跳至

首頁

尾頁

別墅

bb快6個月,仲喺食得5安奶,多d都食唔到,真怕她營養不良,她只得15磅!有冇bb都一样?

別墅

原文章由 sumshan 於 08-4-1 23:00 發表
bb快6個月,仲喺食得5安奶,多d都食唔到,真怕她營養不良,她只得15磅!有冇bb都一样?

我o個個都係, 仲要係最多5oz 救命~

大宅

我個個仲唔係餐餐食到5安添,有時4.5安,有時冇添,佢得12-13磅到,但起碼佢依返自己條生長線生長姑娘都話冇問題。

複式洋房

我阿b都係咁,本來上個月試過可以食到最多6安,但唔知點解最近愈食愈少,有時只食到3.5安,佢宜家就快6個月都只係得14磅多d咋,真令人擔心

大宅

畀面勳章

我亞B都系吃五安,有時仲吃唔曬添,我都驚佢唔夠營養,依家一日吃兩餐糊仔,三餐奶,吃小小果汁,應該OK ga 都有16磅,出世時7.5磅,姑娘都話OK,姑娘話唔系睇佢吃幾多,系要睇佢吸收幾多WO

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

陪月勳章

你哋d bb都好吖,食得5oz都有13-14磅.我個b食到7oz奶,主要人奶,4個月去健康院連3percenta條線都掂唔到得嗰唔夠11磅,所以都冇刻意戒夜奶.就嚟6個月希望重番d啦.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

hi siukao

我BB都係呀...
食就食到6-7oz (全人奶), 但唔吸收呢...
4個月時由50%跌落去10%, 擔心死我
我都係無刻意同好佢戒夜奶, so 超辛苦~~

原文章由 siukao 於 08-4-2 09:39 發表
你哋d bb都好吖,食得5oz都有13-14磅.我個b食到7oz奶,主要人奶,4個月去健康院連3percenta條線都掂唔到得嗰唔夠11磅,所以都冇刻意戒夜奶.就嚟6個月希望重番d啦. ...

大宅

我唸真係唔係睇佢飲幾多oz架, 係睇佢吸唔吸收架, 我個都係由4個月左右先飲到5-6oz, 到而家5個月多d又壓奶, 有時只飲3-4oz, 糊仔都係食細半碗仔, 都唔係多, 但係佢4個半月時去健康院磅重都已經有16.6磅, over 90%線, 佢一向飲奶都唔算好多, 普普通通, 但都好重磅下, 我唸係佢比較吸收呀! 所以唔一定飲得多奶就重d既!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我bb五個月多一個禮拜都係得13磅..食五安士人奶..
都唔知有咩方法佢會重d...而家我要keep 住見醫生..唉..
攪到我好鬼擔心..唔知係咪因為訓得唔好呢

男爵府

唉,我阿b過幾日就6個月大o勒,但係好多時都只係食到3安幾奶(人奶/奶粉),佢依家大概12磅半重,由出世到依家穩守3rd percentile 之下(連條線都"high"唔到)。 不過見佢精精神神,健康院d醫生、姑娘又話OK,應該冇問題掛。

別墅

我bb下星期便 6個月大,衣家仲係食4oz奶, 有時食唔晒, 好擔心佢唔夠營養, 因為我覺得佢好瘦.
上星期開始比佢食粥仔,apple 蓉, 希望佢快d長肉啦.

男爵府

我b明天就6個月la,明天去打針,佢啱啱個次食左1.5安,可惡! 但糊仔佢食得好好wor,but bb 4個月時都有16磅,我諗佢宜家都有18,19磅gei

別墅

yanyanma,
你每餐比bb吃幾多米糊呀?用幾多安奶來開糊?

大宅

畀面勳章

原文章由 sumshan 於 08-4-2 22:23 發表
yanyanma,
你每餐比bb吃幾多米糊呀?用幾多安奶來開糊?

每次吃小半碗仔,應該有五六安,一日兩次,糊仔系亞媽佢自己磨,過程有D複雜,我唔系好識。因為我之前買過某牌子的糊仔,用自己D奶開,亞B吃左有D熱氣,嗅嗅有D硬,所以之後就吃自製米糊,無用奶開,用普通水,比好小好小好小糖,佢吃左都OK,便便都跟返以前一樣。
今天我想用番薯整成蓉比佢試下,唔知得唔得,OK o既話再同大家會報

大宅

畀面勳章

ooo My daughter is a fat girl, she already have 20 lbs lo~~
She was also feeding 5oz too, some time not enough , but I just let her, since she is too fat laa
5 oz for 4 time a day (24 hours), the last feed will be mixed with 5 oz formular milk and breast milk.

複式洋房

我bb而家20 lb, 在2個時係90%條線, 4個月時就係97%條線.. 哈哈~~ 所以都唔敢再加奶比佢,哈哈~~~ 而家一日4-5餐奶 (每餐220ml, 即7安多d),一餐固體食物,暫時都ok~

[ 本文章最後由 sany 於 08-4-4 00:01 編輯 ]

複式洋房

回覆 #1 sany 的文章

My boy is 6 month today. He eats 5 times a day, average 6-7.5 oz. He also takes 2 solid meal (lunch & dinner). But he still weighs only 16.5 lbs. I just wonder where all the food gone? He is under the 50% line. But the doctor said that as long as he is healthy, I don't have to worry too much about his weight. Some babies are genetically 'skinny' (mine is one of them) Not much you can do about it.

大宅

我BB十五磅,一日四餐,每餐平均六安奶,中五個餐餵多少少米糊。

複式洋房

OK la. Don't worry. Friend says BB will have a hate-milk period. My BB is about 15lb, 4oz per meal and I still keep 6 times per day. Can't drink too much each meal, so keep every 3 hours per meal. This month, I add one BB food in the afternoon.

首頁

尾頁

跳至