家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

岩岩買左樓,按9成, 235萬買入. 岩岩開始供緊.
如果計劃遲下(希望3年內)會買多個單位,
希望/假設300萬以下
想問下我要儲幾多首期先有可能買到?
好想比個目標自己, 不過唔係好識計呢條數,有冇jm知道啊, 謝謝各位

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:買第2層樓

如果辣招冇變, 第二層最多按7成, 預計:
3成首期, 如果放租就要5成
双倍印花税, 300~400萬樓價要9~18萬
佣金律師等大約5萬
装修維修費
如果用第二個人名買印花税就可減半

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:岩岩買左樓,按9成, 235萬買入. 岩岩開始供

原帖由 shirley10212004 於 14-11-28 發表
希望/假設300萬以下
努力儲蓄,3年後再諗,剛先買樓,仲要按九成.....

樓價不一定3年後,都在上升軌~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 shirley10212004 於 14-11-28

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

momojoyse 發表於 14-11-28 18:36
現樓都要按9成咁快想第二層樓,係咪真係想多左呢,到時先算啦
AGREE

男爵府

大宅

回覆:shirley10212004 的帖子

如果2公婆分開買即係同而家一樣,最緊要唔好聯名買第一層摟,甘就可以同買第一層樓計法一樣。

伯爵府

真好計畫,讚

大宅

介唔介意講下買係邊區?依家仲有二百萬頭既樓?

男爵府

(=.=) 發表於 14-11-28 21:59
如果2公婆分開買即係同而家一樣,最緊要唔好聯名買第一層摟,甘就可以同買第一層樓計法一樣。

...
如果本來聯名,買第二層時轉一人名,那第二層可否像第一層樓?

男爵府

做人最緊要有目標。

侯爵府

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 14-11-28 發表努

原帖由 momojoyse 於 14-11-28 發表
現樓都要按9成咁快想第二層樓,係咪真係想多左呢,到時先算啦
我覺得樓主想少左。。

我有朋友當年1997摸頂三百多萬買了偏遠的元朗村屋,發展商提供二按。

之後樓價急跌7成,只值百多萬,想走都走唔到。

最後搞到差不多2004年左右才搞定層樓。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:如果2公婆分開買即係同而家一樣,最緊要唔

原帖由 (=.=) 於 14-11-28 發表

...
請問果第一層係單名,但用另一半做擔保人,咁另一半買另一層,壓測會計埋之前擔保果層嗎?
咁另一半要有最少幾多成首期先得?
謝謝

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

另一半未有物業既係可以最多9成(400百萬以下)
壓測會計埋做擔保人果層,即是計晒新舊2層

男爵府

引用:岩岩買左樓,按9成,+235萬買入.+岩岩開始供

原帖由 shirley10212004 於 14-11-28 發表
希望/假設300萬以下

你剛剛買樓,仲要借9乘,咁快諗第二層?唔知你經濟情況,但是供款期間一定要有contingency plan。

大宅

多謝各位回應,我第一層樓由18歲計劃開始買,今年25終於上樓,所以想比明確計劃自己來年目標,我未有本事買第二層嫁,不過想早點計劃

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

shirley10212004 發表於 14-11-28 17:12
希望/假設300萬以下
按9成...息口好貴喎, 你都好搏喎
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

大宅

回覆:anixon 的帖子

計算過承受到風險又有需要就去馬了. 本身想等多年,賬面由買個日計六個月已升左30萬, 身邊太多等到追唔返首期既朋友,所以放膽買左,鬼叫自己身在香港……

子爵府

按9成仲諗第二層
btw你知出租樓按5成嗎

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mrscircle 發表於 14-12-1 12:15
按9成仲諗第二層
btw你知出租樓按5成嗎
因為97時樓主得8歲

首頁

尾頁