自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞仔話: 我鐘意爸爸,因為佢任我打機、睇電視 同埋食 朱古力。
媽媽只需一半關心我,應該淨系幫我對功課、執書包。咁我就唔駛煩改正 或者 執漏嘢比老師罰。
媽媽唔好再管我溫書,最憎人叫我溫書,我唔要學識d嘢。留班、留堂 、罰小息都無所謂。
反正老師夠鐘收工就會放我走,奈我唔何 !

原來,有遊戲機、玩具、電視、糖果 任玩任食。
唔駛小朋友做好功課、 學好知識 做人處事,就是好父母!

子爵府

小朋友係咁架喇,鍾意玩多過做功課就梗的~唔好擺係心。

ada.sfng    發表於 14-11-27 18:01

子爵府

畀面勳章

回覆:亞仔話……亞媽超傷心!

爸媽尺度差太遠了

大宅

我覺得爸爸應該同媽媽同一陣線至得喎

大宅

引用:我覺得爸爸應該同媽媽同一陣線至得喎

原帖由 velma 於 14-11-27 發表
我覺得爸爸應該同媽媽同一陣線至得喎
完全做唔到,條賤男系出面滾到飛起,終日不在家! 難得返到嚟就用遊戲機嚟買仔歡心!

家家公主    發表於 14-11-27 18:11

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

曾經睇過一套粵語殘片叫「家教」,
戲入面係講一個後母點「教」大佢兩個仔,
一個係大婆生,一個係親生。
呢個亞媽,從小就好縱個大婆仔,
對自己個親生仔就好嚴格!
旁人眼中以為呢個後母對大婆個仔疼愛有加,
人人讚賞!
結果,到兩個仔長大成人,
親生仔就大學畢業,事業有成;
而大婆仔就俾佢縱到一事無成,
仲做盡壞事!

你可以同囝囝分享呢套戲,
表面對你好,並唔係真正為佢好,
相反對佢嚴厲苛刻,其實係為佢好!

偷懶喵星人    發表於 14-11-27 20:07
家家公主    發表於 14-11-27 18:12

珍珠宮

我大果兩個都係咁,無得硬碰。。。
同糖,遊戲機鬥無得比,輸9條街。。。

唯有等佢撞下板。。。
再睇下爸爸肯唔肯妥協。。。

既然佢地唔需要媽媽,
我一樣都唔會幫佢地做。。。
無謂粗心,媽媽唔係工人,
點解要幫佢洗衫煮飯。。。。

用戶要求終止服務

引用:亞仔話: 我鐘意爸爸,因為佢任我打機、睇

原帖由 KIKI678 於 14-11-27 發表
亞仔話: 我鐘意爸爸,因為佢任我打機、睇電視 同埋食 朱古力。
媽媽只需一半關心我,應該淨系幫我對功課 ...
小朋友呢啲說話唔需要太上心,因為小朋友好直接,只要玩同快樂,所以有得玩就ok

正如無益嘅嘢永遠都係最好食㗎道理一樣,薯片、煎炸嘢、雪糕、零食,有邊個小朋友唔想只食呢啲唔洗食飯,但大人知道唔得,小朋友唔會明白

有時童言真係幾傷人,我姨甥女就當住我家姐面前同我講:「媽咪好無用,因為佢無揾錢返嚟」,我即刻同佢講:「一個人有無用唔係用錢去定,你都無揾錢啦,唔通你又好無用咩?你想你媽咪去揾錢,定係陪你玩?揸車帶你四圍去玩?如果你媽咪去咗揾錢,就無人陪你做功課,無人帶你去迪士尼,無人教你跳舞,你係咪想咁?」,然後姨甥女即後話唔好,跟住同我家姐道歉

小朋友出口,正正因為係最單純最直接,往往係最傷人,要慢慢令佢地明白父母做嘅都係為佢地好

慢慢來,加油

家家公主    發表於 14-11-27 18:13

用戶要求終止服務

引用:亞仔話: 我鐘意爸爸,因為佢任我打機、睇

媽媽只需一半關心我,應該淨系幫我對功課 ...
小朋友呢啲說話唔需要太上心,因為小朋友好直接,只要玩同快樂,所以有得玩就ok

正如無益嘅嘢永遠都係最好食㗎道理一樣,薯片、煎炸嘢、雪糕、零食,有邊個小朋友唔想只食呢啲唔洗食飯,但大人知道唔得,小朋友唔會明白

有時童言真係幾傷人,我姨甥女就當住我家姐面前同我講:「媽咪好無用,因為佢無揾錢返嚟」,我即刻同佢講:「一個人有無用唔係用錢去定,你都無揾錢啦,唔通你又好無用咩?你想你媽咪去揾錢,定係陪你玩?揸車帶你四圍去玩?如果你媽咪去咗揾錢,就無人陪你做功課,無人帶你去迪士尼,無人教你跳舞,你係咪想咁?」,然後姨甥女即後話唔好,跟住同我家姐道歉

小朋友出口,正正因為係最單純最直接,往往係最傷人,要慢慢令佢地明白父母做嘅都係為佢地好

慢慢來,加油

伯爵府

引用:Quote:原帖由+velma+於+14-11-27+發表我覺

完全做唔到,條賤男系出面滾到飛起,終日不在家! 難得返到嚟就用遊戲機嚟買仔歡心!

...

珍珠宮

我仔都係超中2爸爸⋯ 因為爸爸不會鬧(打)佢地

複式洋房

小朋友直接,佢地最緊要開心

男爵府

引用:Quote:原帖由 KIKI678 於 14-11-27 發表亞

原帖由 Hawatsuki 於 14-11-27 發表

正如無益嘅嘢永遠都係最好 ...
同意,題外話,你真係一個好姨姨

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 Hawatsuki 於 14-11-27 發表

原帖由 henry102 於 14-11-27 發表
同意,題外話,你真係一個好姨姨
因為我真係好鍾意同小朋友溝通,鍾意佢地夠直接,唔洗左諗右諗

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:曾經睇過一套粵語殘片叫「家教」,戲入面係

原帖由 babyhowie 於 14-11-27 發表
曾經睇過一套粵語殘片叫「家教」,
戲入面係講一個後母點「教」大佢兩個仔,
一個係大婆生,一個係親生。

大宅

引用:Quote:原帖由 KIKI678 於 14-11-27 發表亞

原帖由 Hawatsuki 於 14-11-27 發表

正如無益嘅嘢永遠都係最好 ...
你講得好好

男爵府

一般媽媽都脾氣暴躁,比你簡都簡個正常的老闆。

大宅

回覆:KIKI678 的帖子

子爵府

佢終會明白你既 加油

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至