論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問工人做滿四年、不與她続約、也不再請人、要給遣散費嗎?

我代朋友問的、那工人不好的、不可介紹。

複式洋房

要, 你唔好同佢講你唔請人, 佢追唔到你,

3991    發表於 14-11-28 14:00

大宅

回覆:工人做滿四年、不與她続約、也不再請人、要給遣散費嗎?

你話,唔續約,會請其他人,到時你揀來揀去d姐姐都唔岩心水,最後決定唔請,咁佢都走咗啦

男爵府

回覆 kintokinto 的帖子

吓, 我姐姐都係做咗4年了不再跟佢續約,但我已同佢講不再請工人姐姐了,咁是否要給遺散費呢.謝謝!!

男爵府

遺散費點計算??
thanks!!

禁止訪問

大宅

如果只完兩年一合約呢?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

引用:如果只完兩年一合約呢?

原帖由 midong 於 14-11-27 發表
如果只完兩年一合約呢?
要,做滿一個合約,即24個月,如你之後唔再請工人就要俾遣散費。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:請問工人做滿四年、不與她続約、也不再請人

原帖由 elsalam 於 14-11-27 發表

外傭邊有遺散費比㗎. 做香港外傭僱主咪好唔得掂.
你都一心諗住唔用. 續唔續跟本不用同佢多加講解釋喇. 到完約唔同佢傾側側博就知喇.

唔通佢會上你門睇你新工人到未咩.

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:請問工人做滿四年、不與她続約、也不再請人

原帖由 elsalam 於 14-11-27 發表

deleted

大宅

有朋友就係唔再同約滿4年既姐姐續約,話自己湊番小朋友.
個姐姐叫僱主寫番封推薦信俾佢,等佢易D搵工。
結果個姐姐就係攞住呢封信,向朋友追討遣散費。

男爵府

elsalam 發表於 14-11-27 15:49

可以講吓點解不與她続約?係佢差或是自己不需要用?

複式洋房

回覆 9394mama 的帖子

我自已覺得工人真係追你長俸, 你可以直接同工人講, 驚你唔開心, 所以同你講唔請工人! 而家我等緊工人到港又或者搵緊工人囉. 因為勞工處網頁寫明, 半年內找新人補替位置都不用付長俸.

民房

回覆:kintokinto 的帖子

工人剛於去年十月續第二個合約,但我係今年五月開始冇做嘢,打算過年後提早吾要個工人,我會俾一個月通知,係咪都要俾遺散費呢?

伯爵府

邊有遣散費尼樣野?一個約兩年,完約不需要支付什麽費用,長期服務金就做滿5年以上,即做完三個約就合資格.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

工人只要做滿2年, 僱主因為裁員, 即取消工人職位唔再請工人, 就要俾遣散費工人。

伯爵府

合約兩年,唔係包一世,兩年未完,可一個月通知解僱,都無需"遣散費"
如不一個月通知就補一個月人工,
完約不續是無需補錢,不過要俾單程機票和回程交通津貼百多元

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有關勞署遣散費之資料, 詳情可閱勞署網頁第8章, 8.1

http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

大學千萬唔好同工人姐姐講因唔再用姐姐所以唔同佢地續約,不論年期都要比遣散費,只要你話你會再搵人,甚至話有熟人介紹姐姐,甚至話再簽佢要比長服無咁多錢,所以不能同佢續約啦。全世界只有香港係咁白痴,多得政棍幫外傭爭取哂所有對外傭有利既野。

大家唔好踩外傭陷阱,同佢地講唔再請人真係要比遣散費㗎!到時上勞工處就麻煩啦。

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

pooh仔 發表於 14-11-27 23:35
外傭邊有遺散費比㗎. 做香港外傭僱主咪好唔得掂.
你都一心諗住唔用. 續唔續跟本不用同佢多加講解釋 ...
點會無? 佢地都係受同一套香港法例保障的.
總之做滿兩年, 僱主唔同佢續約, 又唔再請外傭, 咁就要俾遣散費....

首頁

尾頁

跳至