自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:亞仔話……亞媽超傷心!

惡攪

男爵府

回覆:KIKI678 的帖子

小朋友仲細,唔識分邊啲好與壞,大個會知道的,不要太放在心上

伯爵府

引用:亞仔話:+我鐘意爸爸,因為佢任我打機、睇

原帖由 KIKI678 於 14-11-27 發表
亞仔話: 我鐘意爸爸,因為佢任我打機、睇電視 同埋食 朱古力。
媽媽只需一半關心我,應該淨系幫我對功課 ...
一個做嚴 一個做鬆 係甘架啦 個個小朋友都係中意好人架啦

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:亞仔話:+我鐘意爸爸,因為佢任我打機、睇

原帖由 KIKI678 於 14-11-27 發表
亞仔話: 我鐘意爸爸,因為佢任我打機、睇電視 同埋食 朱古力。
媽媽只需一半關心我,應該淨系幫我對功課 ...
你C6好唔掂,咁樣縱個仔,只會害左佢。

我成日苦口婆心同仔女講解沉迷打機嘅壞處,搵埋研究報告同佢地分析。佢地雖然仲係好鍾意玩video games, 但至少明白點解我要limit the time咯。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 KIKI678 於 14-11-27 發表亞

原帖由 Hawatsuki 於 14-11-27 發表
小朋友呢啲說話唔需要太上心,因為小朋友好直接,只要玩同快樂,所以有得玩就ok

正如無益嘅嘢永遠都係最好 ...
你講得好好呀! 如果我個女有一日咁同我講我都會咁答佢!

男爵府

回覆:亞仔話……亞媽超傷心!

其實唔需要太擔心呀,小朋友一定吃喝玩樂行先,邊個同佢玩有糖食就好。但當慢慢同佢傾得多,再教育佢就會知道你係錫佢先管束佢,爸爸媽媽用唔同嘅方式嚟錫佢啫。
分享小小,我姨甥現時12歲,佢細個時有一次同佢傾計玩遊戲時,姨甥話覺得媽媽麻麻地錫佢,覺得爸爸唔係對佢好。咁家人知道咗之後就同佢傾計了解問題,慢慢令佢知道咩叫錫佢。咁我身為長輩亦有同小朋友傾,我好錫佢,但亦會鬧佢同打手板,再解釋佢知點解我哋咁做。多年後嘅今日,姨甥知道唔係淨係有嘢玩有嘢食先好,佢識得分是非。同父母,同我嘅關係亦好好,出街我會繞住佢隻手,有嘢食都會繼續互食口水尾分享,學校有咩事發生,參加過啲咩,有咩開心都會同我哋分享。

俾多啲時間耐性同佢傾啦,到時一定明白做媽媽點會唔錫佢。加油!

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:小朋友係咁架喇,鍾意玩多過做功課就梗的~

原帖由 rebornarmy 於 14-11-27 發表
小朋友係咁架喇,鍾意玩多過做功課就梗的~唔好擺係心。

simple is the best~

首頁

尾頁

跳至