寫作就真係要去讀

...
我唔會為左英文犧牲色相

happywindy    發表於 14-11-27 22:57

大宅

回覆:媽咪面 的帖子

Oh … really thank you

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Yanlovesnaz+於+14-11-27+發

原帖由 kwonglam 於 14-11-27 發表
我試過工聯會…但都好似唔多改善
工聯無用嫁,我讀過一堂就無繼續了

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kwonglam 發表於 14-11-26 23:38
我大學畢業,但英文好差(唔好鬧我:\'( )
其實我覺得好醜醜…
我覺得我D英文都係亂咁來...

我估睇英文書會OK

公爵府

畀面勳章

引用:我大學畢業,但英文好差(唔好鬧我:\\\'( )其

其實我覺得好醜醜…
讀中中?

男爵府

引用:Quote:原帖由 木土土 於 14-11-27 發表見你

原帖由 kwonglam 於 14-11-27 發表
其實睇ted有無用?
If u interested in TED, try this

http://tedxtalks.ted.com/video/How-to-learn-any-language-in-si

How to learn any language in six months: Chris Lonsdale at TEDxLingnanUniversity

男爵府

hashtag旅遊勳章

回覆:教我如何改善英文

我都係英文勁差,特別係講同聽

禁止訪問

大宅

引用:Quote:原帖由 kwonglam 於 14-11-26 發表我

原帖由 快樂 於 14-11-27 發表
讀中中?
Yes

大宅

引用:Quote:kwonglam 發表於 14-11-26 23:38 我

原帖由 lovebabe111 於 14-11-27 發表
我自己就中意睇美劇。之後學術方面就請個net一星期一堂傾下,自己做功課比文佢改,又傾多d日常生活,
我十 ...
邊到搵net??

別墅

睇明珠台,一路聽人講,一路睇字幕,中英對照都要望。 聽到特別的,大聲講,不要怕羞。工作上或其他途徑多跟外國人溝通,咩國家都得,不要怕自己講的唔岩文法,口音唔岩, 無人會笑你的。 因為就正如人地外國人黎到香港唔識中文一樣,無人會怪你。 增強信心,自然就會好。 祝你成功

用戶要求終止服務

我呢排都改善緊,因為唔想教壞阿仔啲口音,加上有打算移民

我暫時係靠睇英文故事書同讀故仔俾個仔聽來改善oral同reading。

至於listening,你可以下載voicetube, 入面啲片分哂初中高級,仲有字幕同步show出來, 加上片類都幾多,有ted,有歌,有CNN student news...
一齊努力呀

男爵府

英文要留意睇,聽,点用。。。讀多d報紙最好,又快。

複式洋房

回覆:kwonglam 的帖子

我以前讀中文中學,上大學之後同樣覺得自己英文好唔掂。於是日日上網睇CNN新聞(video果種,因為d字深,無心機睇)。聽得多會好d。出黎做野入左間鬼佬公司,日日都要講,由lalakaka慢慢進步到溝通唔成問題。
經驗之談是要有決心,同埋要迫自己日日聽日日講。如您不是做鬼佬公司,可以去參加d外國人活動(例如去外國人教會,或者多d去多外國人住的地方玩)。小小分享希望幫到您。

大宅

每日睇一段英文新聞,pearl 或 BBC 等,
每日五分鐘都得,包你一年後英文勁到嚇親你以前啲老師~

大宅

kwonglam 發表於 14-11-27 08:36
我見好多JM比了唔少建議
但我自問我講英文好似google translate
我聽外國人講好努力聽keywords
外國人但係咪講緊 native 先?唔係嘅話佢哋好多啲英文都好差㗎喎~

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

我的女兒為了令自己對英文進步,(主動)會成日聽英文歌。
而我為佢報了一個 1 :1 的英文老師,她們不是操卷式,只是全英文交談,在全無壓力下,女兒的㑹話和聆聽就㑹自信心大增了起來!(老師唔只得個講字,她㑹有作文、捉錯處等⋯)大家不要pm 我,因為老師已經 full 晒!我這樣説係想分享,女兒英文進步的原因。英文唔同敷學,英文係要浸番嚟而數學係要明同操卷至㑹好。

首頁
23456...8

尾頁

跳至