自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

healthymimi 發表於 14-11-27 09:20
唔上BK,浦英文forum
有無英文FORUM 可以介紹下呀咁?

男爵府

引用:其實我都想學,近排識咗一個外籍老師,佢肯

原帖由 706BB 於 15-01-07 發表
其實我都想學,近排識咗一個外籍老師,佢肯一對一教我,每星期一堂,收$350,我覺得好抵,但我朋友話一星期 ...
可以介紹給我嗎?thanks

淡而無味

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 706BB 於 15-01-07 發表其實

男爵府

BK Milk勳章

kwonglam 發表於 14-11-26 23:38
我大學畢業,但英文好差(唔好鬧我:\'( )
其實我覺得好醜醜…
由細到大科科都高分,就係英文搞唔好
首先要唔怕醜, grammar錯唔緊要,最緊要有膽講出嚟.
真正嘅外國人或abc係唔會捉你grammar (文書另計). 只有裝模作樣嘅人先會捉你grammar.

當然你要不斷改正錯誤, 但你肯講一定學得快好多.

又放假!!!

水晶宮

其實我都想學,近排識咗一個外籍老師,佢肯一對一教我,每星期一堂,收$350,我覺得好抵,但我朋友話一星期 ...
一星期一堂,但學幾多個hour?

you completed my life <3

男爵府

有啲教會有平平地英文學, 但我未搵到.

英國文化協會我覺得貴, 大家有無其他地方介紹?

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 706BB 於 15-01-07 發表其實

禁止訪問

引用:有啲教會有平平地英文學, 但我未搵到.英國

水晶宮

引用:Quote:原帖由+xxamiamixx+於+15-01-07+發表

1hour
Anyone u can practice with except eng lesson?

you completed my life <3

水晶宮

jennyjenyjay 發表於 14-11-27 09:58
我女出世前我英文差到痺,係完全同人溝通唔到,所以我特別想呀女學好英文,出去學又貴,自己又冇能力教,所 ...
可唔可以介紹下讀咩書呢?!

大宅

引用:Quote:jennyjenyjay 發表於 14-11-27 09:58

原帖由 Chirley 於 15-01-07 發表
可唔可以介紹下讀咩書呢?!
初開始主要係大圖少字既故事書,小朋友通常一個故事讀幾次都唔厭,自己會愈讀愈順,之後慢慢增加字數

複式洋房

引用:我大學畢業,但英文好差(唔好鬧我:\\\'(+)其

原帖由 kwonglam 於 14-11-26 發表
我大學畢業,但英文好差(唔好鬧我 )
其實我覺得好醜醜…
由細到大科科都高分,就係英文搞唔好
好睇樓主你想專注邊樣,要grammar寫文好就睇多d書,

要講得流利最直接一定係去外國住一頭半個月完全冇中國人係身邊,包你2個月lack lack聲!

沒得咁灑脫話走就走而又最快咪搭下身邊朋友d外國fd囉,

最緊要係夠膽講,唔好一句起兩句止。

大宅

你不如DOWNLOAD十季FRIENDS黎睇啦. 寓學習於娛樂先能持久﹗
因為又好睇又好笑, 睇完十季再返睇, 但搵英文字幕版, 再下一次LOOP就搵冇字幕版, 包你聽同講進步神速﹗

大宅

回覆 happyfamilybaby 的帖子

之前去報咗兩期又覺得唔算太貴,計埋都係百幾蚊一堂,同其他教育機構比仲平少少。同埋我覺得會話比起以前進步得最多,因為上堂有好多時間畀你去練Oral,同埋做Group discussion,我見到佢地一月有個免費工作坊,你可以去玩吓試吓岩自己再報

男爵府

無論咩年紀閱讀一定係最好的方法, 英文差可由teenage fiction睇起, 去pageone/metro行下! 另外listening同spoken english一定睇電影/youtube, 搵D好鍾意的video (e.g. movie trailer, interview etc) 由一開始聽5明不斷聽直到明, 但未必人人都得只係因為我對我鍾意的video我係不會覺悶的 grammar用cambridge grammar in use, 由elementary做起一定有進步. 但要記得語言係要浸, 一時三刻係不會有太大果效

侯爵府

可唔可以介紹外藉老師比我
我想練oral為主,

Btw其實你一星期一次唔會無用

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

重後生..不如去英澳工作假期...係果邊自己照顧自己又要搵食...英文會好快上手...

當然...我會覺得..你大學畢業...爛船三分釘...聽講得再差..基本生活應該TAKE CARE到自己的....
當你係全英語環境...一定進步得快過你係HK

禁止訪問

大宅

我呢英文都唔好 真係要立定決心學好佢

首頁

尾頁

跳至