自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我以前都有玩online game, 雖然都會追求好玩既game, 但都唔係咁呀?! 呢d作奸犯科既野都要體驗黎玩?! 雖然設計game係有自由, 但d人可唔可以唔好濫用自由呢樣野...唔係話要咩高道德, 但都唔係咁呀?!

https://hk.news.yahoo.com/召妓game讓機迷體驗劫殺-222026529.html

【太陽報專訊】近月多款高清次世代遊戲機相繼推出,遊戲生產商亦相應推出立體、恍如真實畫面的電子遊戲,當中一款標榜可「親身」召妓的遊戲備受爭議,遊戲內容包括殺妓及搶肉金,有渲染暴力及色情的情節,吸引不少年輕Game迷躍躍欲試。前淫審處審裁委員直指,有關電子遊戲內容屬第二類(不雅)物品,不適合青少年購買,惟目前本港法例並未規定電子遊戲在發布前必須送檢。 有立法會議員批評,電子遊戲內容愈出愈離譜,建議當局除修改法例,亦應作售前評級。

「入Game第一時間梗係去試吓親身召妓啦!」大批八、九十後機迷近日於網上大談一款最新版本的電子遊戲,由於加插了召妓情節,吸引不少機迷試玩。有網民更直言,最多人關心的是可以看清妓女的樣子。

該新版本遊戲更以第一身視點作賣點,無論搶劫、殺人,甚至召妓情節,都可以由遊戲主角的親身視野進行。有遊戲網站亦以此作招徠,發布「第一身召妓測試」視頻。有機迷更在網上教路,指與妓女交易後可將其殺死,以便搶回所付肉金。

第一身視點車震

記者試玩後發現,遊戲內不乏裸露及性交畫面。除遊戲主角可伸手觸碰全裸脫衣舞女郎外,亦可以第一身視點與妓女在車上交歡,期間玩家的手掣會相應震動,更會播出呻吟聲,如同真實性交場面。

縱然有關遊戲如此過火,不少電玩遊戲店舖仍如常出售,更在店外播放,任人試玩,並無貼上任何警告字眼。在深水埗的電玩遊戲店舖,記者看見不少青少年及穿着校服的學生向店員詢問有關遊戲,店員均來者不拒。除了有關電子遊戲,多款曾被批評有渲染黑社會、暴力及色情之嫌的電子遊戲亦在旺角、深水埗等遊戲店有售。

「車震、口交嘅情節都會令玩家直接聯想到淫亂場面,審裁角度絕對唔適合青少年。」曾任淫審處審裁委員的教育政策關注社主席張民炳表示,有關電子遊戲已屬禁止讓十八歲以下人士閱讀的第二類(不雅)物品,當中明顯教人召妓的情節,涉及不道德行為,加上召妓後把對方踢落車,更是渲染暴力及色情,「情節令玩家太投入,會影響佢哋好深。」

「青少年喺遊戲入面取得成功感,但現實中得唔到相同滿足,落差會好大。」香港青年協會督導主任徐小曼表示,現時電子遊戲並無分級或法律規管,令青少年易於接觸各類型暴力遊戲,「影響佢哋對兩性關係嘅睇法,令佢哋以為同異性發生關係係好普通。」她指當家長發現子女玩涉及暴力或色情的電子遊戲時,不要立即強行關機或指罵,應解釋遊戲內情節不適合他們。

法例未規定送檢

然而本港法例未有規定電子遊戲必須在發布前送檢,立法會議員王國興批評,政府遲遲未有立法規管電子遊戲,採取放任政策,「唔規管暴力或色情遊戲,只會荼毒青少年,情況繼續惡化。」

王認為當局有必要檢討及修改法例,亦應作售前評級,嚴謹執行及巡查檢控。

電影、報刊及物品管理辦事處發言人表示,該處至今未有接獲相關電子遊戲投訴。但一○年一月至今年一月,該處曾向一電子遊戲發布人作出檢控,最後被法庭裁定發布不雅物品而被判罰款。期間亦接獲四宗暴力或不雅的投訴,惟經調查後不成立。而任何人未有依法例規定發布第二類(不雅)物品,首次定罪最高刑罰是罰款四十萬元及監禁十二個月。

相關新聞:
業界:僅藝術表演手法
長期接觸恐潛移默化

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:乜而家d online game恐怖到咁!! ---召妓GAME讓機迷體驗劫殺

邊度出?

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆:乜而家d online game恐怖到咁!! ---召妓GAME讓機迷體驗劫殺

Gta?

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:Chirley 的帖子

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

設計同生產既人真係好變態

水晶宮

jtw_ki 發表於 14-11-28 13:55
Gta?
估gta ps4版。
但gta 都出到5, 先講?

侯爵府

BK Milk勳章

引用:我以前都有玩online game, 雖然都會追求好

原帖由 Chirley 於 14-11-28 發表
我以前都有玩online game, 雖然都會追求好玩既game, 但都唔係咁呀?! 呢d作奸犯科既野都要體驗黎玩?! 雖然設 ...
噤受歡迎
都係因為D雄性生物全用下體 思想

大宅

而家D GAME就靠呢D上位LOL

侯爵府

好媽媽勳章

玩e d game最後得唔到真正滿足,d細會唔會去犯案

翡翠宮

僅藝術表演手法

大宅

畀面勳章

咁變態? 呢D GAME好易教壞細路~

水晶宮

Chirley 發表於 14-11-28 13:47
我以前都有玩online game, 雖然都會追求好玩既game, 但都唔係咁呀?! 呢d作奸犯科既野都要體驗黎玩?! 雖然設 ...
GTA ???

珍珠宮

回覆 Chirley 的帖子

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Chirley 發表於 14-11-28 13:47

睇你點睇啦,其實如果真係要講,
super mario 走去殺龜,
瑪莉奧賽車就係馬路上丟垃圾都可以講到好過份,
分得到現實同遊戲就得啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我以前都有玩online+game,+雖然都會追求好

原帖由 Chirley 於 14-11-28 發表
害死d𡃁仔

首頁

尾頁

跳至